Sohbet Muhabbet

Herms ya da rims sistemi kullanan var mı arkadaşlar? Sistem hacmini arttırmayı planlıyorum.Craftbeerpi ile kontrol ettigim tahıl sepetli 50 litrelik bir kazanım var.Coğumuz biab usulü bira makineleri kullanıyoruz. Merak ettiğim herms ya da rimsin biaba tek üstünlüğü verim midir? Yoksa nihai üründe kalite, lezzet farkı yaratmakta mıdır? Biabta mesh ve kaynatmanın aynı kazanda tüm tortulala birlikte yapılmasının bir etkisi var mıdır? Biab pratik,temizligi daha kolay ve daha az kurulum maliyetli,verimi de 75-80 leri buluyor.Kullanan ya da fikri olan var mıdır, değer mi herms ya da rims kurmaya sizce ?

1 Beğeni

HERMS ya da RIMS mayşeleme sıcaklığını kontrol etmek için kullanılıyor ve BIAB’a alternatif olmak yerine, ona da eklenebilecek sistemler.

HERMS’e aklım yatmadı hiç. Ama bu grupta kullananlar var yazışmalardan hatırladığım kadarı ile.

İleriki zamanlarda ben de bir RIMS kurmayı planlıyorum. Ama maliyeti geçmiş zamanlarda bile yüksek geliyordu, şimdi dehşet verici bir hal aldı.

2 Beğeni

Ben HERMS sistemini bir müddet kullandım. Bir çok ticari isletme de bu yöntemi kullanıyor ancak biab yöntemini kullanan ya da bu yönteme geçiş yapanlar da az değil.
HERMS yöntemi biab a göre oldukça fazla malzeme ve teşkilata sahip ve uygulaması da bu oranla daha meşakkatli. Eğer bu sistemi sabit tutacak yeterli yeriniz yok ise her seferinde kurmak gerçekten insanı canından bezdiriyor.
Verim olarak çok fark yarattığını gözlemlememedim, hatta biab da torba kullanarak verim daha bile artabiliyor.
Ayrıca mayşeleme tankında ve pompada oluşabilecek tıkanma vs durumunda ısıtma imkanınız da ortadan kalkıyor ve mayşeniz kaderi ile baş başa kalıyor. Biab da bu gibi bir sorun yaşamazsınız, ne falza devir daim olmaz ama sıcaklık sabit kalır.
Bunun haricinde 3 tank kullanilmasindan dolayı ısı kayıpları biab a gore daha fazladır. Ne kadar yalıtım yapsanızda 3 kazanı herhalükarda ısıtacaksınız.
Birde Herms de boru sök tak durumu çok olduğundan taşırma, etrafa saçma durumları daha olasıdır.
Özetle, herms için belirgin bir fayda göremedim, telaşı ve karmaşık olması göz önüne alındığında.

6 Beğeni

Teşekkür ederim.Ben de aynı düşüncedeyim,biaba ilave ayrı bir kaynatma kazanı ekleyeceğim sisteme hacim artışı için.Rims ya da hermse gerek yok,aksaklık ihtimali de,meşakati de daha fazla dediginiz gibi.

2 Beğeni

Arkadaşlar selam, burada tarifi yok ancak bir ESB kaynattım 20 gün oldu kovada 21-22 derecelerde devam etti süt maya. Ancak 1haftadır 1017 de takıldı. Fg1014 reçetede. Kovayı ısıttım hafif karıştırdım ama daha da inmedi. Çok az bir şekerle şişelemeyi düşünüyorum patlamayı önlemek için. Sizler ne önerirsiniz?

20 gün olmuş artık son fg’niz o, normal şeker ile şişeleyin bence.

Stuck fermentation olabilir diye düşündüm, eğer öyleyse şişe patlaması kaçınılmaz olur

Kullandığın maya neydi @Berko?

S 04 maya kullandım abi

S04 sindirimi %72-75 civarı, düşük sindirimli diyebilirim

Şu formülle hesaplayabilir misin kaç çıkacak acaba?

Sindirim oranı = (OG – FG)/OG

Og ve Fg nin son iki rakamını alabilirsin, 1,050 ise 50 gibi.

2 Beğeni

67 çıkıyor abi. Brewfather da 66 hesaplamış muvcut sindirimi

Biraz sıkışmış, hani sıcaklık da çok düşük değilmiş ama neyse artık… Ben de daha fazla düşeceğini sanmıyorum, her ihtimale karşı sıcaklığı bir iki derece daha artırıp birkaç gün daha beklemeyi öneririm, daha düşmüyorsa şişe şekerini stilin alt sınırında ekleyip şişeleyebilirsin bence bir sorun olmayacaktır.

Gazlandıktan sonra serin ortamda bekletmek en iyisi tabi :slight_smile:

3 Beğeni

Sağol abi teşekkürler

1 Beğeni

FM baya bir mangrove jacks craft serisi mayayı stoğuna sokmuş.

3 Beğeni

Bursa Osmangazi Metro, en sevdiğim

8 Beğeni

Sadece bu iki bira mı indirime girmiş?

1 Beğeni

Tuborg filtresizde varmış bitmiş, 15 TL sanırım

İki yıl öncesinden mi fotolar

1 Beğeni

Ne günlerdi dimi …………

TETT münasebetiyle sanırım.

image