Kaynatma yapmıyorsanız tavsiye edilmiyor. Tavsiye edilmemesinin sebebini @menegin yazmış.
Çok erken şişelemişsin. Daha Ege pilseni kaç gün önce kurdun ki? Ale maya bile olsa 14 gün beklenmeli. Lager maya ise 3 hafta beklenmeli. Lager maya ile yaptıysan diasetil rest işlemi yapmadıysan ve erken şişelediysen kötü tatlar e kötü kokular fermantasyonda mayalar tarafından yok edilmeden bira içinde kalıyor olabilir?? Hangi maya olursa olsun ve FG istenen yere gelmiş olsa bile mayanın ince işleri bitirip dibe çökmesi için zaman tanımak gerekiyor. Ve şişelemeden önceki birkaç gün kademe kademe soğutup maya ve tortuların dibe çökmesini mümkün olduğunca sağlamak gerekiyor… Daha temiz daha berrak bira olur hem böyle… Sen kullandığın mayayı, sıcaklık derecesini de yaz, şeker dekstroz malt özü?? Ona göre değerlendirelim.
Şişeleme erken ya da geç diyebilmek için hidrometre ölçümü gerekir.
Hidrometre ölçümü 1050 altındaydı, şu hızlı (kaliteli olduğunu düşünüğüm) mayalardan kullandım. 4-5 gün içinde fermentasyon bitti zaten. Ben bir 8-10 gün civarında beklettim. Daha fazla beklemesi gerektiğini düşünmedim açıkçası.
Bu tarz kontaminasyonları engellemek için içine katılabilir bir şey yok mu hiç? Hani starsan maya tarafından kullanılıyor, starsan kalmıyor hiç vs diyorlar ya, bir ara ondan bile katmayı düşündüm suyuna açıkçası.
Buradan yaşanan her sorunda enseyi karartıp, çöpe göndermemeliyiz alt fikrini almamız gerekiyor sanırım
@rmzn09 Dediğiniz gibi maya kaynaklıymış. Bira Burada sitesinden aldığım kitlerin yanına ekmek mayası koymuşlar sanırım. Düzgün bir maya ile hiçbir sorun yaşamadım. Ne koku, ne değişik tat, german pilsner yapmıştım, muhteşem olmuş. Dökülen kovalara ağlayarak içiyorum.
ben bunu koklamadan dökmüştüm…
Aslında tatmadan, koklamadan dökmemeniz için bunu paylaşmıştım
En sık alışveriş yaptığım sitedir, şimdiye kadar hiç maya kaynaklı bir sorun yaşamadım
Sorununuzun çözülmesine sevindim. Bira burada güzel bir site aldığım ürünlerde ve mayalarda hiç şikayetim olmadı. siz önceki mayanın ordan geldiğine eminmisiniz? Kit ile birlikte gelen mayalardan kullanmadım yıllardır onlardan veya başka siteden bunu da söyleyeyim.
Kit ile birlikte gelen mayayı kullanıyordum sürekli, bira burada’dan aldığım kitin yanında ne geliyorsa onu kullanıyordum ama maalesef, sonuçlar anlattığım gibi oldu, nedenini de çözememiştim. Gerçi Butik Bira için de aynı şey oldu. Ancak Ege malt’tan sipariş verirken şu ek ücret ödeyip seçilen mayalardan seçtim ve sonuç kusursuz oldu. Ek maya istemiştim. Şimdi BiraBurada’dan aldığım kiti yeni maya ile kuracağım bakalım. Sonuç yine iyi olursa paket halinde düzgün maya satın alacağım sanırım.
Bence haksız bir genellemede bulunmuşsunuz. Kit ile gelen mayalardan yakın zamanda kullandığım da çok oldu ama herhangi bir sorun yaşamadım.
Bir kit üreticisinin kend ürettiği bir ürünü “dandik, tarihi geçik ve steril olmadan kafalarına göre ürettikleri bozuk mayalar” ile satması size mantıklı geliyor mu?
Maya üreten kim var ki bildiğiniz?
Belki bana denk geldi, belki bozuk partiyi yenilemediler, belki tarihi geçmişti, belki ekmek mayası ile karıştı cidden hiç önemi yok, riske atmaya değmez. 4-5 kova döktükten sonra yaptığınız masrafı geçtim, emeğin ve zamanın boşa gitmesi cidden çok kötü koyuyor. Hatta artık bundan sonra maya bozuk çıkar mı korkusu bile bana yetecektir.
Kit üreticilerinin en dandik tarihi geçik ve steril olmadan kafalarına göre ürettikleri bozuk mayaları kullandıkları bilgisini hangi tecrübeler ve araştırmalar sonucu edindiniz acaba ?
Kasıtlı bir bozuk maya ekleme durumu olduğunu düşünmüyorum. Ama maya kaliteli değildir muhtemelen, kitlerin yanında en kaliteli mayayı koyduklarını düşünmüyorum. En kalitesizi de değildir ama; 1000 pakette 10 paketi bozuk çıkmıştır, o da bana denk gelmiştir belki, belki de farkında olmadan mayayı etkileyen bir şey yapıyor bile olabilirim.
Ama asıl önemli olan; kaliteli maya kullanarak sorunum çözüldü. Kaliteli maya kullanmak sorunların çözümü ve kaliteli son ürün açısından cidden önemliymiş. Bence @rmzn09 bunu demeye çalıştı.
Ayrıca her şey olabilir. Paketleme yapılan ortamda biri hapşırmıştır ne bileyim. Gözden kaçan bir şey olmuştur. Ya da cidden ben bir yerde hata yapıyorumdur.
Biraburada nın kitle beraber gönderdiği mayayı ben arkadaşlarımın biralarında kullandım, hatta kölsch mayasını kendi kölschümde kullandım denrmek için ve herhangi bir sorun oluşmadı. Siz ekipmanınızı iyice elden geçirin bence.
Ben daha önce de anlattığım gibi kova ve şişeler dahil her şeyi yeniledim. Bira aktarım çubuğu, contalar vs. dahil olmak üzere. Değiştirmediğim 2 şey vardı, biri maya biri ben. Şükür mayayı değiştirerek çözdüm.
Yok hocam, ben de kasıtlı bir şey olduğunu düşündüğünüzü düşünerek yazmamıştım zaten.
Ortada bir sorun olduğu aşikar ve çözülmüş olmasına da sevindim ama maya kaynaklı bir kontaminasyon vakasını çok hatırlamıyorum. İşin içinde pek çok faktör var ve pek çok değişik nedenden dolayı sıkıntı yaşamış olabilirsiniz ama kişisel kanaatim mayanın bu listenin epey sonlarında yer alıyor olduğuna dair.
Kit ile birlikte gelen mayanın kalitesi biraz daha ya da daha düşük olabilir tabii ki, zaten doğal olan da budur ve kaliteli maya ile çalışmak isteyenlerimiz seçimlerini buna göre yaparlar genellikle.
Fakat sorunun mayadan kaynaklandığı görüşünden yola çıkarak, doğru olmaması ihtimali daha yüksek ve tamamen kişisel kanaat ya da tahminlere dayanan bilgilerle üreticileri suçlamak da mantıklı değil korkarım.
Zaten benim itirazım da sizin yaşadığınız sorunlara ya da bulduğunuz çözüme değil, yukarıdaki ifadeye idi.
Açıkçası benim de en son aklıma gelen şey maya oldu. Hatta gelmedi bile. Hatta dedim ki; her şeyi denedim, bunu da deneyeyim bakalım bu sefer ne içeceğiz diye düşünerek denedim ama gerçekten her şey değişti. Biranın tatı kötü değil artık, ondan kurtuldum, onu da geçtim, biranın tadı level atladı. Dayanamadım 3. günde 1 şişe açıp denemek için içtim ve ağlayacaktım. Sonra 1 şişe daha içtim tabi. 5. gün şişeler çökertme jelatini kullansam erişemeyecekleri berraklıktaydılar. Tortu çok ilginçtir son damlasına kadar havalanmıyordu bardağa koyarken. Tadı da her geçen gün güzelleşti.
Şimdi bütün malzemeleri yeniledim, 10 LT’lik saka sulardan kullanıyordum. Her yer starsanlanıyordu. Tezgah, malzemeler, malzemeleri koyacağım yerler, ellerim, tencereler vs. Ben mikrop olsam oraya yanaşmam yani. Hidrometre ölçümü tamam, sıcaklık kontrolü tamam +1 -1 derece olacak şekilde sıcaklık sabit. Şeker yerine dekstroz kullanıyordum, hatta onu bile kaynatıyordum. Ama olmuyordu.
Son seferde sadece maya değişti. Hatta test etmek için eski şişelerden de starsan ile iki çalkalayıp kullandım. Sofra şekeri kullandım. Sadece şişelemek için desktroz kullandım. İşler de yoğundu, sıcaklık bile kontrol etmedim. Ama sonuç çok değişti.
Peki sorun maya değilse nedir?
Bana gönderilen mayaların kalitesi iyi ise ve bozuk değil ise, sorun nedir? Cidden cevap bulamıyorum. O kadar doluyum ki bu konuda, ne çok yazmışım.
Belki de bir yerde hata yapıyorum ve kaliteli maya bu hatayı düzeltti bir şekilde diye de düşündüm ama ne hata yapıyorum onu da bilmiyorum.
Artık kitlerle gelen maya
Kaliteli maya
2 ay sonra yine olmuyor diye gelmem inşallah