Kontamine Hikâyeleri

Merhaba arkadaşlar. 3-4 yıldır evde bira yapıyorum. ancak bir süredir biralarımın tatları kötü olmaya başladı. Kit bira yapıyorum, tam tahıla geçebilecek yerim yok (ya da ben öyle düşünüyorum)

Kitlerimi her zaman butikbira’dan alırdım. Ama bir ara tadı çok kötü gelmeye başladı, sonra biraburada’ya geçtim. Onda da bir şey fark etmedi. Tahminim kovam iyice kontamine olmuştu. Önceden doğrudan şekeri poşetinden kovaya dökerdim. şişeleri temizlerken daha az özenirdim ama süper ürünler çıkarırdım. Son zamanlarda ise iğrenç biralar çıkıyor.

Kontamine olmuştur diye kovayı değiştirdim. Kullandığım tüm araçları değiştirdim. Şişeleri değiştirdim. Şekeri kaynattım bakteri kalmasın diye olmadı. Dekstroz kullandım olmadı. Dekstrozu kaynattım olmadı. En son butik eksport yaptım, kovayı, şişeleri pbw ile temizledim, kaynar su ile yıkadım. Bolca starsanladım. Gravite ölçümü aldım, havayla temasını en aza indirdim. 16-18 gün kadar fermente oldu. şişelemede dekstroz kullandım. Başlangıç 1040-1042 civarı, bitiş 1009-1008 civarı. Sıcaklık 22-25 derece arası sabitti. az önce bir tane açtım biraz koku var ve tadı az da olsa bir garip. Muhtemelen 5-10 güne kalmaz içilmez hal alacaktır.

Damak tadı konusunda iyi mi kötü mü anlayabilirim ama çok hassas değil. Tadı neye benzediğini söyleyemiyorum bu nedenle. Hafif bir kaygan his bırakıyor damakta. Biraz ekşimsilik var. kokusunu da tarif edemiyorum. hiçbir şeye benzemiyor. Çürük gibi ama, bir değişik. Çıldırmak üzereyim. :woozy_face:

Fikir, yorum ve önerilerini bekliyorum, yarıma ihtiyacım var :slight_smile:

1 Beğeni

Maya kaynaklı olabilir. Bir ara maliyeti düşürmek için dip tortusundaki mayayı kullanıyordum, hatta fazla ayrıştırmadan öylece boca ediyordum yeni kurduğuma. Bazı ithal orjinal mayalarda şansıma sorun olmamıştı ama sonraları bu nedenle 3-4 kova dökmek zorunda kaldım. Deneye deneye sorunun bozuk mayadan kaynaklandığını anladım. Ondan sonra daima sıfır paket maya kullanmaya başladım pahalı da olsa.

2 Beğeni

Paketle beraber gelen hiç açılmamış mayanın tamamını kullanıyorum. Ne önerirsiniz? Nereden alıyorsunuz?

Kova musluğunu parçalayıp yıkadınız mı?

Sıfır paket mayalarda hangi firma olursa olsun hiç sorun yaşamadım. Çoğu siteden almışımdır maya. Genelde lager Mayalar kullanıyorum 11-12 derece dolapta. Sen istersen yinede bi maya değişikliği yapabilirsin başka yerden. Sen hangi mayalardan kullanıyorsun? Ale maya alıpta soğuk ortamda mayalar çalışmıyorsa?? Diğer arkadaşların dediği ihtimallere de bak. Sonradan jelatin, Şerbetçi otu vb ekliyorsan??Havadan bile mikrop kapar bu bira.

Kova musluğunu her zaman parçalayıp yıkarım zaten ama buna ek olarak anlattığım üzere tüm parçaları sıfırları ile de değiştirdim. Sonuç alamadım.

Önceden hazırlarken çok şey ekliyordum ama artık kapağını bile açamıyorum korkudan. Kullandığım mayalar, aldığım kit ile ne geliyorsa onu kullanıyordum şu ana kadar.

Maya satın alabileceğim ve maya konusunda önerileriniz varsa onları da denemek istiyorum acil bir şekilde.

Hangi firmadan alıyorsan o mayayı da o kiti de değiştir derim. İster birini ister ikisini de. Ekipmanına ve hijyenine güveniyorsan demekki problem bunlarda büyük ihtimalle. Bende çok ar ge yapıyorum. Jet 30 ve Termostatlı buzdolabım olduğu için hep tam tahıl hep lager deniyorum hep. Kitleri ve ale mayaları bilmiyorum yani. Bir sürü firma var. Ben 6-7 yıldır aynı kovaları ve aynı ekipmanları kullanıyorum ve hijyen konusunda epey üşengeçliklerim de olabiliyor bazen.pbw hazırlamayıp kovayı normal bulaşık deterjanıyla yıkadığım çok oldu. Şişeleri zaten hiç pbw lemeyip bulaşık makinesinde yıkıyorum. İçtikten sonra iyice çalkalayıp şişe kasasına ters kapatıyorum 1 gece önce bulaşık makinesi ve şişelemeden bir saat önce starsan. Bu dediklerime bak + su + şeker vb şeylere bak sorunun kaynağını bulana kadar. Bu hobi güzel bir hobi böyle şeyler de olabilir vazgeçmek yok

Şişe temizliği de çok önemli. Eğer eve dışardan yeni şişeler getirip kullanacaksam yada kendi şişelerimden şüphe duyarsam güneş enerjisinden kaynar su doldurup bekletiyorum. Fazla küflenmiş şişe zaten eve sokmam. Şişelerin içini dışını kaynar su ile temizliyorum. Etiket filan hepsini söküyorum zaten. Kovayı da kaynara yakın su ile hafiften çalkalıyorum ve musluktan da su akıtıyorum starsan öncesinde ve sonrasında da. Bir de bunlara dikkat edin şu an aklıma gelen bunlar… Şişeleme şekeri ile tam tahıldan, fıçı sistemine geçmeyi öğrenmeye çalışıyorum şu sıralar. Fıçılama bile yapsam yine yarısını şişelere karbondioksit ile doldurmayı planlıyorum. Ph metre ve su kimyası gibi derin konuları da öğrenmeye çalışacağım. Yani ben bu hobiden vazgeçeceğimi hiç sanmıyorum…

Hijyen konusunda yapmadigim kalmadi. Hijyenden yana bir sorun oldugunu dusunmuyorum. En son suphelenecek bir sey de bulamazken maya dediniz ve aklimi celdiniz. Bir süre şekere suc buldum, degilmis. Temizlige suc buldum. O da degilmis. 2 farkli site denedim. Butik ve biraburada. Nereden alayim ne alayim onu da bilemiyorum. Kit olarak ve maya olarak tavsiye bekliyorum. Nokta atisi olursa cok sevinirim.

Tam tahıl yapan biri olarak kit kurmayı bıraksam da taze mayşe sitesinden taze mayşe alıp kurmayı düşünüyorum. Daha güzel olur diye tahmin ediyorum.

Sorun yaşamayan biri olaraktan sizin kit biralarını aldığınız yer neresi?

Bence siz lezzetsiz kit hastalığına yakalanmışsınız. (Ben uydurdum)
Acilen kiti bırakıp tam tahıla geçmeniz gerek.
Böylece tüm biralarınız çok daha leziz olacaktır :slight_smile: :beers:

1 Beğeni

:laughing: onu da düşünmedim değil ama evdeki aletlerle yapılabilirmiş gibi gelmiyor bana. Büyük bir kazan almak, sıcaklığı sabit tutmak, saatlerce kaynatmak vs. Düzgün bir şey alsam bunları yapmak için evde yer olmadığı gibi evde ayrıca kavga çıkar. Yoksa çelik bir fermenter de almak istiyorum ama müsaade edilmiyor :grin:

En son 2 yıl önce ege malt sitesinden ege Pilsen kurmuştum çoğu kitten iyiydi. Mayalar da iyi oluyor onların. Şişelerde kaynar su bekletme işini de yap bence.

Evet, ege malt’ın mayaları benim de ilgimi çekti. Birkaç çeşit farklı maya da sipariş verdim. Umarım sorunu çözerim bu şekilde. Sorun çıkaran maya çıkar inşallah :+1:

Çok teşekkür ederim yardımlarınız için :pray:

1 Beğeni

Kullandığınız su hazır mı arıtma suyu mu acaba?

3 Beğeni

Hazır su, önceden arıtıp kullanırdım, hatta brita ile arıttığım bile oldu ancak şu an hazır su kullanmama rağmen tat kötü, son parti fena değil, içilebiliyor.

En son ege malt’tan verdim siparişi, yanında kaliteli maya istedim, bakalım, bu sefer olacak gibi :smiling_face:

1 Beğeni

Çoğu durumu bertaraf etmiş olmanıza rağmen halen kötü ya da fena değil diyorsanız son bir önerim var: Size yakın olan başka bir ev biracısı ile biralarınızı paylaşın, size tarafsız yorum yapsın.

4 Beğeni

Etrafta öyle birisi var mı inanın fikrim yok. Ama en son butikbira’dan bir tane yaptım, onun tadı fena olmadı, uzun zamandır dökmediğim tek partim. Ege malt yeni şişelendi. Bu sefer çok umutluyum.

Arıtılmış su tavsiye etmiyor musunuz? Sorunu çözersem arıtılmış suya geri dönmeyi planlıyordum açıkçası. Filtrelerimin kaliteli olduğunu düşünüyorum.