Şaraplık Üzümden Kültür Mayasıyla Adım Adım Şarap Yapımı

Peki şarap mayası olarak hangi ürünü tercih ediyorsunuz?

1 Beğeni

Ben susuz, ilaçsız, hatta yaprak çıkmaya başladığında traktörle bile sürülmemiş (mazot kokusu olmasın diye) bağdan gelen üzümü bile vahşi mayaya bırakmadım. Mecburiyetten 20 kg kadarı dolaba sığmayınca denemek zorunda kaldım. Maalesef ülkemizde bilinçsizce ilaçlama var ve bu da doğal florayı bozuyor. Ha derseniz ki üzümde de aynı durum söz konusu, onda da haklısınız derim. Şarap mayaları bira mayası kadar pahallı da değil, riske girmemek lazım.

5 Beğeni

2020’de TETT biten lallemand ICV D254 elimde var, geçen yaz sonu kullandım, başarılı bir şekilde çalışmıştı, bu yaz arkadaşım maya getirdiği için elimdekini kullanmaya gerek olmadı. Eğer istersen elimdekinden bir miktar sana kargolarım, 2019’dan beri buzlukta saklıyorum, ben çalışacağını düşünüyorum, uyandırıp çalışıp çalışmadığını anlayabilirsin.

3 Beğeni

Kuru mayayı kapalı şekilde dolapta saklayabilirsiniz. Buzlukta sıvı hâlde ve gliserinleyerek saklanabilir.

1 Beğeni

Bu arada benim üzümlerin cinsi isabella imiş. Gürcistan ve Moldovya ve bazı ülkelerde şarabı tutulur imiş. Antalya gibi sıcak topraklarda nasıl olacak acaba?
( Yıllardır merak etmediğim bilgileri bugün öğrenmekde hanemize eksi olarak yazılsın tabii… ) Keşke çok daha önce merak uyansa imiş bu işlere… Çok başınızı ağrıtıyor isem affola… Bir kaç soru daha sorsam : Şişeleme işini nasıl yapıyorsunuz? Şöyle bir baktımda 20 şişe bile edinsem baya pahalı… Nasıl, kaç lt.lik şişelerde depoluyacağız ? Petler olur mu? Kaliteyi çok etkiler mi? Ne kadar süre şişede beklemesi lazım? ( Sanki her konuyu hallettim de bunlsr kaldı :))) Çok değerli yorumlarınız için sonsuz teşekkürler. ( Ben bu uygulamayı çok sevdim …:beers::v:)

1 Beğeni

Maliyet analizi size kalmış bir iş, şarap şişesi satilmakla birlikte kullanilmış şişeleri biriktirmek ile de yapabilirsiniz. Eğer ben fazla bekletmeyeceğım, çabuk tüketip bitirim derseniz ağzı vidalı plastik/cam şişelerde olur, ilk denemenizde en basit yoldan ilerleyip zamanla büyütebilirsiniz. Ben plastik yerine olabildiğince cam olmasını tercih ediyorum sıkımdsn itibaren cam damacana ve şişe kullanıyorum. . Şu andaki kurlar ile şişe mantarlama makinası eminim çok pahalanmıştır ama şarap yapacağım diyorsanız en azından bu alet şart. Fiyatlari web de aratabilirsiniz, ben vinomarket i bu konularda seviyorum.

1 Beğeni

Eyvallah hocam tekrar biralaşırsak alırım. Şimdi bi maya için yormiyim seni.

Katkıdeposunda gördüm bir maya. Bu iş görür mü?

Üstatlar daha iyi bilir, bence bu maya üzümün üzerindeki vahşi maya kültüründen çok daha işe yarayacaktır, çok sık göze çarpan bir marka. Bu arada tamamen tavsiye dışı bir yöntemi de söyleyeyim, bu şekilde uzun yıllardır yapan tanıdığım var ve şarabını içtim çok güzel, bu arkadaş üzüm üzerindeki vahşi maya kültürünü öldürdükten sonra fermantasyonu bildiğimiz ekmek mayası ile yapıyor :sweat_smile:, bu dediğim kesinlikle yapılmalı ve yapılırsa çok iyi olur demiyorum, ama yapan birini tanıdığım da ayrı bir gerçek :grimacing:, ben asla cesaret etmem valla

1 Beğeni

Küçük ölçekli deneme için ise kullanılabilir bence. Yurt içinde en uygun armamarket’te satılan Sc22 maya 500 gr ı 325 lira. Bu mayayı ben epey kullanmıştım sorunsuz temiz bir maya. Son birkac yıldır Ankara’da imece imkanı nedeniyle şanslıyız baya iyi mayalara erişim oluyor. Son iki yıl RX60 laffort marka bir maya temin ediliyor.

5 Beğeni

Bir tarifte bende gördüm ekmek mayasını ama daha önce malt içeceği yaparken kullanmıştım, çok baskın tadını veriyor. Muhtemelen 3-4 kere fln aktarma yapmak gerekir tadı azaltmak için. O yüzden hiç değerlendirmeye almadım :slight_smile:

2 Beğeni

Ekmek mayası vs gibi çözümlere çok başvurmayın derim. Keyif için yapıyoruz bu işi ve çok da emek veriyoruz, dünyayı yeni baştan keşfetmeye çalışmanın anlamı yok bence. Biraz bakınırsanız maya olduğunu göreceksiniz. Vinoda 50 gr paketler var mesela. Evet 139 TL fiyatı ve bir deneme için fazla olarak görülebilir ama kötü malzemeyle deneyip denkleme bir başka belirsizlik eklemek de gereksiz diye düşünüyorum.

4 Beğeni

Barlar ya da içkili mekânlar genellikle şarap şişelerini atıyorlar. Yakınlarda olan bir iki yere sorabilirsiniz. Şişeleriniz gün ışığından korumanın mümkün olmadığı bir yerde duracaksa koyu renkli olmalılar ve temel amaç, şarabın hava almaması. Bu anlamda, eğer hızlı bir şekilde tüketilmeyecekse, pet şişe iyi bir çözüm olmayabilir.

3 Beğeni

Bu arada, akla gelmeyebilir diye yazmak istedim, mecbur kalırsanız bira şişelediğiniz gibi şişelemeniz de mümkün tabii ki.

5 Beğeni

Çok değerli cevaplar ve paylaşımlarınız için sonsuz teşekkürler arkadaşlar.:pray::beers: Selam ve sevgiler…

1 Beğeni

Haftasonu ikinci grup üzümler geldi.

Tabii beraberinde maya ve daha önce almış olduğumuz şerbetçiotları ile beraber.

Bu sefer tüm eziyeti @FAtE ve @BoBo çektiler ve her ikisine de ne kadar teşekkür etsem yetersiz kalıyor.
Bozcaada dan buralara gelmesi mucize aslında ama plan oldukça başarılı oldu.
22 brix çıktı, şu anda 7.5 brix. Artık mayalar kalanı temizleme aşamasında.

Haftasonuna kadar sıkıp damacanaya alacağım, kovalar haftasonu yapacağımız bağbozumuna yani cabarnetlere hazır olmalı.
Devam edecek…

13 Beğeni

Selam,

kırmızı şarap için hangi mayayı tavsiye edersiniz? Üzüm muhtemelen öküzgözü olacak.

Miktar olarak işimi görecek bir maya:

50gr mayalar bana biraz fazla, ama bunu da düşünebilirim:

Alternatif olarak, bu da n11’de kargo dahil uygun fiyata var:

Not: dolapta 2020 yılına ait maya var, vino marketin sattıklarından. Paket açıldı ve 2 sene kullandım. Üzerinden iki sene geçtiği için maya kalitesinden pek emin olamıyorum.

Lalvin iyidir. Onu tercih ederdim

2 Beğeni

Ben olsam ben de Lalvin’i tercih ederdim.

2 Beğeni

Bir @FAtE , @menegin , @Baltazar , @BoBo ortak çalışması.

Bugün günlerden Şiraz’dı.

Sabahın henüz kargaların kahvaltı etmediği saatlerinde üzümleri aldık. Toplam 220 kiloluk bir proje bu seferki.

Hemen patlatma yerine koşturduk.

Üzümlerimiz özenle ve hijyene özen gösterilerek (önlük) patlatıldı.

Ve sabah saat 8,5 itibarıyla bir kısım üzüm Hatay / Antep’e doğru yola çıkarken bir kısım üzüm de Bodrum’da buzdolabına yerleştiler.

Yarın günlerden Patkara!

11 Beğeni

Katkıdeposu’dan mayalarımı temin ettikten sonra son 1 haftadır düzgün üzüm arıyordum. Az bir miktarla başlayacağım için şaraplık üzüm değil de markette bakkaldan düzgün bir üzüm bulmaya çalıştım. Sonunda taze ve güzel bir üzüm buldum. Tadı da oldukça iyiydi (şaraplık üzüm görmemiş kişi) Dedim işte buldum seni !

Yaklaşık 8,5 kg kadar üzüm aldım. (Aslında 1 kasa aldım bu kadar çıktı) Güzelce temizleyip çürük çarık ve sapları ayırdıktan sonra 7,5 kg kaldı. Dün akşam oturup hanımla beraber ellerimizle patlattık bir güzel.

Ve tadaa ilk sorun çıktı. Güzel sandığım üzümler tırt çıktı. 1060 civarı og verdi. Bu haliyle %8 civarı birşey çıkacak görünüyordu. Şarabın belli bir alkol seviyesi altında kalırsa çabuk bozulabileceğini okudum. Bir de bira mı yapıyoruz şarap mı yani. İçim kan ağlaya ağlaya 400 gr kadar şeker ilavesiyle 1080 civarına çıkardım. Pmsyi ekleyip işlemi tamamladım.

Üzerinden yaklaşık 15 saat kadar geçtikten sonra mayasını uyandırıp ekledim.

Şu an köpürmeler kabarmalar başladı. Odada güzel bir maya/üzüm kokusu var. Fermantasyon çabuk ilerlemesin diye 22 derecede tutuyorum. Umarım sonuç güzel olacak :slight_smile:

Dip not : maya besini almayı atlamışım. Şimdi sipariş versem salı-çarşamba anca gelir. Maya besini olmazsa olmaz mıdır ?

6 Beğeni