Reçetem Olur Musun?

Araştırdığıma göre 75 derece ve üzerinde tanen geçişi oluyormuş. O zaman pirinç kavuzunu 80-85 derecelerde 10-15 dk bekletip süzsek en azından pirinç kavuzunun tanen geçme ihtimalini azaltırız değil mi?

1 Beğeni

Ben kaynar suyu döküyorum üstüne 2 ketttle 30.dk bekletiyorum koyu sarı renkli bir sıvı akıyor sonunda süzerken, tanen genelde koyu renk maltlardan çok geçiyor roasted barley carafalar gibi , o yüzden son 15 dk eklemesi şeklinde kullanıyoruz bazen çok beklemek istemiyorsak, zamanla tanen tadı yumuşuyor

2 Beğeni

Ben mayşeleme suyuna direkt katıp sonra maltları ekliyorum. Tabii ki buğday reçetelerinde. Sadece arpa varsa gerek duymuyorum kavuza. O tanen meselesi mash out dan sonra kalmadığı için geçişi de olmuyor. Çünkü tanen 75 den sonra geçiyor.
Decoction da ise maltın 1/3 ü kadarını aldığımızdan 100 gr kavuzun 1/3’ünden çok tanen geçeceğini sanmıyorum.

2 Beğeni

Koyu renk maltları sakkarifikasyonun son 15 dakikasındamı ilave ediyorsunuz yoksa mash out bu süreye dahilmi

Mash out dahil değil tabiki bir de uzun süre bekletmeyeceksem son 15 dk kullanıyorum atıyorum imperial stout gibi zaten içmek için bir yıl bekleyeceğim bir bira için bunu yapmama gerek yok

2 Beğeni

Tanen salımında suyun sıcaklığı kadar pH da etkili rol oynar. Mayşenin optimum pH aralığında (5.2~5.6?) kalındığı sürece sınırın üzerindeki sıcaklıklarda bile önemli bir tanen salımı gerçekleşmez diye biliyorum.

Fakat yağmurlama sırasında pH 6’nın üstüne çıktığında, akacak tanen kabuğunda durmazmış.

Bilginin kaynağını unuttum ama biraz gugıllayıp bulabilirsem linki de paylaşırım.

Edit: Herhalde zamanında da bu biraderden öğrenmişimdir bildiklerimi:

https://braukaiser.com/wiki/index.php/How_pH_affects_brewing#Extraction_of_Tannins

5 Beğeni

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim

5 Beğeni

Bende bu faydalı bilgileri öğrenmek için sorduğun sorular için teşekkür ederim :beers: Arada bende faydalandım :grinning:

4 Beğeni

Önerilerinizi bekliyorum.

Hazy IPA (New England / NEIPA)

6.8% / 16.4 °P

All Grain

BrewZilla 35L Gen4

Batch Volume: 18 L

Boil Time: 60 min

Mash Water: 19.36 L

Sparge Water: 9.23 L @ 80 °C

Total Water: 28.59 L

Boil Volume: 24.29 L

Pre-Boil Gravity: 1.055

Vitals

Original Gravity: 1.067

Final Gravity: 1.015

IBU (Tinseth): 35

BU/GU: 0.52

Color: 9.3 EBC

Mash

Strike Temp — 36.6 °C

Phytase — 35 °C15 min

Glucanase — 45 °C15 min

A-amylase 2 — 70 °C60 min

Mash out — 75 °C15 min

Malts (5.27 kg)

2.5 kg (47.4%) — Muntons Maris Otter Malt — Grain — 5.9 EBC

1 kg (19%) — Weyermann Wheat Malt, Pale — Grain — 3.9 EBC

800 g (15.2%) — Oats, Flaked — Grain — 2 EBC

600 g (11.4%) — Weyermann Carapils/Carafoam — Grain — 3.9 EBC

370 g (7%) — Weyermann Acidulated — Grain — 3.5 EBC

Hops (400 g)

100 g (20 IBU) — Galaxy 16.4% — Aroma — 25 min hopstand @ 75 °C

30 g (6 IBU) — Azacca 15% — Aroma — 25 min hopstand @ 75 °C

30 g (4 IBU) — Citra 12% — Aroma — 25 min hopstand @ 75 °C

30 g (5 IBU) — HBC 586 13% — Aroma — 25 min hopstand @ 75 °C

30 g — Azacca 15% — Dry Hop — day 3

30 g — Citra 12% — Dry Hop — day 3

30 g — HBC 586 13% — Dry Hop — day 3

40 g — Azacca 15% — Dry Hop — 4 days

40 g — Citra 12% — Dry Hop — 4 days

40 g — HBC 586 13% — Dry Hop — 4 days

Hopstand at 75 °C

Yeast

2 pkg — Lallemand (LalBrew) Pomona 84%

Fermentation

Primary — 20 °C14 days

1 Beğeni

Şu 25 dk otlarını 15 dk altına düşürerek planlama yapabilirsen çok güzel olur

Abi yakalamışken hemen sorayım o zaman.

Ibu yüksek çıkıyor diye 80 derece olan hopstand sıcaklığını 75 dereceye çektim ama aromalar daha iyi geçsin mantığı ile süreyi 25 yaptım.

15 dakikaya çekip dereceyi 70 mi yapayım yoksa 75 te kalsın mı?

Hopstand kaç derecede yapılmalı? Ne kadar sürede yapılmalı? Süre ve sıcaklık arasındaki ilişki kurulabilir mi benim yaptığım gibi sıcaklığı düşürüp süreyi uzatmak gibi?

Ayrıca çoğaltma ile uğraşmak istemiyorum mayayı. Tek paket kullansam yeterli olur mu? 2 paket mi atayım?

1 Beğeni

Tek paket ale bira için yeter bence,
Hopstand 80 derece en ideali, sen hopstandi 80 yap 25 dakikayı düşür, mümkünse 7 dk ve altına, çünkü sen neipada alfa asitlerden faydalanmayacaksın mümkün mertebe şerbetçiotlarının yağlarınn özellikle izomerizasyonundan aroma ve koku istiyorsun, genel yaklaşım sıfır derece ve hopstandden gelen ibu işte bu yüzden gramaj olarak double ipadan bile fazla şotu kullanılıyor neipalarda, bence en pahalı stil doğru yapılırsa neipa, çünkü dry hoplar da yüksek gramajlı ayrıyeten

3 Beğeni

Bunları dikkate alarak yapacağım. Teşekkürler abi.

1 Beğeni

Çok güzel stil, gazlanır gazlanmaz buzdolabına at şişeleri, okside olmasını engelleyemeyeceksin ama biraz geciktirebilirsin bu şekilde

Fermzilla oradan fıçıya abi. En temizi.

1 Beğeni

Kapalı transfer bu stil için özellikle harika

2 Beğeni

70C mash fazlasıyla sınırda bir derece, ben 68C veya 68.5C da kalırdım.
Bir de Galaxy’nin hem hopstand hem de dry hop da iyi çalıştığı söyleniyor, ben Galaxy’nin bir kısmını dry hop’da kullanırdım.
Biranın güzel tarafı da bu, seçenekler o kadar fazla ki, otlar şahane güzel bira olacak :slight_smile:
(HBC-586 “Krush” otunu ilk geldiğinde alıp kullanmıştım, şahane bir kokusu vardı, umarım hala o koku saklı kalmıştır)

1 Beğeni

FGnin yüksek olmasını istiyorum. Tatlılık istediğim için öyle yaptım. Yanlış mı yapıyorum?

Açıklamada meyve salatası dediği için tercih ettim. Umarım beklediğim sonucu alırım.

1 Beğeni

Meyve salatası bana da tuhaf gelmişti ama ingilizceden böyle çevriliyor sanırım.

Yazının devamında şöyle açıklamışlar “Krush, mango ve guava gibi olgun tropikal meyvelerin yanı sıra şeftali gibi zengin çekirdekli meyveler de sunuyor. Buketi, taze dilimlenmiş portakal ve karışık meyve aromalarıyla destekleniyor ve bu da tüm stillerde ve neredeyse diğer tüm şerbetçiotu çeşitleriyle kombinasyon halinde mükemmel sonuçlar veriyor.”

Yani bu kadar abartı ben hissetmedim. Açtığımda ilk defa bir otun kokusuna beni sarmıştım. Umarım otları iyi saklamışlardır. Ben iki kere alıp kullandım.

Benim ağırlıklı gördüğüm reçetelerde 68-68.5 gibi mash alınıyor. Bir de sabit 70’de durmak da zor, makine 68 ile 72-73 arasında gezecek. Çoğu Neipa ve Hazy pale ale de ağızdaki hissi arttırmak ve meyve aromasını ön plana çıkarmak için abartmadan az miktarda %2-3 gibi Laktoz ekliyorlar diye okumuştum. Az ekleyince laktoz düşünüldüğü gibi çok hissedilmiyorda. Eğer böyle bir düşüncen var ise az miktar düşünebilirsin.

1 Beğeni

Biraz bakındım 5 galon(19lt) için 400-500 gram yazıyor redditte. Kaynamaya 15dk kala ekleyin diyorlar.