Uzun süre şişede kondisyonda olacağı için şerbetçiotunun bir önemi kalmıyor. Elde ne varsa kullanabilirsin
Öyle yapacağım Cenk, artık uygun ne varsa onunla devam.
Güzelim mithelfrühleri kaynatmada kullanip ziyan etmeyin. Elde başka otlar varsa bilecik, brewers gold vb bunları kullanın kaynatirken çabucak tükensin… Mithelfrüh alacaktım bulamadım. Bir sitede vardı o da çok pahalıydı yerine başka Alman otu aldım…
American Pale Ale SMASH bir reçete hazırlamıştım. Şerbetçi otu olarak Chinook tercih etmiştim ama forumdan bir arkadaş Cascade daha iyi olur smash reçete için demişti. Elimde 2 ot da var şuan. Tabiiki damak tadı ama ilk deneme için tercih hangisinden yana olmalı acaba??
Reçetem
Batch vol. 23lt
5000 gr American Pale ale Weyermann
250 gr carabohemian
Şerbetçi otu Chinook
İbu 35
Ebc 19.1
Teşekkürler.
Bence carabohemian malta da gerek yok ve şot cascade tercih ederdim.
Ben ilk kaynatmamı aşağıdaki gibi yapmıştım, çok güzel olmuştu. Oranları kendine göre düzenleyip yapabilirsin istersen.
5 kg pale ale
60dk 20gr cascade
30dk 20gr cascade
7dk 20gr cascade
60dk 68 derece mayşeleme
90dk kaymatma.
O şekilde malt tabanı daha iyi oluyor
90 dakika neden kaynattınız?
Bir de mayşelerken,
15 dakika 55 derece
60 dakika 67 derece
10 dakika 75 derece yazıyor mesela bu 85 dakika mayşeleme süresi mi demek?
Benim ilk kaynatmamdı. Bir ustam ne dediyse onu yaptım
Pale ale de 90 dk çok elzem değil.
Evet kademeli mayşeleme olarak geçiyor bir kaç farklı derece de mayşeleme yapmak.
Kademeli mayşelemede derecelere göre maltın farklı verimi öne çıkar.
Protein demlemesi ve nişasta dönüşümü için farklı ısılar gereklidir.
Örneğin protein demlemesinde orta zincirli proteinler (bunalıklık olmaması için genelde 55 derece tercih edilir) gerekir bunun için proteinaz enzimi 55-58 derece iken, kısa zincirli proteinler için gerekli peptidaz enzimi 45-53 derece olması gerekir. Nişasta dönüşümü için 61-71 dereceler gerekir.
Gibi gibi farklı bir tartışma konusu açılması lazım🙂
Bir yerlerde okuduklarımdan aklımda kalanlardan alıntıdır
Acılık değeri bir şekilde ayarlanıyor fakat tat ve aroma için neyi kıstas alarak ekleme yapılıyor. Örneğin, hafif aromalı, orta aromalı ya da yoğun aromalı bir bira istersek gramajı neye göre ayarlanıyor. İlk defa kaynatacağım için yaklaşık değerleri bilmiyorum.
Kaynatmanın başında atılan şerbetçi otu acılığı sağlıyor, sonrasında 20 dakika kala 20gr, 8 dakika kala 20gr cascade eklemesi hangi aralıkta bi tat oluşturur??
Çok soru ya da manasız şeyler soruyorsam kusura bakmayın.
Teşekkür ederim…
Estağfurulah kafanıza takılanı gönül rahatlığı ile sorabilirsiniz.
Şerbetçiotu katkı profili grafikte yer alan şekilde kabul edilir.
Buna ek olarak, koku için ise daha çok dry hop tercih edilir. Şişelemeden bir kaç gün önce (ortalama 3 gün) kovada şerbetçi otu eklemesi.
Bu grafik kaynama sürelerine göre katkı % lerini veriyor. Gram olarak merak etmiştim. Örnek olarak siz 20 şer gram eklemişsiniz bu orta düzeyde bir aroma, tat ve koku mu katıyor yoğun mu??
Teşekkürler…
Bu göreceli olabilir. Otların alfa ve beta oranları var ve bu oranlarda etki ediyor. Bence bunu deneyimleyerek kendimize göre ölçülendirebiliriz. Bana şuan 60 gram cascade az-orta gelir. Ama size veya bir başkasına az veya fazla gelebilir.
Haklısınız, bir ucundan başlayıp deneyerek ilerlemek gerekiyor. Çok teşekkür ederim alakanız ve sabrınız için.
Rica ederim, her zaman buralardayız.
18A Blonde Ale
Blonde Ale
4.9% / 12.4 °P
Recipe by
Ahmet B.
All Grain
Jet 30
70.5% efficiency
Batch Volume: 23 L
Boil Time: 60 min
Mash Water: 19.25 L
Sparge Water: 13.17 L
Total Water: 32.42 L
Boil Volume: 28.52 L
Pre-Boil Gravity: 1.045
Vitals
Original Gravity: 1.050
Final Gravity: 1.013
IBU (Tinseth): 20
BU/GU: 0.40
Color: 6.9 EBC
Mash
Phytase — 35 °C — 10 min
Glucanase — 45 °C — 10 min
Protease — 55 °C — 10 min
B-amylase — 65 °C — 10 min
A-amylase 1 — 68 °C — 60 min
A-amylase 2 — 70 °C — 10 min
Mash out — 75 °C — 10 min
Malts (5.25 kg)
4 kg (76.2%) — Sekado Pilsen Bohemian — Grain — 3.1 EBC
1 kg (19.1%) — Thracian Malt Thracian Pale Ale — Grain — 5.5 EBC
250 g (4.8%) — Thracian Malt Thracian F.B.A. — Grain — 8 EBC
Hops (85 g)
10 g (15 IBU) — Columbus (Tomahawk) 14% — Boil — 60 min
25 g (2 IBU) — Centennial 10% — Aroma — 15 min hopstand @ 75 °C
25 g (3 IBU) — Columbus (Tomahawk) 14% — Aroma — 15 min hopstand @ 75 °C
25 g — Centennial 10% — Dry Hop — 3 days
Hopstand at 75 °C
Miscs
1 g — Calcium Chloride (CaCl2) — Mash
1 g — Epsom Salt (MgSO4) — Mash
1 g — Gypsum (CaSO4) — Mash
2 ml — Lactic Acid — Mash
2.3 g — Campden Tablets — Boil — 60 min
6 g — Ascorbic Acid — Boil — 5 min
6 g — Ascorbic Acid — Primary
Yeast
1 pkg — Mangrove Jack’s M66 Hophead 76%
Fermentation
Primary — 20 °C — 14 days
Carbonation: 2.4 CO2-vol
Dryhop yapılmalı mı?
Bu kadar uzun kademeli mayşelemeye gerek var mı? Yapmanın faydası nedir tam olarak?
Elimde pale ale yok. Bohemian pilsner var sadece. Caramunich 3, bohemian dark, bohemian light, caraamber, caraaroma, carafa 2 special var.
EKG, saaz, magnum, hallertauer mittelfrüh, hüll melon, mandarina bavaria, northem brewer, target, spalter eldeki diğer otlar.
Sorunuza alakasız ama campden tablet ve Askorbik asit kullanım yerleri yanlış olmuş hocam.
@cNoyd
@augurs ile konuşmuştum bu konuyu ve tekrar üzerinden geçtim. Askorbik asiti kaynatmada, campdeni mayşelemede demiş. Değiştireyim onları. Yanlışımız varsa düzeltin.
Saison reçetelerde genelde meyve portakal kabuğu ekleniyor. Portakalları tüm olarak dilimleyip atsam nasıl olur ve limon da eklesem sizce tadı mayhoş ekşi olurmu
Campden mayşelemede evet ama askorbik asit mayşeleme ve/veya şişelemede ekleniyor genelde. Şahsen ben askorbik asidi de mayşeleme sırasında ekliyorum.