1015 fg stilin en üst sınırı ama bunu karamel maltlar yerine mayşe sıcaklığıyla sağlamak özellikle 70 derece gibi çok üst ısıda sağlamak biraz riskli olabilir çünkü o ısı bende 69.5 ile 70.5 arasında geziniyor kaldı ki bu sadece probun ölçtüğü yer, ben olsam fg yi 1013 e göre ayarlardımmayşe sıcaklığını maltlarla oynanmayacaksa
Milkshake Neipa tariflerinde gördüğüm ağırlıklı 500 gr öneriyorlar, ben de bir kaç farklı reçede 400-500 gr gibi kullanmıştım, sen daha az olsun çok hissedilmesin dersen reçetene göre en az 150-200 gr atman yeter gibi, eğer hoşuna giderse bir sonrakinde arttırıp denersin. Bana sorarsan ben attığımda gelen tadı seviyorum.
Laktozu ben kaynama sonunda eklemeyi seçtim ama kaynama bitmesine 10 dk kala, kaynama bitişinde veya birinci yada ikinci fermantasyon aşamasında bile eklenebiliyor.
Tek paket pomona canına okuyacaktır diye ön görüde bulunabilirim.
Bu mayayı aldım ama henüz kullanmadım, memnunsun sanrım değil mi?
Tam bir canavar valla ![]()
Reçeteyi tekrardan düzenleyeceğim. Teşekkürler.
Neipa yapacaktım ama hem galaxy ve mosaic otlar tükenmiş hemde elimde m54 california lager mayası olduğu için cold ipa yapmaya karar verdim.
500gr dekstroz kullanacağım daha kuru olsun diye.
Pirinç kullansam mı kullanmasam mı kararsızım.
Bulanıklığa ihtiyacı olan bir stil olmadığı için son 3 gün dryhop yapacağım.
JUICY Cold IPA
6.0% / 13.4 °P
Recipe by
Ahmet B.
All Grain
BrewZilla 35L Gen4
76.4% efficiency
Batch Volume: 19 L
Boil Time: 60 min
Mash Water: 13.99 L
Sparge Water: 13.92 L @ 80 °C
Total Water: 27.91 L
Boil Volume: 25.33 L
Pre-Boil Gravity: 1.037
Vitals
Original Gravity: 1.054
Final Gravity: 1.008
IBU (Tinseth): 49
BU/GU: 0.91
Color: 5.9 EBC
Mash
Strike Temp — 36.5 °C
Phytase — 35 °C — 15 min
Glucanase — 45 °C — 15 min
Protease — 55 °C — 15 min
B-amylase — 65 °C — 45 min
A-amylase 1 — 68 °C — 15 min
A-amylase 2 — 70 °C — 15 min
Mash out — 75 °C — 15 min
Malts (3.59 kg)
2.3 kg (56.2%) — Viking Malt Pilsner — Grain — 4 EBC
800 g (19.6%) — Corn, Flaked — Grain — 2.6 EBC
250 g (6.1%) — Weyermann Carapils/Carafoam — Grain — 3.9 EBC
240 g (5.9%) — Weyermann Acidulated — Grain — 3.5 EBC
Other (500 g)
500 g (12.2%) — Corn Sugar (Dextrose) — Sugar — 0 EBC
Hops (400 g)
140 g (31 IBU) — HBC 586 13% — Aroma — 20 min hopstand @ 80 °C
40 g (10 IBU) — Azacca 15% — Aroma — 20 min hopstand @ 80 °C
40 g (8 IBU) — Citra 12% — Aroma — 20 min hopstand @ 80 °C
60 g — Azacca 15% — Dry Hop — 3 days
60 g — Citra 12% — Dry Hop — 3 days
60 g — HBC 472 10% — Dry Hop — 3 days
Hopstand at 80 °C
Miscs
6 g — Calcium Chloride (CaCl2) — Mash
2 g — Epsom Salt (MgSO4) — Mash
3 g — Gypsum (CaSO4) — Mash
1 g — Calcium Chloride (CaCl2) — Sparge
1 g — Epsom Salt (MgSO4) — Sparge
1 g — Gypsum (CaSO4) — Sparge
5 g — Yeast Nutrients — Boil — 15 min
7 g — Ascorbic Acid — Flameout
Yeast
1 pkg — Mangrove Jack’s M54 California Lager 76.5%
Fermentation
Fermantation — 18 °C — 10 days
Fermantation — 20 °C — 4 days
Cold Crash — 2 °C — 3 days
Carbonation — 2 °C — 7 days
Carbonation: 2.4 CO2-vol
Güzel biran olsun. Sonucundan da bahsedersen süper olur
Pilsner malta ilave olarak viyana kullanıp amerikan pilsner maltlarına benzetilebilinir diye düşünüyorum. Cold ipa ile ilgili detaylı paylaşım yapmıştım, bakabilirsin. Bence gayet güzel reçete, şimdiden eline sağlık ![]()
Şimdi senin yazıyı okudum yemek molasında maris otter var bende. Ayrıca pirinç eklemesi yapsam mı diye düşünüyorum. Abv yi aslında daha düşük tutsam daha iyi olacak. Hızlı tüketmek isteyeceğim için alkol oranı daha düşük olsa olabilir kanaatindeyim.
Benim kişisel deneyimim mısır veya prinç çok aşırı fark etmiyor, elbette mısırın biraz daha kendine has bir yanı var ama çok da üzerinde durmadım. Bu bira da mısır/prinç oranı %20-40 arasında tavsiye edililiyor. Ben %23 civarı bir oranda kalmışım. Oranını biraz daha arttırabilirsin. Aslında tamamen seçimler ve damak tadına kalan bir durum.
Şimdi aklıma geldi, prinç kullandığımda yağmurlama kısmı uğraştırmıştı, dibe yapışıp kalıyor. Prinç kullanacaksan da düşük oranda kal derim.
Ben bugün yapacak olsam %25 mısır, %10 pirinç gerisini baz malt ve biraz da carapils veya buğday ezmesi ile yapardım. Yani @augurs a katılıyorum.
Çarşamba günü kısmetse kaynatacağım. Pirinç olayını askıya alacağım sanırım. Şişeleme ekipmanın aldım. Direk fermzilla dan şişeleyip yollamak istiyorum bazı abilerimize
.
Bir sorum olacak ayrıca. Hiç fıçıya aktarmada direk fermzilladan tüketim yapsam sıkıntı olur mu? Şerbetçiotları içindeyken?
Şerbetçiotları ağzına gelir dip tortusu biraya karışır, olmaz öyle
Bizim gibi gençleri de görmen lazım. ![]()
Benim yarışmaya yetişmeyen leziz cold ipa
4,2 kg. extra pale pilsner
1 kg. jelatinize pirinç (mayşeleme suyunu fazla tutuyorum (25 lt.), hiç tıkanma problemi yaşamıyorum)
215 gr. dekstroz
64,5 C - 60 dakika
75 C - Mash out - 15 dk.
1 kg pirinci 2 lt su ile jelatinize ediyorum, sparge suyundan düşerek 6 lt sparge 75 C
22 gr. Magnum - 60’
Whirlfloc Tablet - 15’
30 gr. Centennial - 7’
30 gr. Mosaic - 7’
30 gr. Centennial - Whirlpool 82C - 10’
30 gr. Mosaic - Whirlpool 82C - 10’
2 paket W34-70 - 10C Ferm
Ferm bitimi 1’er gün arayla 12-14-16 derece yükseltmesi
16 derecede 1 gün bittikten sonra aynı ısıda 55gr. Chinook + 55 gr. Cascade + 40 gr. Amarillo - Dryhop - 4 gün
Coldcrash - 4 gün
1053/1005 - %6.3
E IPL olmuş bu. Cold IPA’nın amacı lager maya ile sıcakta fermente etmek değil mi? ![]()
Değil.
Cold IPA ile India Pale Lager (IPL) arasındaki farklar, her iki bira tarzının benzer yönleri olsa da üretim süreci, tat profili ve stilistik özelliklerde belirginleşir. İşte detaylı bir karşılaştırma:
-
Fermantasyon ve Maya Türü:
- Cold IPA: Genellikle lager mayalarıyla düşük sıcaklıklarda fermente edilir, ancak bazı durumlarda ale mayalarıyla da yapılabilir. Soğuk fermantasyon, biraya temiz ve berrak bir karakter kazandırır. Cold IPA, IPA’nın şerbetçiotu ağırlıklı yapısını korurken lager benzeri bir ferahlık sunar.
- India Pale Lager (IPL): Kesinlikle lager mayalarıyla düşük sıcaklıklarda fermente edilir. IPL, lager karakterini daha baskın bir şekilde sergiler ve IPA’nın şerbetçiotu profiline lager’in pürüzsüz, temiz yapısını ekler.
-
Tat Profili:
- Cold IPA: Yoğun şerbetçiotu aromaları (çiçeksi, meyvemsi, çamsı) ve belirgin bir acılık içerir, ancak gövdesi hafif ve içimi ferah olacak şekilde tasarlanmıştır. IPA karakteri ön plandadır, ancak lager benzeri temiz bir bitiş sunar.
- IPL: IPL’de de şerbetçiotu aromaları öne çıkar, ancak acılık genellikle Cold IPA’ya göre daha az yoğundur. Lager karakteri nedeniyle daha pürüzsüz, hafif tatlı ve “crisp” bir tat profili vardır. Şerbetçiotu, IPA kadar baskın olmayabilir.
-
Görünüm:
- Cold IPA: Berrak, altın sarısı bir görünüm sunar. Pusluluk (hazy) genellikle yoktur.
- IPL: Benzer şekilde berraktır, altın sarısı veya açık kehribar rengindedir. Görünüm açısından Cold IPA ile IPL oldukça benzerdir.
-
Malzemeler:
- Cold IPA: Hafif bir gövde için genellikle pirinç veya mısır gibi ek tahıllar kullanılır. Şerbetçiotu seçimi, modern IPA tarzlarına uygun olarak tropikal veya meyvemsi tatlar veren çeşitler (örneğin, Citra, Mosaic) olabilir.
- IPL: Daha geleneksel lager tahıl billeri (örneğin, pilsner maltı) kullanır ve şerbetçiotu profili biraz daha dengeli veya klasik (örneğin, Saaz, Hallertau) olabilir, ancak modern IPL’lerde yeni dünya şerbetçiotları da kullanılabilir.
-
Stilistik Amaç:
- Cold IPA: IPA’nın yoğun şerbetçiotu karakterini korurken, lager benzeri bir ferahlık ve hafiflik sunmayı amaçlar. IPA severlere hitap eden, ancak daha kolay içimli bir alternatif olarak geliştirilmiştir.
- IPL: Lager tarzını temel alır ve IPA’nın şerbetçiotu karakterini lager’in temiz, ferah yapısıyla birleştirir. Lager hayranlarına hitap ederken IPA’nın aromatik özelliklerini sunar.
-
Alkol Oranı:
- Cold IPA: Genellikle %6-7 ABV civarında, IPA’lara yakın bir alkol oranına sahiptir.
- IPL: Genellikle %5-6 ABV civarında, biraz daha düşük alkollü olabilir, lager tarzına uygun olarak.
Özetle:
- Cold IPA, IPA’nın şerbetçiotu ağırlıklı karakterini ön planda tutar ve lager benzeri bir ferahlık ekler. Daha çok IPA severlere hitap eder.
- IPL, lager karakterini temel alır ve IPA’nın şerbetçiotu aromalarını ekler, bu nedenle daha çok lager tarzına yakın bir deneyim sunar.
Her ikisi de berrak ve ferah bir içim sunar, ancak Cold IPA daha yoğun şerbetçiotu ve acılık profiline sahipken, IPL daha dengeli ve lager odaklıdır. Türkiye’de craft bira sahnesinde her iki tarz da deneniyor, ancak Cold IPA daha yeni ve popüler bir trend olarak öne çıkıyor.
İstediğiniz özellikleri yakalabildimizmi
What Is A Cold IPA? | Sierra Nevada Brewing Co. https://share.google/qHBPAe9tGhCjgNtpj
We brew our Cold IPA using lager yeast, fermented warmer than usual, to give Cold Torpedo its light and clean backbone. That temperature bump helps reduce the sulfur-like notes that lager yeast can create when kept at its normal range of 42–55 ºF. Ale yeast, on the other hand, often generates fruity aromas called “esters” during fermentation, which play into IPA flavor. And since Cold IPA is a spotlight exclusively for hops, we designed Cold Torpedo to strip away any distractions.
Cold IPA Is Heating Up | Craft Beer & Brewing https://share.google/ea0nYGgRtkgToHGAh
As far as what makes a cold IPA what it is, the yeast is probably the most important ingredient. The warm-ish fermentation temperature—typically around 65°F (18°C), compared to 50–55°F (10–13°C) for a typical lager—is going to push the boundaries of your selected yeast strain. It pays to pick one that can handle it.
Bu da Ocak 2024 de yapmış olduğum biranın açıklaması;
Bir an kendimden şüphe ettim.