Stabilite problemini gözardı edersek şık tasarımlar. Ama çok bira ziyan edilir bunlarla. Üst baş da batar bu arada.
Bu hesabı ben de kendi maaşım üzerinden yapıyorum Burger indexi vardır ya, bende kendime göre bir bira indexi oluşturdum.
Yıllar bazında alabildiğim bira sayısında çok da büyük bir değişiklik olmadı. Yıllara göre oynasa oynasa %10-15 kadar farklılık gösterir. Yani bira indexinde çok büyük bir oynama yok.
Yalnız, bizim para döviz karşısında çok ezildi. 10-15 sene önce bira $2 dolar seviyelerindeydi. Dolar enflasyonunu da hesaba katarsak şu anki $3 olarak düşünün, oysa ki şu an $1.5. Demek ki alım gücümüz yarı yarıya gitmiş.
Eminim ki, yukarıda hesap yapan abiler vurup öldürmeden ne kadar fazla vergi kopartırız hesabı yapıyorlardır. Yani bunlar tesadüf değil.
Neler kaynatacaksınız, neler mayalayacaksınız ilerleyen günlerde? Ben uzun süredir bira tüketmiyorum, yaza stok yapıyorum. İki stil var aklımda, üçüncü sürekli değişiyor, uygun bir planlama ile kovaya girecekler; witbier ve apa kesin, sıcaklara kalan için saison ama çok emin değilim.
Sizde neler var planda?
Herhalde sırada planladığım Belgian Dubbel’i atlayıp bir Golden Ale kaynatacağım. Yaz yaklaştıkça ağır biranın düşüncesi de ağır gelmeye başladı.
Ben geçen hafta yıkadığım us05 sirkeye dönmeden bir blonde ale yapmayı düşünüyorum. Sonra sürekli ertelediğim golden ale var ve düzgün maya bulursam fruit witbier yapıp yaza yetiştiririm diyorum inş.
Elbette sırada Bayram ale var
Fruit witbier, blanc tarzı mı? Ben de bu aralar onun gibi bir şey düşünüyorum. Ne meyvesi kullanacaksınız?
Bir ara forumda konusu dönünce bir gazla reçete hazırlamıştım. Standart limon portakal falan gömmüşüm reçeteye.
Malts (2.52 kg)
1.4 kg (55.6%) — Thracian Wheat Malt — Grain — 4 EBC
500 g (19.8%) — Thracian Blonde Pilsener — Grain — 3.9 EBC
500 g (19.8%) — Thracian Pale Malt — Grain — 5 EBC
120 g (4.8%) — Thracian Carapils — Grain — 8 EBC
Hops (22 g)
4 g (10 IBU) — Chinook (BH) 11.6% — Boil — 60 min
18 g (5 IBU) — Cascade (VM) 6.2% — Boil — 5 min
Miscs
5 g — Coriander Seed — Boil — 5 min
5 g — Lemon Peel — Boil — 5 min
100 ml — Lemon juice — Boil — 5 min
5 g — Orange Peel, Sweet — Boil — 5 min
200 ml — Orange juice — Boil — 5 min
Bak şimdi bütün planlarımı değiştirdin, ben de mi bayrama bunu patlatsam?
Misafirliğe gelenlere ikram edecek bir şeyler olmalı diye düşünüyorum. Likör eskide kaldı yeni akım australian sparkling ale!
Bayramlarda kahve yanında likör ikram edilen bir dönemi yaşadık mı biz ya. Vay be nereden nereye…
Eh, bazılarımız yaşadı.
Biri Likör mü dedi
Likör tarifleri geldi mi
Forumun ihtiyarları, eski ramazanlar, eski bayramlar nasıl olurdu? Anlatsanız da biz gençler de aydınlansak (!)
Benim çocukluğuma denk geldi. O keyfi yaşayamadık. Büyüdük ve kirlendi dünya…
Bu arada Antakya’da hala var bayramlarda likör
Ben bayram dışında da her gelene Likör ikram ediyorum. (Apo hariç)
Mendil içinde bayram harçlığı almış olanlar muhtemelen vardır
Bir de Bayramlarda Anneannemin yaptığı ev baklavaların yeri her zaman bir başka olacak…
Şimdiki çocuklarda bayramda cep telefonlarına oyun yüklemek için para istiyorlar