Reçetem Olur Musun?

şeker ilave pek sağlıklı çözüm değil bence de ama hepten %3 te hafif olur diye işte, devam eden fermantasyonun içine kaynayan karamel tenceresinin atıldığını gördüm neden olmasın yani…

12:23 :smiley:

12 litre mayşeyi kaynatıp soğutup ilkine ilave et

Yalnız bu şekilde reçete yapmamalısınız, bir sürü reçete yapım programları var ben brewfather kullanıyorum mesela

Yeni maya kullanmadan üstüne ilave edeyim diyosun ama fermantasyon biteli baya oldu, doğru maya aktifleşir olur deneyebilirim. Maltı hazır kırılmış alıyorum ve hızlı soğutma şansım yok bu yüzden böyle ilerliyorum şimdilik

Eşime ne yaptıysam birayı sevdirememiştim, hayatında ilk defa bir birayı sevdi. Frederik ipa daha önce deneyen varsa clone çalışması için kullandıkları şerbetçi otlarına ihtiyacım olacak, fikri olan var mı ?

image

Yani bu biranın reçetesi muhtemelen çok ahım şahım olmamakla beraber bulmak da zor. Keşke brewdog da falan beğenseydi eşiniz, onu rahat rahat bulurduk :slight_smile:

2 Beğeni

Aslında full reçeteye ihtiyacım yok, ipa stili biralar benim damağıma çok hitap etmediği için o türün şerbetçi otlarına da hakim değilim maalesef, bu birayı daha önce deneyimlemiş ve tat duygusu hassas arkadaşlar şerbetçiotu tespitinde belki yardımcı olur umuduyla yazdım :slight_smile:

2-3 sefer içtim ama ilki ile sonrakilerin alakası yoktu. Aynısını wheat ipa içinde söyleyebilirim. Aynı reçeteyi yapamayabiliriz ama çok iyi ipa reçeteleri forumda mevcut. Ben de yarın elimden geldiğince bir reçete çıkarmaya çalışırım.

2 Beğeni

Piyasaya ilk çıktığında gerçekten de çok güzeldi. Muhtemelen zaman içerisinde şerbetçiotlarını değilse de miktarında değişiklikler yaptılar.

2 Beğeni

Ben yakıma tarafındayım.:slight_smile:

3 Beğeni

Merhaba…
Basınç altında 14 günde 1012 fg ile biten vienna lager reçetemi 5 gün 2 derecede cold crushtan sonra kapalı transferle fıçıya aktardım ve 1 barda gazlanması için dolaba aldım. Bu sefer Durul Hocamın tavsiyesiyle çift aşamalı decoction yaptım. İlkine nazaran daha yoğun ve dolgun bir hissi var. Bir ay sonra ilk tadımı yapacağım.

8 Beğeni

Viyana lager hayal kırıklığına uğratmaz, afiyetler :wink:

3 Beğeni

Bende ayni reçeteyi denemek istiyorum. Ufak değişiklikler , elimde olan maltlar ile. Bir kac detay rica edeceğim. Maya ekledikten sonra direk 12psi gaz vererek mi başladınız yoksa kendi halinde mi o basınclara çıkmasına izin verdiniz. Sürekli 16 derece sabit sıcaklıkta mı fermantasyona devam ettiniz? Diasetil dinlendirmesi yapmadınız mı? Basınç altinda lager ferm. Olsa bile gerekli degil mi?

Decoction islemi ile ilgili bir daha detay paylasabilir misiniz? Mayaşeden kaç lt aldınız? Güçlü kayanama yaptınız mı? Mayseden malt ile birlikte mi ayırdınız?
1 ay beklemek zaruri mi yada belli bir sebebi var mı ?

*Mayayı ekledikten sonra direk 12psi basınca ayarlayıp o şekilde bıraktım. Diğer türlü de yapabilirsiniz bir şey değişeceğini sanmıyorum.
*Sıcaklığı sürekli 16 derecede tutmadım. 12 ile 18 derece arasında kaldı diyebilirim.
*Diasetil dinlendirmesi yapmadım
*Decoction işlemini internetten araştırmıştım. Orda 2 kademeli decoction nasıl yapılıyorsa o şekilde yaptım. Mayşeyi maltla birlikte jet 30 un üstünden aldım göz kararı. İzlediğim videolar o şekildeydi.

• Ne kadar beklenmesi gerektiği hakkında kesin bir bilgiye sahip değilim; fakat önceki kaynattığımda 1 aydan sonra içtiklerim daha güzel ve oturmuş bir tada sahipti.
2 Beğeni

Decoction mayşeyle birlikte yapılmaz, malt sepetini kaldırın biraz süzülsün üstten üstten maltın 1/3 ü nü bir tencere kazan vb alın mahşerden de 500 ml kadar alın , devamlı karıştırırken dip tutacak gibi olduğunda mayşeden biraz ekleyerek işleme devam edin

2 Beğeni

Videolarda kepçeyle alanlar vardı bende öyle yaptım ortaya karışık. Malt/mayşe oranı yarı yarıya gibiydi. Bir dahaki denemede sizin söylediğiniz gibi yapayım. Teşekkür ederim bilgi için.

2 Beğeni

Buğday birasında kullandığımız pirinç kabuğundan decoction sırasında tanen geçme ihtimali olabilirmi acaba

1 Beğeni

Kavuzu kullanmadan önce sıcak suda bekletiyorum artı tüm pilsner maltlarda da kavuz var ve neredeyse tüm Almanlar bunu yapıyor,.

Cevabınız için teşekkür ederim

1 Beğeni