Bekleyip göreceğiz, ben çöpe atmaya kıyamadım
Herkese selam. Öncelikle herkesin 19 Mayıs Atatürk’ü anma gençlik ve spor bayramını kutlarım.
Benim fermantasyonda yaşadığım bir problem var ve kontamine hikayesi olabilir mi diye öncelikle bu başlıktan başlamak istedim.
Tam olarak 1 ay önce yaptığım bir tam tahıl red ale şişeleme günü geldiğinde ölçüm için aldığım örnekte hidrometrede ilk başta hedef graviteyi yakaladığımı gördüm fakat sonra örnek yanda beklerken hidro metre yukarı çıkmaya başladı. Sıcaklık 20 derece idi ve 1030’lara kadar çıktı hidrometre göstergesi. Sonra 1 hafta daha bekleyeyim dedim ama gene aynı şimdi ölçüm aldım gene aynı.
İlk iki fotoğraf 2 hafta önce aldığım örnekler.
3. fotoğraf da şimdi aldığım örneğin gazlılığının görüntüsü.
Kapağı açıp çekeyim dedim ama böyle bir kontaminasyon görüntüsü görmedim o yüzden kontamine olmuş mu olmamış mı anlayamadım
Kullandığım maya da S04.
Tadı da aslında bir garip tanımlayamıyorum. Hatta kovada 3. haftası olan ve aynı şey başına gelmiş bir stout’um da var. Onun da tadı bir garip iyi desem değil kötü desem değil ne yapsam bilemedim. Dökmeli miyim yoksa şişelemeli miyim?
Kontamine olan bir şey yok, stuck fermentasyon olmuş. İmkanınız varsa biraz maya ve maya besini takviyesi yapıp hafifçe karıştırabilirsiniz.
Elimde yok sipariş vereyim o zaman teşekkür ederim yardımınız için
Stirplate ile çoğalttığım mayada krausen oluşmadı, ilk defa başıma geldi. Acaba kontamine belirtisimidir? Dolaba kovonaza koydum, fg si 1005 gibiydi krausen oluşmayınca kontamine oldu diyip 36 saat sonra aldım ondan sanırım. Bi kac gün bekleyip çürük yumurta kokusunu mu almalıyım yoksa.
Maya nedir, içindeki nedir, ne kadar maya attın? Bunlar önemli. Tabii sıvı maya ise nerede bekledi
Maya 34/70 abi. Erlene de 4gr civari maya ekledim. Bi önceki kaynamamdan kalan mayseyi dondurup saklamışımtım onu kullandım. Kullanmadan önce 10dk kaynattim og 1039 gibiydi. Normal de hep aynı 2lt mayse 4gr maya yaparım yada paketin yarısı, krausen oluşurdu. Bu kez 1.6 civari mayse kullandım. Slury de daha öncekiler gibi bi değişiklik yok. Koku da öyle ben kontamine oldum kokusu gibi değil. Yani krausen oluşmadan temiz bi çoğaltma oluyormu diye bilmediğimden sorayım dedim. Bakındım ama bulamadım
Krausen oluşmamış olabilir, hemen kullanma niyetin yoksa 1 hafta kadar 4⁰C de bekletirsen berrak bir sıvı elde edersin. Hatta tadına da bakabilirsin.
Suan 2 gün oldu dolapta bekliyor bi kez aktardım kavanoza berrak sıvı oluştu. Kaynatmalarımı pazar günü planladım o gün hem koku hemde dediğin gibi tadına bakarım abi. Teşekkürler çok çok
Merhaba arkadaşlar nerden konu açılıyor bulamadım 1 hafta önce şişelediğim biraların üstlerinde küf veya mantar gibi bir şey oluşmuş bu partinin hepsi çöp mü oldu acaba bundan sonra yapılması gerekenler nedir mantar bulaştı ise kovayı vs. aletleri nasıl arındırabilirim teşekkür ederim şimdiden
Hoş geldiniz.
Yeni konu açmanıza gerek yok sormak istedikleriniz tam olarak bu başlıkta yer alıyor, yine de sormak istediğiniz farklı bir konu olursa buraya yazabilirsiniz
Teşekkür ederim sorunum şişelerin üstünde yüzen bir tabaka var küf veya mantar tam ne olduğunu bilmiyorum hepsini çöpe mi atmalıyım şişeler bir daha kullanilir mi acaba şimdiden teşekkür ederim
Pellicle olabilir, aslında fotoğrafını da ekleyebilseniz biraz daha fikir sahibi olabiliriz.
Tadında gariplik yoksa içilebilir, bir tanesini deneyin. Şişeler ve ekipman iyice temizlenip dezenfekte edilirse bir sorun olacağını sanmıyorum.
Kit birası mı tam tahıl mı? Şerbetçiotu kalıntıları da olabilir. Başıma gelmedik bir şey değil.
Merhaba
Umarım doğru yere yazıyorum, daha önce okuyucu olarak kullanıyordum ancak ilk kez yazarak yardım istemem gerekti. Son parti kurduğum bira kontamine olduktan sonra ekipmanı 1 gün pbw’de bekletip musluk vb kısımları fırça ile temizledim. Ardından ipa kurdum, gaz çıkışı normaldi. Az önce (5.gün) hava kilidinde fotoda göreceğiniz canlıları fark ettim. Kovayı açtım, görüntüsü aşağıdaki şekildeydi. Yine kontamine midir ne yapmam gerekir ve bu canlılar nedir bilmiyorum Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Yükleniyor: 65C305E7-B98A-4F53-AADA-487210B2FB8C.jpeg…
İşleniyor: B069961B-43B5-47AD-80A1-794167FBF4FB.jpeg…
Selamlar,
Kovanın içi temiz görünüyor, gayet güzel bir krausen oluşumu var. Dışarıda görünen sinekler sirke sineği olabilir.
Kovanın bulunduğu yerde sirke, sirkeleşmeye başlamış meyve vs varsa hemen kaldırın ve kovayı temiz bir yere alın. Kapalıfermentasyon olduğu için kovaya ulaşması zor ama hava kilidine ulaşmaları da bana endişe verici geldi.
Sorun olacağını sanmıyorum ama tedbiri elden bırakmamak lazım.
Kolay gelsin