Sohbet Muhabbet

Benim müsliden besleyicidir kesin yarasın bikbiklere :grin:

1 Beğeni

Ciddi iyi fikir bu arada. Bisküvi tariflerinde yulafla aynı oranda karıştırılıp denenebilir.

ikisini de irish moss diye almıştım. Sağdakini netten. Soldakini aktar abiden. Sağdaki bende bi fayda sağlamıyor yada soldaki daha etkili diyebilirim. Sanırım whirlfloc a geçiş yapıcam.

Forum üyelerinden hasat zamanı buradan taze alım yapan oluyor mu?

Geçen sene brewers gold almıştık hocam ama bu sene toplu alım olmadı.

Aslında maya bağış hattı vardı eski forumda. Maya ve şerbetçi otu bağış hattı olsa burada da süper olur.

Aynen, ben de arkadaşın tavuklarına veriyorum.

Şarabın posasından da kayınvalide sirke çıkarmaya çalışacak ama tecrübem yok bu konuda. Olup olmayacağını bilmiyorum.

Yapmıştım ben cibreden sirke ya, hemen aklımda kaldığı kadar yazayım…

Cibreye su ve şeker ekleyip açık vaziyette bir hafta kadar beklettim. Maya zaten cibrede bolca bulunduğundan gerek duymadım. Suyun miktarını hatırlamıyorum ama cibre hacmi kadar olması lazım. Şekerin miktarını maalesef hatırlamıyorum ama %5 civarı alkol olyşacak şekilde eklemek yeterli olur sanırım. Daha fazla alkol, daha keskin sirke…

İyice mayalandıktan sonra suyu süzüp (parti gyle şarap gibi oluyor :slight_smile: sirke anasını da ekleyip unutuyoruz. Ağzı açık ve tülbentli olacak tabi… Bundan sonrası klasik sirke süreci…

Yaptığım en iyi sirke olmuştu bu arada onu da eklemeden geçemedim…

9 Beğeni

Evet gozum hemen o topigi aramisti :slight_smile: maalesef tum maya stoklarm yazin buzdolabi arizasinda heba oldu… Simdi fellik fellik us05 maya ariyorum…

İzmirde us05 tortusu olan yada direk maya cogaltmis birinden urun almak isterim :hugs:

Bazı firmalar US05 S04 34/70 gibi mayaları toptan alıp 10 gramlık paketleme yapıp satıyorlar. Doğrudan oradan yeni maya almak daha mantıklı.

4 Beğeni

aslında maya bağış hattı yurtdışından gelen wyeast gibi mayalar için daha kullanışlı olur :slight_smile:

O konuyu açan bendim ama kveik mayalar için başlatmıştık. Sonuçta ticari bir mayayı çoğaltıp forum üzerinden paylaşmak doğru değil. Bu beklentiye girmemek lazım.

3 Beğeni

Hocam selam, izmirde neredesiniz?

Goztepedeyim hocam ama motor var lokasyona gelmek sorun olmaz :hugs:

Çok yakınız ben de hataydayım. Elimde vinodan kalan bir paket us05 var verebilirim sana.

1 Beğeni

günün taze haberleri köşesinde bugün

Peki hocam. Ufak ufak yanlıyordum mayalara :smiley:

sn. üstadlar. bugün bir sepet yapıp alışveriş yapacağım.
stoğunuzda, dolabınızda her daim eksik etmediğiniz bir çok farklı reçetede joker gibi kullanıp uyum sağladığını düşündüğünüz aroma için sot neler var? (acılık için genelde brewers gold kullanıyorum.)

çok receteye göre sot alıyorum ama ayrıca (saaz ve cascade dışında) her daim dolapta bulunsun, bir çok otun muadili kullanılabilir, kullananı üzmez sot varsa alayım dursun stokta diyorum… tetnang, spalter, golding, perle, target, mittelfrüh, citra, simcoe vs…

not : önümüzdeki günlerde belgian, ipa, apa kaynatıcam…

Cascade citra zaten var sanırım sizde ama amerikan biraları için sabro olabilir. İngiliz biraları için golding zaten olmazsa olmaz. Çok naif aroması var ben beğeniyorum.

1 Beğeni

Apa, ipa düşünüyorsanız kesinlikle sabro. Tek olarak bile çok güzel sonuç alırsınız.

1 Beğeni