İlk defa fıçı dolumu yapacağım. Plastik kova olduğundan ve ilk sefer olduğundan (ve uygun hortum vs olmadığından) kapalı transfer vb. konuları şimdilik öteliyorum. Kova musluğuna takacağım bir hortum ile doğrudan fıçıya dolum yapmayı hedefliyorum. Öncesinde bir kaç sorum var:
Sıfır fıçıya dolum yapacağım. Youtube’da izlediğim video’larda tüm kafa parçalarını ve kapağı PBW/starsun dolu suya atıp bekletiyorlar. Her dolumda bunu yapmalı mıyız?
Fıçı temizliğinde kullanılan PBW/Starsun sıvısı kaç lt olmalı?
18 lt civarı doldurun gibi öneriler gördüm. 18 lt ok midir? 18 lt’ye geldiğimi kovadaki gösterge dışında fıçı tarafında anlamanın pratik bir yolu var mıdır? Mesela terleme olursa ne civarda durmalıyım?
Fıçıyı doldurduktan sonra 2 bar civarı basınç verilmesi gerektiğinden bahsediyor biraburada. Benim yaptığım bira için de 1.85 civarı diyor brewersfriend. Bu şekilde 3 gün gazladıktan sonra 1e mi düşürmeliyim servis için? Saçma bir soru mu bilmiyorum ama regülatörün basıncını 1e düşürünce biranın gazlılığında bir değişim olur mu zamanla?
Gazlanmış fıçıyı taşırken dikkat edilmesi gereken bir şeyler var mı? Mesela arabayla bir yere götürdüm, sonrasında yapılması gereken şeyler vs?
Gazlanmış bir fıçıyı dolapta ne kadar muhafaza edebilirim? (Kova soğutma vb amaçlarla) Dolaptan bir kaç saatliğine çıkarmam gerekirse problem olmaz diye tahmin ediyorum ama oda sıcaklığında max ne kadar bekletebilirim?
Şimdiden geçmiş olsun. Fıçı demek son demek değil bunu en iyi @menegin bilir.
Sırayla kendi bildiğimce cevaplıyorum.
İdeal olanı her kullanımdan önce pbw/ ve starsan yapmak. Ama yapılmadığında o basınç altında ne kadar bakteri Yaşar bilmiyorum. Ben naçizane kendim önce pbw ile çalkalama, sonrasında tamamen kaynar su doldurup bir süre bekletme. Sonra da starsanlıyıp fıçıya alma yapıyorum. Ben de daha hiç kapalı transfer denemedim.
Miktarı değil bence içerde kalıntı kalıp kalmadığı ve her yüzeye temas edip etmediği önemli. Ben genelde yarım litre ile yapıyorum mesela.
Oradaki olay şişedeki gibi karbondioksitin toplanabileceği bir boşluk bırakmak illaki 18 litre olmasına gerek yok. Ben kendi pratiğimde gaz tubunun 1-2 parmak kadar seviye aşağısında bırakıyorum.
1.85 bar biraz fazla bir değer gibi geldi bana. Ona emin olunuz derim. Onun dışında hızlı hazlandırma ve akışına bırakma şeklinde iki çeşidi var. Ben kendi pratiğimde değerlerle oynamadan servis basıncında uzun sürede gazlandırıyorum. Hem de tortuların çökelmesi için yeterli süreyi tanımış oluyorum. Hızlı gazlandırmayı hiç denemedim ama uygulayanlar var forumda yardımcı olacaklardır.
5 ve 6. Ben evi taşıdım bu şekilde yaklaşık 3 gün dışarda kaldı fıçılar. Çok önerilmiyor ama yapılabilir. Maksimum değerler hakkında bir değer olduğunu zannetmiyorum.
Doğrudur, uygulanan bir yöntemdir.
Dolum sonrası kapak kapatılıp garanti altına almak için posttan Co2 verilip boşaltma valfi ile atmosfere salınır. Bir kaç kez tekrar edilir.
Baltazar çoğunu cevaplamış aslında.
Sonuçta kesin olan şeyler güvenlik ve steril ortam.
Kısaca;
●Ben önce starsan sonra kaynar su ile çalkalayıp işimi bitiriyorum. Pbw i bir kaç dolumdan sonra kullanıyorum. Bu teammül değil tabii ki bunlar kendi yöntemim.
Pet şişelerde önceden starsanlı su hazırlayıp onu keglerin içine aktararak kullanıyorum. Kullanma gramaj önerileri zaten var kutularında.
●Ne kadar boşluk olursa o kadar çabuk gazlanıyor. O yüzden 19 yerine 18 önermişlerdir. Özel durum yoksa (eldeki malzeme) ben üstteki çizgiye kadar dolduruyorum.
Herkesin regülatörü ve dolap sıcaklığı farklılıklar gösteriyor ve zaman içerisinde kendi ayarınızı bulursunuz. CO2 düşük sıcaklıklarda daha fazla çözülüyor. Ben 2 barın fazla olduğunu düşünüyorum. Çünkü fıçı içerisinde fazla gazlanmış birayı toparlamak zor oluyor. Kendi sistemimde 10-12 psi gazlandırmada, 7-8 psi serviste (4⁰C de) kullanıyorum.
●Fıçı taşıma da ayrı konu, içmeye bir yere götürecekseniz sorun yok, ama uzun süreli taşımalarda tahliye valfinden fazla gazı boşaltmakta fayda var.
Çok teşekkür ederim bu bilgiler için. Fıçıda bahsettiğiniz çizgi nerede? Arada belki vardır diye bakmış ama görememiştim. Bu arada haklısınız; 2 bar hatalıydı. BrewersFriend’de fıçı seçince otomatik 2 bar yazmıştı ama sebebi benim sıcaklığı 20 'C yazmamdı. 4 'C civarına çekince basıncı da 0.85 civarına düzeltti. BiraBurada’nın video’larını izledim biraz daha. Onlar gazlama ve servis için hep 1 bar kullanıyorlarmış. Genellikle 3. günden itibaren içilebilir hale geliyormuş.
Bu arada dün gece itibarıyla ilk fıçı dolumumu yaptım. Yorum yapan herkese teşekkür ederim. Tavsiyeleriniz üzerine izlediğim süreç şu şekildeydi:
Sıcak suyla 5 lt PBW hazırlayıp fıçıyı iyice çalkaladım.
Düz, ters ve yan yatırıp sıvının her yere temas ettiğinden emin oldum.
Aktarım hortumlarını takıp hortumlardan ve kafalardan PBW geçmesini sağladım.
PBW’yi boşaltıp 5 lt soğuk su koydum. Güzelce çalkalayıp boşalttım.
10 lt sıcak su koyup güzelce çalkaladım. Hortumları takıp hortum ve kafalardan geçmesini sağladım.
Suyu boşaltıp 5 lt arındırıcı hazırladım. Yine düz, ters ve yan yatırarak arındırma sıvısının her yere temas etmesini sağladım.
Hortumları takarak arındırıcı sıvının hortum ve kafalardan geçmesini sağladım.
Tüm sıvıyı boşalttığımdan emin olduktan sonra, arındırdığım bir başka hortumu kovaya takıp fıçının içine uzattım ve doluma geçtim.
Kovada 25 lt olacak şekilde ayarlama yapmıştım. 18 lt birayı fıçıya aktardıktan sonra kapağı takıp hemen gazlamaya başladım. Fıçı ve gaz tüpünü 4 'C’de çalışan kegerator’üme aldım.
Kalan 7 lt biradan 9 şişe bira daha çıktı.
Bu birayı İZEVBİR’in yarışması için hazırlamıştım. Bundan sonrakileri 21 lt kurup doğrudan fıçıya almayı hedefliyorum. Yorumlarınız için teşekkürler.
Fıçının en üst tarafına doğru bir çizgi var, gaz giriş konnektörü yani fıçı içindeki kısa borunun uç hizasına geliyor aşağı yukarı. Bende fıçıda gazlama ve oradan beergun ile şişeye alma denemeleri yaptım ama istediğim gazlama seviyelerine ulaşamadım. 12 PSI yani 1 bar da 3-4 gün (5-6 derece) çok az gazlama oluşturdu. Ben de regülatörlerin düzgün değer verdiğine inanmıyorum tam olarak. Çin’ den almıştım regülatörü o yüzden pek güvenemiyorum. Belki de gösterdiğinden çok az 6-7 PSI da basınç vardı.
Muhtemelen yapmışsınızdır ama gaz bağladıktan sonra 1-2 kez gazın dışarı çıkmasını sağlarsanız içeride kalan oksijen varsa dışarı atmış olursunuz. Umarım istediğiniz sonuçları alırsınız
Bir de 5lt pbw çok. Onu da 1 litre yapabilirsiniz. Dediğim gibi hızlı gazlandırma istiyorsanız Hakan abilerin videodaki gibi yüksek basınç ve fıçı çalkalama yapabilirsiniz. Ama gerek var mı? Bence yok. Ben 1 bar ve 1 hafta beklemeyi daha iyi buluyorum.
Starsan için de aynı yorum geçerli olur mu sizce? Ben o video’daki gibi sallamayı da yaptım, kısa süre 2 bar’da tutup şimdi 1 bar’da dinlenmeye aldım. İzmir Brewstival’da standda servis edeceğim bu fıçıyı.
Hızlı gazlandırmayı daha önce bir kaç kez denedim.
Anlatmaya çalışayım;
Dolum yaptıktan sonra bağlantıları yapıp gazın dolmasını bekliyorum. Daha sonra regülatörde basıncı 20 psi a getirip hafifçe çalkalıyorum. Fıçıya gaz dolumu durunca ilk gazı tahliye vanasından boşaltıyorum. Böylece üstte kalan oksijeni dışarıya atmış oluyoruz. Sonra tekrar çalkalıyorum, bu sefer daha hunharca ve dolmasını bekliyorum, sonra bir daha çalkalıyorum. Bu işlemi 3-5 dk arası tekrarladıktan sonra 10 psi a getirip (bunun için regülatörün vanasını kapatıp başka fıçıya bağlamak gerekiyor) kendi haline bırakıyorum. Ertesi gün içilebiliyor ama ben genelde 3 gün sonrasını tercih ediyorum.
Bu arada ben 3 kafadar ın videosundaki gibi yan yatırmadan dik pozisyonda sağa-sola sallayarak gazın genç bira içerisinde çözülmesini sağlıyorum.
Umarım anlatabilmişimdir!