Sohbet Muhabbet

Hala aynı fiyatsa butik’ten maris otter alırım.

Son biramda Thracian’a göre %10 fazla verim aldım…

2 Beğeni

Maris.
Aynı fiyata değilse baz malt için Hitit.

Hititin verimini beğeniyor musunuz?

Özellikle iyi olan herhangi bir yanı yok ne yazık ki.
Ancak idare edecek bir ürün olarak kalmaya devam ediyor.
Verim de %70 civarı oluyor bende ve sadece baz maltlarını kullanıyorum.

2 Beğeni

Hitit bile kendi maltlarını senin kadar kullanmıyordur :slight_smile:

3 Beğeni

@magunay hiç marisi pale malt olarak kullanmayı düşünmemiştim açıkcası. elimde 2 kg var golden aleye saklıyordum. buna bir bakayım.

@BoBo abi ben biabda hitit kullandığımda verimim 65lere kadar düşüyor. thracian vs kullandığımda 80lere yakınsıyor. Bir de fiyatları makul olmaktan çıkmış. Şu tabloda hitit tercih edilmez bence ;

sol hitit - sağ biraburada

2 Beğeni

Muhtemelen. :slight_smile:

Ya aslında çok kullanmıyorum.

İlk çıktığında kullanmıştım meraktan. Sonra uzunca bir süre kullanmadım. Birkaç hafta önce de acaba bir gelişme oldu mu diye merak ettiğim için iki parti bira yaptım. Hepsi bu.

Dediğim gibi, bende verim %70 civarında çıkıyor.

Özür dilemeyeceğim!

4 Beğeni

Düzeltmedikleri sürece, ödüllendirmemek gerekir, düşüncesindeyim. Biz ev biracısıyız, ticari düşünmüyoruz elbette ama, 5-6 saat emek veriyoruz, bira istediğimizden çok uzak bir şey çıkıyor. Neden? Mesela; “Hitit melaroma kullandım.” Kusura bakmasınlar! Bedava olsa bile tepki göstemek lazım -ki hiç de bedava değil.

6 Beğeni

Sakin ol şampiyon :hugs::wink:

1 Beğeni

Ben bu hobiye başladığımdan beri biraburada WhatsApp destek hattından çok yardım aldım. İlk kaynatma esnasında gece 23:00 da Bile bana yardımcı olmuştu. O yüzden fiyat farkları çok farklı olmadigi sürece ben buraburadayi tercih edeceğim.

4 Beğeni

Sakinim :slight_smile:
Başta umutluydum ama sonrasında umudumu kestim :wink:

2 Beğeni

melorama mağdurları diye başlık bile açılır buraya.

4 Beğeni

Buna ben de destek veririm.

3 Beğeni

Bir zamanlar malt yapımındaki en önemli kısım olan kurutma, fırınlama, kavurma için @Homemaltster ile birlikte biraz kafa yorduğumuz bir makine vardı. Hatta kafamda daha da ilerletip arpayı da kendi çimlendirecekti vs.

Kabaca maliyet hesabı ile bu ülkede insanlar verim, lezzet vs. farklarına bakmadan sırf biraz daha ucuz diye hitit malt kullanırken, hiç kimse bu makineye bu parayı vermez diye karar vermem üzerine rafa kaldırdık…

Kahve versiyonu yapılmış… (Ne de güzel olmuş…) - Sandbox Smart R2 Coffee Roaster by Sandbox Smart Roaster — Kickstarter

1 Beğeni

İsabet olmuş bence Gökay.

3 Beğeni

Çok mantıklı bir karar olmuş. Tebrikler.

2 Beğeni

kapasite çok düşük. 2-3 kg fln olsa çimlenmiş malt da kavrulur bunla. tabi fiyatlar market seviyesine gelmeli önce :slight_smile:

Yüksek kalitede maltlık arpa temin edilebilse, evde malt yapmanın bir açıklaması bulunabilir. Ama piyasadan temin edebileceğimiz arpa ile herhalde en fazla Hitit kalitesini yakalayabiliriz.

Bu piyasada malt almak da malt yapmak da çok zor artık. En son TMO arpanın tonunu 4500 TL’ye ithal etti piyasa fiyatı kaç olur bilemem. Ve bu arpaların maltlık olmadığını tahmin etmek zor değil. Malt yapım zahmetine girip kayıplar vs derken artık baya maliyetli olur. ekonomi anlamında bu hobinin altın yılları geride kaldı. Ticari maltın 5 TL olduğu arpanın 50 kuruş olduğu, mayanın 10 tl iyi kalite otların kilosunun 100 tl olduğu günleri özlüyor insan.

Yine de tüm olumsuz ekonomik koşullara rağmen bu hobiyi geliştirmeye devam ediyoruz. Aslında tüm çaba iyi bira yapmakla ilgili. Maliyet kısmı zorlasa da artık kaliteye önem veren bir kitle haline geldik. Belki ileride kalite ile ekonomi yeniden bir araya gelir, kim bilir…

17 Beğeni

Geççek geççek hepsi geççek.

5 Beğeni