O zaman maksimum %60 kullanmak lazım.
@augurs sen hangi oranda kullanmıştın?
Tamamen zevk meselesi. Piwo Grodziskie %100 meşe isli buğdayla yapılıyor ama is tadı çok fazla hissedilmiyor. Yazın su niyetine tükettik. Schlenkerla’nın buğdayını içtiğimde ağır gelmişti, marzenini ise sevdim. Bir tık daha az isli olsa daha da severdim açıkçası. Uğur’un birası gayet güzeldi. Fakat ilk kez içeceksen yarı yarıya kullan derim.
Yani ben olsam % 47.5 isli, %47.5 viyana % 5 kızıl çavdar kullanırdım.
Elimde o kadar viyana yok, kızıl çavdar hiç yok.
Aşağıdaki şekilde yapıp deneyeceğim bakalım. Artık ne çıkarsa şansıma
Benim srm 17.43, bir de bu benim ilk yıllarda yaptığım ilk dark strong ale, muhteşem olmuştu bu arada, ama alameti farika ne maltta ne candyde , maya yapıyor ne yapıyorsa ve tabi sabır, 9 aydan önce açtığın her şişe ziyan
Abi ben bunu 9 ay bekletebilirim ama fıçıda. Fıçıda bekletirken şişeleme şekeri koyup fıçıya dışarıda mı bekletmeliyim yoksa dolapta co2 tüpüne koyarak mı bekletmeliyim?
Dışarıda oda sıcaklığında gazlandırmadan bekletiyorum ben, mayalar çalışacak ve o birayı muhteşem hale getirecek.
Haftasonu kaynatacağım. Teşekkürler abi.
İşlerden feci yoğunum bu gün girip yazdığını okuyabildim.
Ben aldığımda sadece 1 kg isli satışı vardı, daha fazla miktar ekleyemiyordum, sadece kit olarak vardı gelen kit’de aslında diğer maltlar çok fazla değildi, miktarı azaltabilirdim, açıkçası firma bu şekilde yollamış ve bir de firmanın daha önceki malt tecrübelirim verim çok başarılı olmadığı için hepsini kullanayım ne çıkacak bakalım dedim. Tamamına yakını isli malt idi.
Kovaya kaç litre aldın? Kitinde 5 kg isli malt diyor. Hitit olduğu için de bende 5kg kullanayoçım dedim ama. İlk isli denemem olacağından 2 kg kullanmaya karar verdim. Deneyime göre kalan 3 kg maltıda başka bir reçetede denerim artık.
Bakmam lazım ama 22 litreden az değildir…
O hacimde 5kg rahatsız etmediyse 2-3 kg dan korkmaya gerek yok o zaman.
Arkadaşlar merhaba. 3 farklı reçete uygulamasında da bu biranın reçetesini bulamadım. Hep kozel stout vs gibi koyu renklilerin reçeteleri var. Elinizde varsa veya daha önce bunu yaptıysanız reçetesini paylaşabilir misiniz?
Evet Urquell yaptım. Yeni reçete arıyorum yeni parti yapmak için. Daha önce içip beğendiklerime yöneleyim dedim de çek biraların reçetelerde maşallah saaz olmadan olmuyor
Sen bilirsin çek yaptın diye dedim ama bide bunu dene bakalım tatları arasında nasıl bir fark olacak damağında.
09A Doppelbock
Doppelbock
9.5% / 22.5 °P
Recipe by
Ahmet B.
All Grain
BrewZilla 35L Gen4
76.4% efficiency
Batch Volume: 21 L
Boil Time: 60 min
Mash Water: 28.74 L
Sparge Water: 5.78 L @ 76 °C
Total Water: 34.52 L
Boil Volume: 27.42 L
Pre-Boil Gravity: 1.079
Vitals
Original Gravity: 1.094
Final Gravity: 1.022
IBU (Tinseth): 21
BU/GU: 0.22
Color: 33.5 EBC
Mash
Strike Temp — 36.7 °C
Phytase — 35 °C — 15 min
Glucanase — 45 °C — 15 min
Protease — 55 °C — 15 min
B-amylase — 65 °C — 60 min
Mash Out — 75 °C — 10 min
Malts (8.2 kg)
2.5 kg (30.5%) — Weyermann Munich I — Grain — 15 EBC
2.5 kg (30.5%) — Weyermann Munich II — Grain — 23 EBC
2.5 kg (30.5%) — Weyermann Pilsner — Grain — 3.3 EBC
500 g (6.1%) — Weyermann Melanoidin — Grain — 59 EBC
100 g (1.2%) — Weyermann Caramunich I — Grain — 101 EBC
50 g (0.6%) — BestMalz Chocolate — Grain — 900 EBC
50 g (0.6%) — Weyermann Special “W” — Grain — 300 EBC
Hops (60 g)
20 g (7 IBU) — Hallertauer Mittelfrueh 4% — Boil — 60 min
20 g (8 IBU) — Saaz 4.5% — Boil — 60 min
10 g (3 IBU) — Hallertauer Mittelfrueh 4% — Boil — 30 min
10 g (3 IBU) — Saaz 4.5% — Boil — 30 min
Yeast
1.1 pkg — Mangrove Jack’s M76 Bavarian Lager 76%
Fermentation
Step 1 — 8 °C — 1 days
Step 2 — 10 °C — 1 days
Step 3 — 12 °C — 21 days
Diacetyl — 13 °C — 1 days
Diacetyl — 15 °C — 1 days
Diacetyl — 18 °C — 7 days
Cold Crash — 2 °C — 3 days
Lagering — 2 °C — 35 days
Carbonation: 2.4 CO2-vol
Doppelbock’a decoction çok yakışıyor kesinlikle tavsiye ederim.
Biliyorum ama taşınabilir bir ocak aldığımda deneyeceğim. Terasta yaptığım için şu an in çık zor oluyor. Elektrikli bir ocak almayı düşünüyorum yakın zamanda.
Decoction olmadan olmaz bence bu stil, diasetyl için de 2 gün yeterli bence, lagering için de ben olsam 9 hafta ayırırdım.