Ne yazık ki çöp olmuş biranız.
(ilk diyen olmak istedim)
Hocam o zmn lahama mı yani?
Hiç şüphe yok ki…
Tecrübeli arkadaşlar yardımcı olacaktır.
Zahmet edip yapmışsınız, dökmek olmaz.
4.defa kit kurdum ve daha yeni ilk defa hava kilidinden baloncuklar çıktığını farkettim.Starsan sıktığımda bir süre sonra baloncuklar görmeye başladım.Pek üstüne düşmemek gerektiği söyleniyor.Belli ki conta gevşemiş bir dahakine yeni sipariş ederim artık.Şu an çözüm olarak bal sürdüm etrafına bakalım bir sıkıntı olmayacakır.
Hava kilidinin contaya girdiği yere teflon bant saracaksınız hocam.
Üstadlara bir sorum var bir ale birayı 18 in altında uzun süre tutarsak 12-15 civarlarında dolayısıyla fazla hareket olmayacaktır fakat merakım şu yönde bu hareketsizlik tat profiline olumsuz olarak yansır mı? yoksa iyi olur bu da lageringe benzer bir durum diyebilir miyiz?
Üstad olmamakla birlikte, fermentasyon başlangıcından itibaren söylediğiniz sıcaklıklarda duracaksa korkarım süreç tamamlanamayacaktır mayaların bu sıcaklıkta uyku moduna geçmelerinden dolayı. Fermentasyon bittikten sonra ise kastınız, ben sizin yerinizde olsaydım kovayı iyice soğutup(1-4 derece arası) cold crash işlemi uygulayıp daha berrak bir şekilde şişeleme yapardım.
hocam durumu biraz açabilirim sanırım evde olmadığımız anlarda malum doğalgazın 850 tl gelerek bizi baya şaşırtması sonucu eşimle artık evde olmadığımız zamanlarda doğal gaz yakmamaya karar verdik bunun sonucunda da kovanın bulunduğu oda sadece günün belli saatleri 18-20 derecelere gelebiliyor. Ev biracılığında fazla sıcaklığın kötü tatlar ürettiğini ve sıcaklık dengesizliğinin iyi olmadığını biliyorum fakat bu daha önce hep yüksek sıcaklıklar için konuşuldu şimdi ise tersi bir durum mevcut bu oluşacak 12-20 arası dalgalanma bize kötü tatlar olarak döner mi acaba diye kafamda soru işaretleri oluştu.
Kullanılacak maya önemli olmakla beraber benim önerim sıcaklığı sabit tutabilmek adına kovayı sarmanız ya da izolasyonlu (straforla kaplanmış) kutuya koymanız. Bu şekilde en azından ısıyla alâkalı dalgalanma olmayacaktır.
Sabit 15 derecede dursa çok da güzel olur belki süreç biraz uzar ama 12 dereceler sıkıntı, bir de bu ısı dalgalanmaları istenmeyen tatlara sebep olabilir
En iyisi stabil sıcaklık, maya da önemli tabi, lallemand nottingam ale maya olmasına rağmen 10 C bile çalışır, keza kölsch mayaları da öyle.
Ben fermenteri kullanmadığım ayrı bir odaya koyup peteği kapatıyorum, sıcaklık 15’i geçmiyor o zaman, kova içi de 16-17 max oluyor.
10 gün kadar böyle mayalayıp sonra peteği açıyorum mayalar biraz hareketlensin diye.
Eğer müsait oda yoksa arkadaşların dediği gibi izolasyonlu bir kutu da ısı kaybını azaltır.
ısıtma yeleği ve termostat ile işi çözdüm sayılır arkadaşlar sıcaklık dalgalanmaması için umarım ısıtma yeleği işini yapar ve güzel bir bira içeriz yazan fikir belirten herkese teşekkürler.
Merhabalar,
Dün pilsner kitini yaklaşık 6 7 ay önce yıkanmış k97 ile kurdum . 28 saat oldu ama hala krausen oluşmamış ve hava kilidinde hareket yok . Hidrometreyi geçen gün kırdığım için henüz sipariş vermedim o yüzden ölçüm yapmadan kurdum. Maya yi 16 C de ekledim. Sıcaklık şuan 19 C de . Elimde k97 yok sizce ne yapmalıyım?
6-7 ay önce yıkanmış mayanın çoktan mefta olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Elinizde her zaman yedek maya bulundurmanız ve maya uyandırma yaparak yıkadığınız mayanın çalışırlığını kontrol etmeniz iyi olur.
Sıcaklık kontrolü yapabilecekseniz aynı markanın w34/70i, yapamayacaksanız us-05i iş görür. Bu mayalara çok hızlı ulaşamayacaksanız kitinizin yanında gelen mayayı vakit kaybetmeden kullanmanız daha sağlıklı olur.
Elimde 34/70 1 paket var o da yeterli gelmez diye düşünüyorum ama Us05 ve S04 yeteri kadar mevcut. Sizce biraz daha ısıyı yükseltip beklemeli miyim yoksa vakit kaybetmeden değişik bir maya mi ilave edeyim
Acele etmemelisiniz. Beklemelisiniz.
Yok canım, daha neler…
Daha önce 8 aylık yıkanmış maya sorunsuz çalışmıştı biraz daha bekleyeyim bakalım ne olacak bu da bir tecrübe olsun diyelim