Kontamine Hikâyeleri

Merhaba arkadaşlar nerden konu açılıyor bulamadım 1 hafta önce şişelediğim biraların üstlerinde küf veya mantar gibi bir şey oluşmuş bu partinin hepsi çöp mü oldu acaba bundan sonra yapılması gerekenler nedir mantar bulaştı ise kovayı vs. aletleri nasıl arındırabilirim teşekkür ederim şimdiden

1 Beğeni

Hoş geldiniz.
Yeni konu açmanıza gerek yok sormak istedikleriniz tam olarak bu başlıkta yer alıyor, yine de sormak istediğiniz farklı bir konu olursa buraya yazabilirsiniz

4 Beğeni

Teşekkür ederim sorunum şişelerin üstünde yüzen bir tabaka var küf veya mantar tam ne olduğunu bilmiyorum hepsini çöpe mi atmalıyım şişeler bir daha kullanilir mi acaba şimdiden teşekkür ederim

Pellicle olabilir, aslında fotoğrafını da ekleyebilseniz biraz daha fikir sahibi olabiliriz.
Tadında gariplik yoksa içilebilir, bir tanesini deneyin. Şişeler ve ekipman iyice temizlenip dezenfekte edilirse bir sorun olacağını sanmıyorum.

1 Beğeni

Kit birası mı tam tahıl mı? Şerbetçiotu kalıntıları da olabilir. Başıma gelmedik bir şey değil.

Bütün şişeler böyle olmuş kit birası ile yapıldı

Merhaba

Umarım doğru yere yazıyorum, daha önce okuyucu olarak kullanıyordum ancak ilk kez yazarak yardım istemem gerekti. Son parti kurduğum bira kontamine olduktan sonra ekipmanı 1 gün pbw’de bekletip musluk vb kısımları fırça ile temizledim. Ardından ipa kurdum, gaz çıkışı normaldi. Az önce (5.gün) hava kilidinde fotoda göreceğiniz canlıları fark ettim. Kovayı açtım, görüntüsü aşağıdaki şekildeydi. Yine kontamine midir ne yapmam gerekir ve bu canlılar nedir bilmiyorum :slightly_smiling_face: Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Yükleniyor: 65C305E7-B98A-4F53-AADA-487210B2FB8C.jpeg…
İşleniyor: B069961B-43B5-47AD-80A1-794167FBF4FB.jpeg…

Sanırım diğer fotoları yükleyemedim. Tekrar deniyorum

Bu da kovanın içi

Selamlar,

Kovanın içi temiz görünüyor, gayet güzel bir krausen oluşumu var. Dışarıda görünen sinekler sirke sineği olabilir.

Kovanın bulunduğu yerde sirke, sirkeleşmeye başlamış meyve vs varsa hemen kaldırın ve kovayı temiz bir yere alın. Kapalıfermentasyon olduğu için kovaya ulaşması zor ama hava kilidine ulaşmaları da bana endişe verici geldi.

Sorun olacağını sanmıyorum ama tedbiri elden bırakmamak lazım.

Kolay gelsin

9 Beğeni

Güzel bir pazar sabahı kaynatmaya başladığım biramı, çelik fermentere alıp, buzdolabında 18 derecede cuma gününe kadar beklettim. Hava kilidi takılı değildi. Cuma günü fırsat bulup kapağı açtığımda ne göreyim çılgın bir krausen tabakası. Planladığım gibi elimdeki erlende yer alan mayayı döktüm.

Merak ettiğim, içerdeki maya bir önceki yıkamadan kalan aynit ip maya mıdır? standart temizlik adımlarını acele etmeden uyguluyorum. (PBW ile iyice temizliyor, duruladıktan sonra kurutuyorum. Kullanamadan önce starsan uyguluyorum.)

Yada kaynamış ürünü fermetentere alırken kapak açık kalıyor. Vahşi maya için elverişli bir alan olabilir mi?

Bu beklenmeyen krausen in önünde geçmek için aklıma PMS uygulamak geliyor. ?

Daha farklı bir yöntem uygulayabilir miyim ?

Bir önceki fermentasyondan kalmış, ve yaklaşık 3 hafta kadar beklemiş maya ile mayalanmaya başlamış mayşe daha sonra yeni maya ile birleştiğinde sıkıntı olur mu ?

Tadına baktım sıkıntı yok gibi geldi. 1011 de bitmesi gereken fermentasyon 1010 olmuş ve fermentasyon devam ediyor. 24 saat içinde sıcaklığı düşürüp fermentasyonu sonlandırmayı planlıyorum.

Özetle biranıza birşey bulaşmış. Ayni maya mıdır, vahşi mayamıdır bilinmez ama büyük bir ihtimalle vahşi maya. Diğer mayayı dökme konusunda hangisi güçlü ise savaşı o kazanır ama 1010 olmuş bile tavsiyem iyice bittiğinden emin olun belli mi olur 990 a kadar gidesi tutar.

Temizlik aşaması yeterli görünüyor.

PMS yi ne aşamada kullanacagınızı anlamadım zaten iş büyük ölçüde bitmiş. Genel olarak soruyorsanız PMS nin bira mayalarına karşı çok efektif olmadığı ile ilgili birşeyler okumuştum ama bakamıyorum şimdi. Yinede kullanmayı tercih etmem. Sürekli olan bir durumsa biryerlerde kontaminasyon sorunu olduğu aşikar onu bulup cözmek lazım.

3 hafta beklemiş maya ile mayalanmış mayşeyi neden tekrar yeni maya ile mayalıyorsunuz?

3 Beğeni

Teşekkür ederim.

Bende 2 adet çelik fermenter var. Biri sanke fıçı, diğeri Tam tahıl ekipmanın çelik fermenteri. Ale Tipi biraları TTE den gelen çelikle mayalıyorum. Bir Ale bir lager oluyor genelde. Bendeki dolaba 1 tane fermenter sığıyor. 3 haftadan kastım en son yaptığım Kölsch öncesinde yine Ale tipi bira mayaladım. işi bitince temizledim kaldırdım. Diğer fermenterde kölsch mayalamaya başladım. Bu süre zarfında TTE den aldığım fermenter boş olarak bekledi. Maya eğer 3 hafta beklediyse, bir şekilde fermenterin iyi temizlenemeyen ( Musluk, Kapak conta yuvası vb.) kısımlarında beklemiştir.

Prensip olarak her hatadan ders çıkarmaya çalışıyorum. Eğer eski maya kalıntısı ise daha agresif bir temizlikle sorunu hallederim diyorum ama, GF’dan mayşeyi alırken illa dökme gerekiyor ve kapak kısmende olsa açık kalıyor. burayı nası hallederim emin olamadım.

planlanan FG: 1011 idi. O yüzden durdurmam lazım zira o kadar sek bir WLP001 performansı hayra alamet değil.

Ek olarak herşekilde mayua yıkanmadan çöp olacak. ne olmaz ne olur diye.

3 hafta beklemiş ekipmanda kalan kalıntıdaki maya vb şeyi steril maya gibi düşünmemek lazim. O nedenle vahsi mayaya karşı yeni mayanın savaşına dönüyor iş.

Fermantasyonu pms ile teoride durdurabilirsiniz sanırım ama ne kadar miktarda durur, tada etkisi olur mu bilemiyorum. Ben olsam iyice bekleyip tadına göre içmeye yada dökmeye karar verirdim.

1 Beğeni

Tadında şu an için bir sorun görünmüyor. OG 1065 planlarken verimlik ciddi şaştığı için 1075 olarak kovaya girdi. Ve şu an 1010 civarı bir FG söz konusu.

Kısacası, baş ağrısı bol bir batch olacak. Nedense yüksek alkollü DIPA larımın en büyük sorunu bu oldu.

Konuya dönersek, Kovayı boşalttıktan sonra 2 gr PMS+ 1,5 Sitrik asit 5 litre suda çözünmüş olarak 30 dk civarı kapalı kapak fermenterde bekleteceğim. PBW ile temizleyip kaldıracağım.

Mayalar çöpe gidecek.

Önümüzdeki maçlara bakacağız.

4 veya 5 Hafta önce kuru mayayla fermente ettiğim German Pİls krauseninden kırptığım mayaları dme ile çoğaltıp vienna lagere ekledim. Daha sonra yine aynı şekilde vienna lagerden alıp yine 48 saat döndürüp american lagere ekledim.

İlk kaynak German Pils sorunsuz bitirdi fermantasyonu ancak sonraki vienna ve american lager bozuldular. Zaten vienna lagerden aldığım maya bozuk olduğu için american lagerin neden bozulduğunu sorgulamaya gerek yok.

-Krausenin coşkulu olduğu zamanda, yarısını alıp diğer yarısını yüzeyde bırakacak şekilde kavanoza koydum ve bunu günde 1 kere olmak üzere 3 gün devam ettirdim.
-Çözelti hazırladığım dme’nin tarihi geçmişti ancak 15 dk kaynattım erlende.
-Erlende dönerken termos çantada buz aküsü eşlik etti, tahmini sıcaklık 22 derece civarıydı.
-Mayayı biraya eklemeden önce erlendeki çoğalmış mayadan pek bozuk bir koku almadım.

Geçtiğimiz hafta sonu yaptığım American Pale Ale için de yine aynı dme ve erlen ile 2gr. Us-05 1035 gravite’de 48 saat çoğalttım, eğer bu bira da bozulursa sorun dme’dendir diyebilirim sanırım ama şu ana kadar değişik bir durum görünmüyor APA’da.

2 Beğeni

Herkese iyi akşamlar dilerim. Aranıza yeni katıldım.arkadaşlar. Evde bira yapmayada yeni başladım sayılırım.
5. Kit biramı 5 gün önce kurdum. Ancak diğer kitlerim en geç 3 gün sonra krausen izini görmeme rağmen bu kitte hala oluşmadı. Hava kilidinden gelen kokuda diğer kurulumlarıma benzemiyor. Fermenter soğutma kabininde ve 19-21C arasında sabit tutuyorum. Sizce kontamine olmuşmudur üstadlar. Ne önerirsiniz teşekkür ederim şimdiden. Kit: bohemian maya:us-05

En sağlıklı cevabı size hidrometre verecektir. Hidrometreniz var mı?

1 Beğeni

Hidrometrem yok maalesef. Ama fermenter kapağında bombelik var ve 3sn bir hava çıkışı oluyor şuan.

En kısa zamanda bir hidrometre edinmenizi öneririm.

2 Beğeni