Bende Sinbo ekmek yapma makinesi vardı. Senelerce kullandım memnun kaldım. En son motoru yanınca emekliye ayırdım. Şimdi Arçelik var, fena değil ama ben öncekinde de bunda da pişirme özelliğini kullanmıyorum. Ekmeğin hamurunu hazırlatıp ön dinlendirmeyi yaptırıyorum, sonra bir gece dolapta bekletip ertesi gün fırında pişiriyorum.
Çünkü şunu ekmek yapma makinesinde yakalayamıyorsunuz ;
Hatta sadece hamuru yarım pişirip buzlukta stoklamanın da sonradan hem düzgün pişmeye, hem de sürate katkısı var.
Bu başka bir boyut. Hatta yapılır ona benzer bir şey. Yeter ki uygun bir yaşama alanı olsun.
İlk iki makinem Arçelik 2715 idi. İyi yoğuruyor, iyi pişiriyordu. Onlar sırayla gümleyince bir Sinbo 4705 aldım. Daha da şahane çıktı. Muhteşem kabarmış ekmekler yaptı iki sene boyunca. Fakat bunların hepsinin yoğurma palasına hareket aktarma mekanizması çok ilkel; parçalar hızla deforme oluyor, aşınıyor. Sinbo da ölünce yerine şimdi kullandığım Pain Dore’yi aldım. Arkadaş bu kadar mı kötü olur bir cihaz. Yoğururken teflon haznesine hamur yapışmasından mı bahsedeyim, homojen yoğuramamasından mı bahsedeyim, kabarmış hamuru pişirene kadar çöktürmesinden mi bahsedeyim. Belki çözemediğim bir ısı kaçağı problemi var ama bir çare bulamadım.
Ben de makinenin yoğurduğu veya elde yoğurduğum veya “no-knead” yöntemiyle hazırladığım ekşi mayalı hamurları zaman zaman fırında pişiriyorum. Sonuç da gayet başarılı oluyor. Fakat günlük ekmek için pahalı bir yöntem. Belki uygun ekmek kalıpları temin edip haftalık ekmeği bir seferde pişirmek lazım.
Bendeki Arçelik k2705. Bu haznesi yatay değil dikey olanlardan. Hazne dikey olduğu için ekmeği iyi yoğuruyor ama pişirirken çöktürüyor. O yüzden fırında pişiriyorum. Dediğiniz gibi günlük tüketime uygun değil bu iş. Ben de ekşi mayalı yapıyorum ama köy ununu çok kullanıp bol tahıl koyuyorum. O şekilde 3 gün kadar gidiyor 1 ekmek.
Can sıkıntısından yıllara göre bira/asgari ücret kıyaslaması yaptım. 2002 yılı öncesi asgari ücretle ortalama 350 bira alınabiliyorken 2002 sonrası ortalama 200 bira alınabiliyor. 2023 asgari ücretini hesaplarken 2022 sonuna doğru standart bira fiyatı ile 200 ü çarpın yaklaşık değeri bulursunuz
Bu hesabı ben de kendi maaşım üzerinden yapıyorum Burger indexi vardır ya, bende kendime göre bir bira indexi oluşturdum.
Yıllar bazında alabildiğim bira sayısında çok da büyük bir değişiklik olmadı. Yıllara göre oynasa oynasa %10-15 kadar farklılık gösterir. Yani bira indexinde çok büyük bir oynama yok.
Yalnız, bizim para döviz karşısında çok ezildi. 10-15 sene önce bira $2 dolar seviyelerindeydi. Dolar enflasyonunu da hesaba katarsak şu anki $3 olarak düşünün, oysa ki şu an $1.5. Demek ki alım gücümüz yarı yarıya gitmiş.
Eminim ki, yukarıda hesap yapan abiler vurup öldürmeden ne kadar fazla vergi kopartırız hesabı yapıyorlardır. Yani bunlar tesadüf değil.
Neler kaynatacaksınız, neler mayalayacaksınız ilerleyen günlerde? Ben uzun süredir bira tüketmiyorum, yaza stok yapıyorum. İki stil var aklımda, üçüncü sürekli değişiyor, uygun bir planlama ile kovaya girecekler; witbier ve apa kesin, sıcaklara kalan için saison ama çok emin değilim.
Sizde neler var planda?
Ben geçen hafta yıkadığım us05 sirkeye dönmeden bir blonde ale yapmayı düşünüyorum. Sonra sürekli ertelediğim golden ale var ve düzgün maya bulursam fruit witbier yapıp yaza yetiştiririm diyorum inş.