Canim cekti valla gecen sene tadi damağımda kalmıştı daha yapicaz dmi sirada benim uzumler de olacak:pray:
Haber bekliyorum cabernetler için
Abi manisa cok genis cografya neresi?
Hastalandim yeni geldim tatilden biraz duzeleyim hemen aricam
Özelden yolladım numarayı, ben Manisa bilmem
Merhabalar arkadaşlar. 3 gün önce siyah üzümleri ayıklayıp patlatma işlemini gerçekleştirdim. Uygun derece pms koyduktan 24 saat sonra mayayı da koydum şuan kabuklarıyla beraber fermantasyonda. Potasyum sorbat kullanımı gerekli mi? Gerekli ise ne derece kullanmalıyım? Yoksa sadece pms yeterli mi?
Ben hep sadece PMS kullandım, malumat.
Potasyum sorbat stabilizasyon için kullanılıyormuş. Mayanın ve tortunun tamamiyle çökelmesi içinmiş.
Şu anda onunla işin yok, hatta hiç olmayabilir de. Üzümün cinsi neydi? (Hiç bir şeyle alakası yok, merak ettiğim için soruyorum) Barburi var mıydı bu sene sizin oralarda?
Bu sene antep karası (alfonso) bulabildim. Kendi asmalarımda olan barburi (merlot) üzümleri fazla olmadığı için araya karıştırdım. Ne yazık ki bulunduğum bölgede bulunabilecek en iyi üzüm antep karası onu da malum iş için alıyorlar. Ben bayağı olgunlaşmış halini buldum araya da 20 kg kadar kaliteli barburi karıştırdım. Normalde asmalarıma özenirim fakat 2 yıldır bayağı boşladım. Bu kış itibariyle demir takviyesi, gülleci bulamacı, budama vb. Bakımlarını yapacağım. Seneye çok daha fazla barbur verimi hedefliyorum.
Bu sene kaliteli şarap peşindeyim. Eylül ortalarında 200 kg daha alacağım. Beyaz için de narince siparişi verdim umarım bir sorun olmaz da ayırabilirler.
Merlot Barburi Alfonzo antepkarası pms pbs ve hepsinin bir arada geçmesi çok değişik bir sohbet oldu
Hahahah
Barburi dediğimiz üzüm aslında zamanında fransızlar tarafından bu topraklara getirilen merlot cinsi üzümün tozlaşma ya da çaprazlama dediğimiz olay ile melez halidir. O antik roma döneminden kalan barburi çok çok nadirdir. Antep karası diye adlandırılan üzüm ise zaten alfonso üzümdür. Halk dilinde antep karası olarak bilinir. Hassa taraflarında bayağı yetiştirilir.
Sonuç itibariyle pms ve kaliteli bir maya ile şarap yapacağım fakat bulunduğum coğrafyada şaraplık üzüm bulunamadığı için olanın en kalitelisi ile yapmaya çalışıyorum.
Mersin taraflarına ulaşma şansın ne kadar var ve bulabilir misin bilmiyorum ama dağlık bölgelerde yetişen Patkara diye bir cins var. Geçen sene burada yapanlar genel anlamda memnun kalmışlardı.
Hocam ulaşım sorunu yok. Adamlar otogara götürüp otobüse vermek için 2 kat fiyat çekiyor. Benim de gitmem zor işlerim çok yoğun. Eldeki ile idare edeceğim.
Bahsettiğin botanik bilgilere internette yaptığım ufak araştırmada pek rastlayamadım
Daha önce fidanları aldığım ziraat mühendisi adam söylemişti. Adamdan aldığım barburi ile internetten farklı yerlerden aldığım merlot birebir aynı mahsulü verdi. Bundan takriben 18 yıl önce dağlık arazideki kaybettiğimiz barburi üzümleri kırmızı renkte irili ufaklı farklı boyutlarda taneleri olan ve aralıklı bir salkım yapısı vardı. Belki ben yanlış biliyorum ya da bendekiler melez bir ırk olabilir ya da ziraatçi arkadaş yanlış bilgi vermiştir.