Sohbet Muhabbet

Son zamanlarda çokça meydana gelen aflatoksin vakaları aklımı çok kurcalıyor. Malt stokluyoruz ya da stoklanan malt alıyoruz. Tahıllarda da oluşma riski var sonuçta. Aldığımız maltlar tamamiyle kurutulmuş ve fırınlanmış olduğundan oluşma riski ne derecedir. Bununla ilgili bayağı araştırdım tam açıklama yapan bir kaynak yok.

AFLATOKSİN NASIL OLUŞUR?
Bir gıda maddesinde aflatoksinin oluşması için ilk koşul, bu toksini yapan küfün sporlarının gıda maddesine bulaşması; daha önemli ikinci koşul ise, gıdanın kendisinin ve bulunduğu ortamın, bu küf sporlarının çimlenerek çoğalmasını sağlayacak şartlara sahip olmasıdır. Küfün veya sporlarının insan sağlığına çoğu kez herhangi bir olumsuz etkisi olmamasına karşın, ürettikleri maddelerin bir kısmı zararlıdır ve bu maddelerin birçoğu yüksek sıcaklık ile ortadan kaybolmamaktadır. Küflerin gelişebildiği her gıda maddesinde aflatoksin veya benzeri başka bir zehirli maddenin meydana gelmesi ihtimali bulunmaktadır.

Bu yüzden, bu küf sporlarının gıda maddesine bulaşması önlenemiyorsa, aflatoksinin oluşmasını önlemek için, küfün gelişmesini önlemek gerekmektedir.

Aflatoksin yapan küflerin gelişmesi için 25-35 °C sıcaklığa ve %70’in üzerinde nispi neme (veya gıda maddesine 0,70’in üzerinde su aktivitesine) ihtiyaç vardır.

Küflerin nemli ve sıcak ortamlarda geliştiği herkes tarafından bilinmektedir. Bu açıdan bakıldığında, tarladan yeni hasat edilmiş biber; içerisinde barındırdığı nem oranı ve hasat zamanındaki hava sıcaklıkları nedeniyle, küflerin, özellikle de aflatoksin yapan küflerin (Aspergilius flavus ) çoğalabilmesi ve aflatoksin yapabilmesi için ideal bir ortam oluşturmaktadır. Havada ve toprakta her zaman bulunabilen bu küflere ait sporların herhangi bir zamanda biberlerin üzerine bulaşmış olması her zaman mümkündür. Bu bulaşmayı önlemek hemen hemen imkansızdır, bu yüzden esas önemli olan orada bulunan küf sporlarının gelişmesini sağlayan koşulları ortadan kaldırmaktır. Bu durumda, ortamı soğutmak veya nemliliği kaldırmak; küfün üremesini, dolayısıyla aflatoksin üretmesini engelleyecektir.

1 Beğeni

Bizim malt olayı düşük bir risk ozaman. Ben uygun ortamda muhafaza ediyorum fakat satın aldığımız yerlerde bir sorun oluşmuşsa. Düşük risk grubunda olduğumuzu biliyorum ama yine de ortada bir risk var.

Böyle şeyleri düşünme boşver.

Aynen hocam. Bazen detaylara çok takılıyorum .

Morpheus: Kadere inanır mısın Neo?

Neo: Hayır.

Morpheus: Neden?

Neo: Çünkü hayatımı yönlendiremediğimi düşünmeyi sevmiyorum

1 Beğeni

İyi bayramlar dilerim herkese…

6 Beğeni

İyi bayramlar herkese…

2 Beğeni

Cin Sezonu hayırlı olsun :slight_smile:

6 Beğeni

2 tane cin aldım. Monkey47 ve hendricks. Abi kimyasal gibi. Bi kaç yerde sek için falan yazıyor ama imkansız. Bi yudum çekiyorum ve nefes alıyorum ciğerime kadar gidiyor alkol. Tonikle falan okey. Negronide yaptık tamam ama bu tip alkoller sek içilebilecek bir şey değil. Neden bu kadar yüksek alkol yapıyorlar acaba. Viski içinde aynısını düşünüyorum.

Merak ettiğim bir tek brendi şu an. Tavsiye varsa alırım.

Bira ve şarap benim için en ideal alkollü içecekler şu an.

1 Beğeni

Asbach Uralt güzel bir Alman brendisidir. Almanya’dan bu tarafa gelenlere getirtirim genelde. Türkiye’de bazı yerlerde de satılıyor diye biliyorum. Brendi alkol oranı değişse de distile bir içki sonuçta. Ama sek bir viskiye göre içimi daha yumaşak ve meyve kökenli olduğu için daha aromatiktir.

2 Beğeni

Soldaki 29 abv sağdaki 47, soldaki inanılmaz güzel büyük buzla sek harika gidiyor ama diğerini uludağ greyfurt suyu lime limonla içeriz muhtemelen

5 Beğeni

Bulursam 29luk denerim. Şişeleri çok güzel.

1 Beğeni

Macrocenterlarda var ama boykotlu, carfurlarda da var

1 Beğeni

Biz birkaç senedir Rom a dadandık :sunglasses::sunglasses:

Bir konuda destek rica ediyorum. Bu uygulamamıza ulaşamıyorum da, Android yeni telefonumda nasıl bulacağım acaba?

Bu derken neyi kastediyorsunuz bilemiyorum ama forum için diyorsanız, şuradan edinebilirsiniz.

1 Beğeni

Konu buraya uygun mu bilemedim ama hangi kategoride paylaşacağım ondan da emin olamadım. 1. Stuttgart ev biracilari festivaline katilmistim tadabildigim biralari paylaşmak istedim :beers:

!(upload://uVasbHq0fsCfhA0mrexemVLCers.jpeg)

4 Beğeni

8 Beğeni

Yorumları da alsaydık Apo, hangisini en çok beğendin, hangisi çok değişikti, kötüydü vb, tadım yorumları gibi, bir de festival nasıldı kaç bşra yarıştı, hangi blralar dereceler aldı vb