Afiyet olsun. Bizimkisi alet işler el övünür misali. Mühim olan reçete, o da senden ![]()
Estağfurullah, reçete her yerde var, porter da çok iyiydi, bu da öyle. Demek ki maharet aşçıda ![]()
Ustalık bence bambaşkadır. Dakikası dakikasına demleme, şerbetçi otu ekleme, durulama, soğutma hızı, maya ekleme ısısı vb. Durumlarda çok fark oluyor. Ben çoğu içtiğim ve beğendiğim biranın reçetesini bildiğim halde 4 defa deneyip istediğim verimi alamadım.
Sağlığa
@Durul Tripel,

Gazlılık yerinde, alkol neredeyse 10 civarında ama bitmeden hissettirmiyor
berraklık konusunu yazmaya gerek yok. Akide şekeri, bal benzeri tatlar damakta çok net hissediliyor. Çok aromatik. 50 lik şişe yetersiz (!) Üst üste 3 tane içilir ve uyunur. Eline sağlık, çok çok beğendim.
@augurs oude bruin
adam yapmış, yanlış hatırlamıyorsam kovada 6 ay kadar bekletmişti, şişede de 6 ay falandır , benimmkinden farklı olarak , ben 2 yıl kova sonrası şişelemiştim şişede de 570 günlüktü, bu da benimkindeki brett etkisi çok fazlaydı, tekrar yapsam ben de kovada 6 ay falan bekletirdim,
Biraya gelirsek; gazlanması orta köpük dayanımı az ve stil de böyle, gayet stile uygun gövdeli ve çok hafif tatlı bitiş, çok beğendim Uğur, ellerine sağlık
Ps: bir sonraki yarışmada bos için iddialı olacak bu bira
Boşu boşuna bos 1.si olmamış diyeyim, renk çok güzel kızıl, gaz köpük az bu da gayet normal, oude brine göre gövdesi düşük ki öyle olması gerekiyor, çok beğendim
@menegin in tripel karmeliet klonu, belçikada sat benim diyen zor ayırt eder, şahane olmuş, çiçeksi ve baharatsı kokular tatlar uçuşuyor, gayet gazlı köpük dayanımı da olan bir bira, bayıldım
Aklında 6 ay diye kalması çok normal ben çünkü dayanamayıp 6 ayda falan şişelemeye geçmek istemiştim ama sen ısrar ise hatta bir den çok bana bu bira en az 12 ay kovada kalmalı demiştin, kovada 382 gün bekledikten sonra şişelendi, bu günü sayarsak da şişede 345 gün geçmiş durumda
Sen ısrar da etmesen başka bir brett kullanacaktım. Benim senden farkım şu olabilir, ben bu bira için araştırdığımda brett ekleme süreleri ile ilgili farklı uygulamalar gördüm, çok aşırı ekşi olmaması içinde brett’i 1.030’da ekledim. Bitişin biraz daha tatlı ekşi olmasını umarak yaptıydım
Beğenmene sevindim ![]()
Flanders için aslında @Msk 'ya teşekkür etmem şart. Bu bira asla bu sıralamada aklımda yoktu. Oud Bruin ile ilgili paylaşımlarımda @Msk bana kova dibi mayası ile Flanders Red yapmamı tavsiye edince bu biraya yöneldim. Aynı birayı bir daha yapmam imkansız, o mayalar şu anda elimde yok, bir de ne yazık ki kaç kilo donmuş meyve eklediğimi de net hatırlamıyorum, kovada bir ayı geçtiğinde meyve sanki az diye düşünerek yine eklemiştim, ço fazla meyve ekledim ama akılsız kafam not etmedim
Bu arada @Msk bana adresini yazar ise hala elimde kalan flanders red’den yollamak isterim. O bira da bu gün itibariyle 438 gün oldu. Bir daha bu kadar uzun süre bira herhalde yaşlandırmam ![]()
Son yaptığını bende içtim çok güzeldi. @menegin’nin bu birası çok hoşuma gitti ve iki kez yaptım. İki birada güzel oldu ama iki birada @menegin’nin birasını içince anladım ki aslında karmelit klonu olmadı. İkincide ucundan yaklaştım, ilkine göre daha güzel oldu ama yine bir şey eksik, en başta da rengi koyu oldu. üçüncüde olacak, hissediyorum:) @menegin eline sağlık gerçekten çok güzeldi…
Flanders redde donmuş meyve?
Sen roselare kullandın diye hatırlıyorum, roselare zaten cercesea, lacto, BRETT ve pedio içeriyor sen niye ekstra brett ekledin ki
Brett dedigim roselare, bu isim hiç aklima gelmiyor
Bir hafta önce var ise aldırırım diye bakmıştım ama stokta yoktu, artık seneye tekrar aldırmayı deneyeceğim.
Donmuş derken donmuş ve çözülmüş böğürtlen, orman meyveleri, vişne, çilek vb bir karışım. İki aşamada koydum. Süre hiç aklımda yok en son arındırıp uzun bir süre kovada bekledi. 155 gün sonra şişeledim. Çok zaman geçti, o zamanlar reçete ne olsun ne ekleyim diye baya bakmıştım.
Ve not almadığım için unutmuşum, son bir ay kala az bir miktar meşe yongası da ilave etmiştim. Hem ilk başta aklımda yoktu hem de elimde de yoktu, elime meşe yongası geçince eklemek güzel olur diye umarak az bir miktar koymuştum. Düşününce şimdi aklıma geldi…![]()
“Ocak” =stil dışısın,
fruit lambice tigirmişsin sanki roselare ile flanders red yerine ama ağam ne eylemişse güzel eylemiş
Şimdi senin dediğin gibi geleneksel flanders red ale’e meyve eklenmez sadece lambice’e meyve eklenir diyebilirsin, ok, ama bir çok reçetede, byo sitesinde ve daha başka sitelerde de flanders red ale’e meyve konduğunu bir sakınca olmadığı hatta konmasının yakıştığı yazıyor. Sadece burada bir hata yapmıştım, meyve ekleme beklemenin sonlarında olmasını tavsiye ediyorlardı, ben orada hata yapıp ilk meyve eklemeyi ortada yaptım, ama sonra aktarma yaptıktan sonra diğer meyve eklemeyi sonlara gelince bir daha yaptım, burada keşke zamanaları not etseydim ama bunu hiç beceremiyorum. Ben bir bira yapmadan önce gerçekten hangi reçete, ödül almış var mı, forumlarda ne var diye o kadaç çok bakmaya çalışıyorum ki, burada da meyve ekleme ile iligli çok örnek makale gördüm, zaten nerdeyse her birada farklı yollara sapıyorum bir daha yapsam kesin çok farklı olurdu.
Afiyet olsun, ilki olmamıştı ama ikincisi orijinaline yakın oldu. Üçüncüsü fermenterde. Bu sefer daha çiçeksi oldu ama bunda da farklı bir sıkıntı oldu
bakalım tadına nasıl etki edecek.
Ben bu bira ile ilgili yorumumu hem sana hem de @augurs a yaptım. Bu yüzden yorumumu sonraya saklamak istiyorum. Hatta senin old bruin ile birlikte içmeye çalıştım. Senin adına hem üzüldüm hem de sevindim. Üzüldüm çünkü flanders red’e oud bruin muamelesi yapılıp puanlamanın yanlış yapıldığı için. Sevindim, artık biralarının üzerine belki ne olduğunu yazarsın diye. Bu kaçıncı farklı bira içişim hatırlamıyorum. ![]()
Bu birayı yapmamda forumdaki arkadaşların çok büyük emeği var. Herkese teşekkürler.
Sanırım açık ara en iyi biram.
Vienna Lager
Tek kademe decoction yapıldı.
Basınç altında 12 gün fermenterde, 2 gün cold crashin ardından 2 gün jelatin ile cold crash yapıldı buzdolabında 2 derecede.
Fotoğrafta belli olur mu bilmiyorum ama bir ticari kadar berrak. Fotoğrafta çok daha koyunduruyor.
Maltsı, şerberçiotu ile ilgili bir koku ve tat yok. Kızarmış malt hissiyatı var.
Bana göre güzel bir bira oldu. Bir hafta daha gazlansa daha güzel olacak.
Makine filtre uyguluyormuş. Aşağıdaki filtresiz.
Eline sağlık çok güzel görünüyor, yalnız sana tavsiyem mayalara daha fazla zaman tanı, bırak çalışıp istenmeyen yan ürünleri de sindirsin birayı temizlesin, hele hele lagerse, 12 gün fermentasyonu 17 gün yap sonra iki gün oda sıcaklığında serbest bırak sonra iki gün cold crash yap jelatin kısmı tercih sonra şişele/fıçıla