Neden Hava Kilidinde Çok Hareket Var?

Herkese iyi günler, nereye soracağımı bilemediğim için buraya yazıyorum. Standart pilsner paketini aldım. 3.kez kuruyorum ancak ilk defa böyle bir şey ile karşılaştım endişelenmem gereken bir durum var mı ? Gördüğüm kadarıyla kovanın içerisinden köpük dışarı çıkmış ve contanın etrafında kurumuş.

Merhaba hocam.
Doğru yerdesiniz.

Pilsner kitlerinde çok karşılaşmadığımız bir durum olsa da, endişe edecek bir durum yok diye düşünüyorum ben. Fermentasyon başlayınca köpük oluşmuş, çıkacak bir yer bulamayınca hava kilidi boyunca ilerlemiş gibi görünüyor.

Bence herhangi bir şey yapmanıza gerek yok. (Bir dahaki sefere hava kilidini bu kadar bastırmasanız da olur.)

Kovanız 33 litrelik kovalardan mı?
Kaç litre olarak başlatmıştınız fermentasyonu?
Bu durum kaç gün sürdü?
Biranız kaç gündür kovada?

Merhaba

Kovam 23 litrelik başlangıç seti ile beraber gelen kova.
Fermentasyona 23 litre başladım.
Bu gece oldu bu yüksek ihtimal ile dün kontrol ettiğimde yoktu bu durum çünkü.
Bugün 3. günü.

Hızlı cevap için ayrıca teşekkür ederim.

1 Beğeni

Kilidi bir santim kadar yukarı çekmekte fayda var. Tam dirsek kısmı conta içine denk gelmiş. Conta deliğini deforme edip dışarıya gaz çıkışına / içeriye hava girişine sebep olabilir.

1 Beğeni

Sıcaklığı da 19-20 derece aralığında tutmakta fayda var.

1 Beğeni

Şimdı çıkardım biraz yukarıya teşekkür ederim öneriniz için.

Sıcaklık sabit 25 derecede 3 gündür şimdi camı araladım biraz kontrol edeceğim.

Ben yarın güncelleme paylaşayım söylediklerinizi yaptım dereceyi kontrol etmeye çalışacağım.

Hava kilidinde beklenenin üzerinde hareket bulunmasının nedenleri ne olabilir diye konuşabiliriz bu başlık altında.

aslında hava kilidini çıkarıp şöyle bir temizlemek de faydalı olmaz mı ? şimdi orada bişeyler ürer mürer.

1 Beğeni

25 derece mayanın oldukça hızlı ve coşkulu çalışmasına neden olmuştur. Bu nedenle krausen denilen köpüksü tabaka taşmış olabilir.

Merhabalar

Sıcaklığı 21 dereceye düşürdüm ancak bugün 5. gün ve hava filtresinde su seviyesi eşitlenmedi endişelenmeli miyim ?

Sabır ev biracılığının en önemli kelimesi. 5 günde olan birayı henüz ben görmedim.

4 Beğeni

Merbaba, resimde görüldüğü gibi oldu. Ancak beni rahatsız eden streç film. Dikkat ettiyseniz hafif kabarmış. Bu neden olabilir. Halbuki conta yeni. Yani yeni sipariş edip takmıştım. Acaba taştığı için mi öyle oluyor yoksa o kısımda contada vs. sorun mu var.

Bugün 3.gün. İlk gün sıkıntı yoktu ama sonra böyle olmaya başladı. 3-4 kere kava kilini söküp temizledim ve tekrar taktım. Bu durum normal diyelim ama şu streç filmin kabarması canımı sıktı. Acaba normal mi ??

Kurulum: Standart butik pilsner kurdum. 23 lt, 1 kg şeker ile. Sadece maya olarak BB-35 Amerikan Ale kullandım. Sıcaklık ortalama 20-21 derece.

O streç filmin orada bulunma amacı ne?

Köpük kabarıp çıkabileceği bütün aralıkları zorlarken contadan da uğramış dışarıya. Kapak deliği ile conta birbirlerine çok sıkı geçme değiller demek ki. Burada başka birinin daha önce önerdiği gibi hava kilidine birkaç kat teflon bant sarmak çözüm olabilir.

Hava kilidini de çok sokmuşsunuz içeri. 1 cm kadar yukarı çıkarmanız lazım. Muhtemelen hava kilidinden köpük çıkması ondan kaynaklı. Ayrıca contadan da hava kaçağınız var gibi.

1 Beğeni

Cevaplar için teşekkürler.

@erhana Daha önce contam sıkıntı idi. Streç film ile sarıyordum sıkıntı olmasın diye. Değiştirdim contayı sonra niyeyse tekrar koydum :D. Alışkanlık oldu sanırsam. İronik olan (tesadüftür belki de) onu koyduktan kısa bi süre sonra hava çıkışının başlaması :). Sanırsam bundan dolayı totem oldu bende onu koymak :D.

@EmrU Konuyu açtıktan bir süre sonra hava kilidini temizledim ve bu sefer çok az içeri soktum. ŞU an 1 saati geçti ve sıkıntı yok. Hava kilidinde tıkanma yok, gaz çıkışı nizami devam ediyor. Acaba çok soktuğum için taşma vs. derken o streç film kabarmış olabilir mi ??.

Zira conta yeni. Veya kapakta (conta yerinde) genişlemiş olabilir mi acaba. Neyse, şu an son durumu bu. Tıkanma yok. Streçi de böyle sardım. saniye başı çıkış var.

++

Daha önce 3-4 kit kurdum hiç taşma olmamıştı. O zaman başka ilde idim. Şimdi başka ile taşındım ve son 2 kitim de hep taşma oldu. Sanırsam coğrafya da taşmayı etkiliyor :)).

Rakım, basınç, sıcaklığın ve genel olarak coğrafyanın hava kabarcıkları üzerine etkisi…

Sıcaklık fermantasyonu hızlandırır ve köpürme ihtimali artar.

Rakımın daha yüksek olduğu yerlerde basınç daha düşük olur ve kabarcıklar daha kolay kaçar, böylece daha fazla köpürür ama bunun çok etkisi olacağını sanmıyorum.

Ana etken kullanılan malzeme ve sıcaklık. Dışarıdan hersey aynı gözükse de, partide kullanılan malzeme farkı, mayaların kalitesi, sıcaklık farklılıkları, vs ana farklılıklardır.

3 Beğeni

Bu boğumlu tip hava kilitlerinin conta içine giren tarafı hafiften inceliyor ve tam oturmuyor contaya,
sıfır contalarda da aynı sıkıntı oluyor. Elinizde kristal hava kilidi varsa onunla deneyin yoksa hiç masraf yapmayın.
Sizin yerinizde olsam gıda uyumlu silikon hortumu doğrudan contaya sokar, diğer ucunu su dolu bir şişe, kavanoz, bardağa vb. koyardım.

1 Beğeni

Tekrar merhaba,

Konuda belirtmiştim. Son attığım mesajdan sonra 1 gün boyunca kabarcık çıktı. Sonra durdu. Bazı yerlerde 3.günde durabiliyor gibi bir şeyler okuyunca önemsemedim. Ama bugün kafama takıldı. Hava kilidini söküp, tekrar taktım ve streç filmle iyicene sardım ve bir baktım ki bir süre sonra saniyede bir hava kabarcığı çıkmaya başkadı.

Nedeni ne olabilir ??. Yani kaçak var desem, olsa idi 1 gün boyunca kabarcık çıkmazdı. Ama bu işlemi yaptıktan sonra olması da buna delalet.

Bir de havalar soğudu malum. 17 civarında idi kova. Sonra peteğin yanına aldım vs. derken şu an 18 derecelerde. Durup, tekrar başlamasının bununla bir alakası olabilir mi ??.

++

Asıl sorum şu aslında. Bir gün öyle durup sonra tekrar başlaması normal mi ve biramda bir soruna yol açar mı ??.

Bence conta ya da kapaktan hava kaciyor. Ilk gunlerde hava cikisi cok oldugu icin kovada yuksek ic basinc vardi ve hava kilidinden de bir miktar hava cikiyordu. Fermantasyon sureci ilerledikce ic basinc azaldi, artik hava sadece contadan ya da kapaktan cikabiliyor.

Ben olsam bu kadar ugrasmazdim, bir yerde kacak varsa bile iceri hava girmez. Kovayi oylece birakip son yogunluga bakardim ve fermentasyon bitince siselerdim.

Hava kabarcigina cok takiliyorsaniz bence saglam bir conta alin, paylastiginiz resimdeki contalar pek iyi degil. Benim de ilk baslarda hava kilidinde hic hareket olmazdi, sonra asagidaki gibi bir conta aldim bir daha hic boyle sorunlar yasamadim.

Kesin yargida bulunmak yanlis olur ama sahsi fikrim bir sorun olmaz. Bu zamana kadar bazen acemilikten bazen de zamansizliktan neler neler yaptim ama cope giden bir kurulum olmadi :slight_smile:

1 Beğeni

Vay anasını, conta iyiymiş :). İleride vereyim sipariş.

Bu arada conta da sorun var diye yeni almıştım. Yenisinde de aynı sorun oldu.

Umarım birada sorun olmaz diye umut ediyorum. Zaten hava kilidi eşitlenmemişti. İçeri hava girse, muhtemelen eşitlenirdi diye düşünüyorum.