Reçetem Olur Musun?

Erteleyeyim madem. Ocak işini çözünce yaparım artık. Haftasonu witbier kaynatacağım o zaman. :tulip::tulip::tulip:.

1 Beğeni

Buğday için hangi maya kullanacaksın?

Mangrove Jack’s M21. Belçika buğday kullanacağım.

Mangrove Jack’s M20. Bavyera buğday var birde. O alman stilleri için.

1 Beğeni

Merhaba.

Elimde sktleri geçmiş otlar var. Bu otlar ile ipa ama özellikle bir apa yapabilir miyiz?

Otları yazayım bana bir yardımcı olun arkadaşlar lütfen.

Buğday eklemek istiyorum ayrıca.

27gr perle.
30gr saaz
30gr hallertauer mittelfrueh
100gr target
200gr northem brewer.
100gr spalter select
100gr sabro
100gr hüll melon
200gr magnum

Azıcık magnum geri kalanı sabro ile güzel ipa olur. Dolapta sakladıysan tabii, yoksa beklentini yükseltme.

Sürekli buzdolabında sakladım.

21A American Ale 40 ile 70 ibu arasında. Diyelim ki ben 50 ibu yapacağım biramı. Magnum otunu 35gr 60dk kaynatmak ile elde ettiğim ibu 30 civarı. 100gr magnumu 5 dk kaynatarak elde ettiğim ibuda 30 civarı. Bu iki ibu aradında tat ve acılık farklı değişkenlik gösterir mi?

Bence kesinlikle değişkenlik gösterir.

60 dk ve üzeri kaynatmada şerbetçiotundan acılık dışında bir şey alamıyorsunuz ama aynı acılığı son 5 dk’da yakalarsanız olay tamamen değişiyor. O yüzden magnum ve CTZ gibi acılık şerbetçi otları kaynatmanın sonlarında kullanılmıyor, yani en azından ben görmedim duymadım.

1 Beğeni

Bu stillere uygun tek ot sabro, 100 gram otla da ipa olmaz ancak apa olabilir, acılık için de first wort magnum kullanırsın, birnevi sabro smash apa yapmış olursun hem de sabroyu tanımış olursun,
7 dk ve veya 0 dk ve veya 80 derecede hopstand

2 Beğeni

Ben apada ipadan daha fazla ot olur sanıyordum.

Ben yapmıştım sabro ile apa, çok hoşuma gitmişti

2 Beğeni

Yok artık, amber ale< apa<ipa

2 Beğeni

Şöyle bir şey yaptım ama. Size de bir danışayım dedim. Eklenecek çıkaracak bir şeyler önerirseniz sevinirim.

1 Beğeni

Decoction olmalı ilk etapta gördüğüm

1 Beğeni

Decoction demeyin diyecektim demedim :slight_smile: . Hiç denemedim biraz da meşakatli ondan kaçıyorum da bir bakayım.

1 Beğeni

2 step yapsan yeter çok da basit sadece toplam 1 saat uzar

şurada anlatılan 2 kademeli şekilde yapıyorum o zaman birazdan başlayacağım.

Arama çubuğuna “decoction” yazdığında bir sürü reçete çıkıyor, bi bak derim.

1 Beğeni

Abi ne pis işmiş battı ortalık yaa :smiley: kepçe yok büyük bir litrelik bira bardağıyla alayım dedim mayşeyi şulop şulop…

1 Beğeni

Batmaz aslında ben bizim plastik kepçeyle alıyorum yanına da bir kupa mayşe, büyük teflon tavada şahane oluyor

1 Beğeni

Hocam, bugün bitirdim biraz uzun sürdü ama problem başkaydı. Jet30 biraz kafayı yedi. Belki de kafayı yemedi, ben decoction’un acemisi olduğum için sorun yaşadım. 100 derece mayşeyi ilk “step” de ana mayşeye dökünce sıcaklığın artmasını bekledim fakat artmadı. Dereceyi normal olması gereken 65 dereceye ayarladım fakat 65 derece olması gereken mayşe 75-77 derece arasına oturmuştu. Jet30 bunu algılamadı. jet30’un termostatı 67-68 gösterirken mecbur harici ölçüm aldığımda bu sonucu (75-77) gördüm. Mecburen soğutma yaptım.

İkinci “step” de ise bu sefer bir süre bekleyeyim dedim demek ki biraz geç algılıyor makine diye. Fakat beklememe rağmen yine aynı sorunu yaşadım 70 derece yerine sıcaklığın oturması için vakit tanıdığımı düşünmeme rağmen 80 dereceler ölçtüm. Bu sırada makine 73 dereceler gösteriyordu. Yine soğutma yapmak zorunda kaldım. Nitekim sonuç olarak makinamın termostatında sorun olduğunu düşünüp temizliğe geçtiğimde kontrol etmek istedim. Fakat makinanın termostatının verdiği sıcaklıkla harici ölçümüm arasında 1-2 derece dışında oynama yapmadı.

Sonuç olarak maltın kendisinde biriken sıcaklığın bir süreç içerisinde sıvıya geçtiğini düşündüm doğru mudur? Bu sorunu siz veya başkası yaşadı mı? Bu sorun yüzünden de biranın bitmesi 10 saati buldu :D.

2 Beğeni