Sohbet Muhabbet

Vallahi bunaldık, bu şartlarda şu foruma girip bakmak bile biraz uzaklaşmaya vesile oluyor…

Birbirini anlayan, aynı şeyleri düşünüp paylaşan topluluğumuzu seviyorum…

Tüm sıkıntıların tükenmesi dileğiyle…

13 Beğeni

Ankesöre vurmak gerekiyormuş @Msk :crazy_face:

3 Beğeni

Dün bende birkaç defa foruma girip bakındım. En son mesaj 3 gün öncenindi. Herkes aynı modda diye düşündüm.

Film olarak çeksek halimizi ve seyretse başkaları, “Yok abi ya, çok absürt yapmışlar, resmen kara komedi” denir.
Ne yazık ki içinde yaşıyoruz o filmin.
Halaylarla batıyoruz maalesef.

6 Beğeni

Halay çekmek her türlü keyif verici olabilir

3 Beğeni

Halay çekenlerin sayısı epey bir azaldı gördüğüm kadarıyla.

halay başı kadrosu açıldıysa ben başvurabilirim. malum tek maaş sıkıntı.

Aranızda gümüş kaynağı (lehimi) ile bağlantı yapam var mı? Anladığım kadarı ile %3 ve üstü gümüş içeriği yeterli oluyor. Yurtdışındakiler %7-8 gümüş oranlı olanları kullanıyorlar gördüğüm kadarı ile, ama TR ben bulamadım. Çubuk olarak var genelde ama tel olan yok gibi. Aşağıdakini gözüme kestirdim, 1mm çap yeterli olur sanırım, ne dersiniz?
https://www.hepsiburada.com/soldex-sn-96-5-ag-3-cu-0-5-500-gr-1-mm-gumuslu-kursunsuz-lehim-teli-p-HBCV000009OKUY

Lehimlenen şey ne için kullanılacak? Gıda teması olacak mı?

Evet, bira kaynatma kazanı olacak

Bakır borulardan ters akışlı soğutucu yapmak için biraz okumuştum ama terminolojide epey bir karışıklık var, okuduklarımın yarısını anladım, şimdi de çoğunu unuttum. Ama sonuçta soğutucuyu yapmayı becerdim. Önceki forumda bir fotosunu da paylaşmıştım.

Eğer lehimlenecek malzemeler bakır ise, düşük sıcaklıkta yumuşak lehimleme yeterli. Bunun için de standart kullanılan %97 Sn %3 Ag lehim uygun. Tabii bir de lehim pastası temin etmek gerekir.

Fakat işin içine paslanmaz çelik girecekse, o zaman düşük sıcaklıkta (Soldering) ya da yüksek sıcaklıkta (Brazing) lehimleme seçenekleri mevcut. Yüksek sıcaklıkta kullanılabilcek lehim alaşımının kompozisyonunu hatırlamıyorum ama her iki durumda da paslanmaz çelik yüzeyindeki oksit tabakasını çözecek uygun bir pasta temin etmek Türkiye’de biraz zor gibi görünüyor. Ben bulamamıştım. Uygun pasta olmadan da lehimleme yapmak imkansız.

Bu linki biraz didiklemekte fayda var.

Düşük sıcaklıkta lehim yapmak için gereken lehim ve pastaya örnek:

http://www.tuncmetal.com/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=20&Itemid=116&lang=tr

2 Beğeni

Buradaki Stay-Brite-8 yurt dışında en çok tercih edilen ürün. %8 gümüş ihtiva ediyor ancak Türkiye’ de maalesef yok.
Esas amaç sıcaklığı mümkün mertebe en adüşük mertebede tutabilmek. En son yaptığım kazanın tabanında yüksek sıcaklıktan kaynaklı deformasyon oluştu normal olarak. O yüzden “Brazing” bile düşünmüyorum.
Pasta yerine bu sıvı flux’ı kullanmayı planlıyorum.
Montaj için çukurlaştırma (dimpling) yöntemini kullanacağım. Dolayısı ile sağlamlık açısından %3lük gümüş miktarı yeterlli olacaktır diye düşünüyorum.

Lehimleme yüzeyi genelde yeteri kadar geniş olduğundan mukavemetin bir problem olacağını sanmam.

Başarılı sonuçları görürüz inşallah.

1 Beğeni

Gümüş kaynak buzdolaplarında kullanılır. Mantığı da erime sıcaklığını bakırın erime sıcaklığının altında tutarak bakır boruya zarar vermemek.

Direk klimacılara veya ticari buzdolabı imal edenlere sorun. Yaşadığınız şehirde buzdolabı tamiri yapanlara da sorun.

1 Beğeni

Ortalığın daha dutluk olduğu zamanlarda fabrikasından Tuborg malt alıp da kullanan var mı? Ben 2015’te bir çuval almıştım. Ama acemilik zamanlarında gelişigüzel biralara harcadığım için lezzetini kalitesini hiç hatırlamıyorum.

Yeni yılınız kutlu olsun sevgili forumdaşlar :slight_smile:

13 Beğeni

+1
(20k)
Güzel bir sene hepinize falan filan…

14 Beğeni

Mutlu seneler olsun :clap::clap::clap:

13 Beğeni

Tüm arkadaşlara sağlıklı, mutlu yıllar dilerim :beers:

13 Beğeni

En başta sağlık, sonra huzur dilerim
:beer::partying_face:

14 Beğeni

Ben de tüm bunlara ek olarak bol kaynatmalı günler dilerim. Mayalarınız canlı, enzimleriniz bol olsun.

14 Beğeni