200 gram acidulated bana biraz fazla geldi geldi zaten 35 derecede de mayşeleniyor tabi kendi su ph ın da önemli burada, magnum konusunda @cNoyd a katılıyorum 60 dk sonrası şerbetçiotları değişmeli çünkü magnum sadece acılık için 60 dk veya fw kullanılmalı.
Su arıtma suyu. Ph ölçümü yapabilirim sıkıntı yok. Elimde şu an magnum ve northem brewer var sadece. Bu sebeple sadece magnum kullandım. Bu ikisi ile halledemez miyiz?
Carahell olsa daha uygun sanırım. Çıkarabilirim. Dediğim gibi elimde şu an northem brewer ve magnum var sadece.
Carahell olur ama carabelge ona ekstra kuru meyve tadı katar ki, bu vienna lager tarifi için çok uygun bir şey değil. Orjinal 1870 lerde yapılan ilk tariflerde sadece vienna maltı ve 3 kademeli decoction ile yapılmış. Yani istenen sıvı tost gibi bir şey Sonradan 2 kademeli decoction a dönülmüş.
Fikir vermesi açısından linki paylaşayım.
Ben de çok uzatmadan bu stilde bir bira kaynatmaya niyetim var. Genelde kristal malt kullanılmıyor. Renk için carafa dan son 15 dk da faydalanabilirsin. @Durul un dediği gibi asit malta da gerek yok. vienne, munich ve carafa yeterli aslında. şerbetçiotu olarak da elindeki Alman northern brewer ise gayet uygun olur. @cNoyd un dediği gibi magnıum dan uzak dur Fermentasyonu daha düşük sıcaklıklarda başlatıp 10, 12, 14, 16 gibi devam edebilsen ve en sonunda diasetil için 20 lere çıkarsan çok güzel oluyor.
Şimdiden kolay gelsin…
Yakın zamanda kaynattım, dördüncü yapışım ve sevdiğim bir bira, ben bir parça pilsener de ekliyorum, son kaynatmada %45 Vienna, %27 MunihII, %18 Pilsener, %1.5 Chocolate, %2 Melanoidin ve %6.5 CaraBohemian kullandım. Gerçi her seferinde ufak oynamalar oluyor elimde ne varsa artık . Bir haftalık iken tadı iyi olacak izlenimi verdi.
Pilsner malt yok. Maris otter var. Maltları bi karıştırayım daha uygun maltlar vardır aslında ama açıkları kullanayım dedim .
Decoction şart mı ya?
Decoction yapmaya üşendiğim ya da zor geldiği için ben %2 civarı Melanoidin kullandım. %5 kadar reçete tavsiyesi gördüm. Sen üşenmezsen Decoction yap farkı hissediliyor diyorlar
Normalde şart, fark yaratır, melanoidinin verdiği tatla decoctionın verdiği asla aynı olmuyor, 2 step decoction extra 1 saat 15 dk nı alır ama usulünce de yapmış olursun.
Bu soruyu sorma @Durul kızar diyecektim, geç kalmışım. Bu stil için şart değil bence ama decoction olan biralar (Özellikle Alman ve Çek biraları) çok farklı oluyor.
Elimde Durul hocam için harika decoctionlu 3 aydır 1 derecede dinlenen bir çek pilseneri var decoctionu da o yaptırmıştı hatırlarsa. Acaba tadıma göndersem havalı bir iki maya alabilir miyim karşılığında
Tabiki ne demek bunu konuşmuştuk
- Brewfather
Sıraya aldığım tropical stout türü için düşündüğüm reçete bu şekilde, yorumlarınızı beklerim arkadaşlar🍻
Biz konuştuğumuzda tatlı olması lazım dedin, mayşe 69 ⁰C idi. Çok tatlı olabilir dedim, daha önce nottingham maya ile yüksek bitiş problemi yaşadık, 67-68 ⁰C gibi düşünsen dedim, sindiremeyebilir dedim baktım 65 ⁰C olmuş Çok sek olmaz mı? Malt kısmına bir şey diyemem. Dediğim gibi @Durul bu stile daha hakim. Sadece buna neden tropikal demişler, içinde tropikal ne var onu anlamadım. İçince anlarız heralde
Dikkat etmemişim yaw abi, 67 yaptım sanırken 65 e çekmişim. Tropical demelerinin sebebi aromalar değil de ağırlıklı olarak yapıldığı yerlerle alakalıymış benim yaptığım araştırmalardan öğrendiğim. Pek çok reçetede amerikan otlarının kullanıldığını da gördüm ama.
67 olarak düzelttim fg 1014
Aslında lager maya yüksek ısıdan gelmesi gereken esterler de var bu “tropikal” lafının ardında Özer’in anlatımına ek olarak ama w34/70 i oturttuğumuzda brewfathera , fg dibe burdu , 1015 ten 1010 a çakılmıştı galiba
Çok koyu, tatlı, meyvemsi, orta derecede güçlü, yumuşak, kavrulmuş aromalara sahip, ancak yanık sertliği olmayan bir stout.
Lezzet
Orta ila yüksek yoğunlukta tatlılık belirgindir. Orta ila yüksek kahve veya çikolata kavrulmuş aroması, ancak yanık değil. Orta ila yüksek meyvemsilik. Pekmez, meyan kökü, yanmış şeker, kurutulmuş meyve veya şarap aromasına sahip olabilir. Daha güçlü versiyonlar ince, temiz bir alkol aromasına sahip olabilir. Düşük şerbetçiotu aroması isteğe bağlıdır. Düşük diasetil opsiyonel.
Görünüm
Çok koyu kahverengiden siyaha kadar değişen renktedir. Berraklık genellikle derin renk tarafından gizlenir. Opak olmasa da berraktır. İyi tutuculuğa sahip büyük, kahverengi ila kahverengi baş.
Lezzet
Oldukça tatlı, yumuşak koyu tahıl aromaları ve ölçülü, orta-düşük-orta acılık. Pürüzsüz, kavrulmuş tat, genellikle kahve veya çikolata gibi, ancak tatlı bitiş ile dengede tutulur. Bitişte yanmış malt tadı veya sert bir ısırık yok. Orta ila yüksek meyvemsi esterler. Tatlı, koyu rom, melas veya yanmış şeker benzeri bir kaliteye sahip olabilir. Düşük şerbetçiotu aroması isteğe bağlıdır. Orta-düşük diasetil isteğe bağlı.
Ağız hissi
Orta-dolu ila tam gövdeli, genellikle yumuşak, kremsi bir karaktere sahiptir. Isıtıcı ancak sıcak olmayan bir alkol varlığına sahip olabilir. Orta ila orta derecede yüksek karbonatlaşma.
Yorumlar
Sıcak bir iklimde şaşırtıcı derecede ferahlatıcı. Tatlılık seviyeleri önemli ölçüde değişebilir. Tropikal, biranın tropik bölgelerde ortaya çıktığını ve popüler olduğunu ima eder, şerbetçiotu veya meyveden gelen tropik meyve özelliklerine sahip olduğunu değil.
Tarihçe
Karayipler ve diğer tropikal pazarlarda yerel malzemeler ve yöntemlerle üretilen Yabancı Ekstra Stout’ların yerel bir uyarlamasıdır. Bu biraların yurtdışına gönderilmesi gerekmediğinden ve yerel damak tadı tercihlerine uyması için acılık derecesi ihracat tipi stoutlardan daha düşüktür.
Karakteristik Malzemeler
Sweet Stout’a benzer, ancak daha yüksek gravite. Soluk ve koyu kavrulmuş maltlar ve tahıllar. Şerbetçiotu çoğunlukla acılık için. Yerçekimini artırmak için yardımcı maddeler ve şeker kullanabilir. Tipik olarak ılık fermente lager mayası ile yapılır.
Stil Karşılaştırması
Tadı daha yüksek meyvemsiliğe sahip ölçeklendirilmiş bir Sweet Stout gibidir. Yüksek acılık, güçlü veya yanmış kavrulmuşluk ve geç şerbetçiotu olmadan ve daha düşük alkolle bazı Imperial Stout’lara benzer. Amerikan Stout’larından çok daha tatlı ve daha az hoppy. Benzer ağırlıktaki Yabancı Ekstra Stout’lardan çok daha tatlı ve daha az acıdır.
Ticari Örnekler
ABC Extra Stout, Bahamian Strong Back Stout, Dragon Stout, Jamaica Stout, Lion Stout, Royal Extra Stout
Demişler…
Ilık kısmı yanlış translate olmuş, warm fermented lager yeast diyor yani sıcak
https://www.bjcp.org/style/2021/16/16C/tropical-stout/
Characteristic Ingredients
Similar to a Sweet Stout, but higher gravity. Pale and dark roasted malts and grains. Hops mostly for bitterness. May use adjuncts and sugar to boost gravity. Typically made with warm-fermented lager yeast.
2015’ten çevirmişim, 2021 olarak düzeltiyorum.
Doğru, ancak sadece lager değil ale maya ile de yapılabildiği söyleniyor, elimdeki nothingham mayanın da düşük sıcaklıklarda lager karakteri verdiğini görüyorum ve buna güvendim biraz. Lager mayayı yüksek sıcaklığa maruz bırakınca istenmeyen ester profilleri oluşacağından çekindim biraz da.