20lt birinci fermentasyon 19lt fıçıda ikinci fermantasyon ve ardından şişeleme daha mantıklı oldu gibi.
Fıçıda ikinci fermentasyon kısmını anlamadım?
Buna ben de cevap bekliyorum, acayip merak ettim.
Şimdi biliyorsunuz bu tarz “büyük biraları” birinci fermentasyon bittikten sonra dip tortusundan kurtulup ikinci fermantasyon için başka bir kaba boşluk kalmayacak şekilde aktarmak çok mantıklı ve faydalı oluyor. O yüzden ben olsam ya hacmi 20lt olarak hedeflerim kovada bir hafta on gün fermente ettikten sonra 19lt civarı fıçıya aktarırım ve orda yaklaşık bir ay beklettikten sonra şişelerdim ya da hacmi 16 lt hedefler kovada birinci fermentasyon sonrası 15lt cam damacanaya aktarır orda bekletirdim.
En son yapmış olduğum barley wine birayı 1.5 ay civarı cam damacanada bekletmiştim ve tüm tortular dibe çökmüştü.
Bu kadar maltı kaldırmaz, 2 ye bölüp 2 ayrı mayşeleme
Ben de old aleyi 5 hafta fermente ettim
Doppelbock gibi yapıcaz diyorsun, iki makine aynı anda.
Evet abi aynen en azından decoctionlar yok😉 ya da litreyi düşüreceksin
9 karakter? dedim ama yine olmadı!
Şanslı bir ana denk gelmiştir…
Merhabalar
Bu aralar Munich maltla yaptığım biralar çok hoşuma gidince bir de Märzen denemek istedim. Bunda da çift decoction yapma planım var. Tavsiyelere açığım…
Märzen
6.0% / 14.3 °P
69% efficiency
Batch Volume: 14 L
Boil Time: 30 min
Mash Water: 13.03 L
Sparge Water: 7.07 L
Total Water: 20.1 L
Boil Volume: 18.5 L
Pre-Boil Gravity: 1.044
Vitals
Original Gravity: 1.056
Total Gravity: 1.058
Final Gravity: 1.012
IBU (Tinseth): 22
BU/GU: 0.37
Color: 25 EBC
Mash
Temperature — 69 °C — 60 min
Malts (3.6 kg)
3.5 kg (97.2%) — Weyermann Munich II — Grain — 23 EBC
100 g (2.8%) — Weyermann Caramunich II — Grain — 124 EBC
Other (80 g)
80 g — Priming Sugar — Sugar — 0 EBC — Bottling
Hops (31 g)
16 g (20 IBU) — Perle 7.6% — First Wort
15 g (2 IBU) — Saaz 4.2% — Boil — 4 min
Miscs
3 g — Ascorbic Acid — Mash
2 g — Baking Soda (NaHCO3) — Mash
3 g — Calcium Chloride (CaCl2) — Mash
1 g — Epsom Salt (MgSO4) — Mash
1 g — Gypsum (CaSO4) — Mash
1.5 g — Protafloc — Boil — 6 min
1 tsp — Yeast Nutrients — Boil — 5 min
Yeast
Lallemand (LalBrew) NovaLager 84%
Kaynama süresi neden 30 dk?
Büyük canavar ocakla geniş ağızlı tencerede kaynatıyorum ve gaz ince ayarını tutturmak zor oluyordu, üstüne de David Heath videosu ve Brulosophy’nin testinide görünce 30 dakika kaynatmaya geçtim.
30 dakikada 18.5 litreden 14 litreye düşüyor.
Merhaba bir modern lager denemesi yapmak istiyorum ama allah ne verdiyse koydum gibi önerilere açığım
Otun tarihi ne? Yakın tarihli mi eski mi? Çok büyük beklenti içerisinde olmamanı öneririm.
İki üç yıl önce bu sitede brewers gold ve aroma yerli otlarından almıştık o otlar çok kötüydü. Bir daha asla almam… Elde kalanları az az 60 dk kullanıyorum. 20 dk ve 7 dk kullanırsan o birada çiğ ot tadı olur bira mahvolur.
Eski tarihli otlar, elimde başka İngiliz otu yok Amerikan otlarından mı kullansam acaba?
Aynen o otlardan. neyse vaz geçtim kullanmaktan. acılık otu olarak kullanmaya devam o zaman.