Tam Tahıl Bira Yapımcılarına Sorular

Bende kimsenin ürününü kötülemek gibi bir niyetim olmadan deneyimi söyleyebilirim. Biraburada üzerinden Lion Bite PBW aldım. Bu ürün basit kirlerde başarılı, ama kullanırken daha fazla miktarda tükettim, ekonomik olmadı ve yapışmış-beklemiş zor kirleri çıkartmada biraz uğraş gerektiriyor. Bildiğimiz PBW daha az miktarda çok daha kuvvetli bir şekilde çıkartıyor, ikisini de karşılaştırarak bu sonucu kendimce deneyimledim. Sanitasyon sıvısını ise cesaret edip alamadım.

3 Beğeni

Bu tablodan faydalanabilirsiniz. Derece ve Psi karşılıklarının kesişim noktası; nihai gazlanma sonucu elde edeceğiniz gaz hacim değeridir. Biranızın türüne göre değişiklik gösterir. Hangi tür birada ne kadar hacimle gazlama yapmanız gerektiği reçete programlarında mevcuttur.

7 Beğeni

Selam Arkadaşlar. Son alışverişimde munich I maltı yerine yanlışlıkla caramunich I maltı almışım. Koyu renkli ve kavruk malt tadı olan biraları pek sevmediğimden muhtemelen kullanmayacağım. caramunich I maltını maya çoğaltma amacıyla kullanmamda sakınca olur mu sizce?

Hocam caramünih fazla kavruk tat vermez, karamel malttır. Çok koyu renk sevmiyorsanız hafif karamel ve maltsı bir tat için %1- %2 civarında kullanıp tüketebilirsiniz. Tat profili aşağıda…

8 Beğeni

Sindirilemeyen şekerler nedeniyle hiç önermem. Maya çoğaltmak için en mantıklısı pilsner ya da pale ale malt.

6 Beğeni

Köpüğe de faydası olur. Ama ana malt niyetine alındığı için kilolarca vardır şimdi ondan. Takas ya da hibe yoluyla eşe dosta dağıtmaktan başka çare yok.

5 Beğeni

Hazır aşure ayındayız hem de, sevabı bol olur dağıtmanın :stuck_out_tongue_winking_eye:

7 Beğeni

Munich maltı ana malt olarak kullanmadığımdan 2 kilo almıştım. TETT eylül 2022 %2 kullanarak bitmez kolay kolay. Eşe dosta dağıtacağım artık. Hafta sonu kaynatacağım partiye %2 ekledim. Deneyelim bakalım.

2 Beğeni

Tahmin etmiştim az çok.

2 Beğeni

TETT de neymiş maltta ya. Hiç dikkat etmedim, zararını görmedim.

4 Beğeni

Bu arada belirtmek isterim ki kovada 30dk bekleyerek yaptığım durulama çok verimli oldu.

Merhaba, kilerimden 1 tane muntos bira kiti günçlendirici çıkt, tavsiye edilen tüketim tarihi nisan 2021 yazıyor. Üst taraflarında biraz sertleşme var ama alt kısımlar yumuşak.

Acaba diyorum ben bununla maya çoğaltma işine girişsem bi sorun olur mu ki?
Krausenden aldığım mayam var dolapta bi denesem mi diyorum

1 Beğeni

Olur, sorun olmaz. Her ihtimale karşı eflenmayer de kaynatabilirsin.

3 Beğeni

Aynen öyle yaptım, kaynattım. Dönüyor şu an işlem tamam. :slight_smile:

2 Beğeni

Basınç altında lager yapanlara bir sorum olacak. Kegland spunding valve almayı düşünüyorum. Bu kit ile basınç altında fermantasyon tamamlandıktan sonra lagerleme işlemi yapıyor musunuz yoksa direk fıçıya aktarım yapıp gazlandırıyor musunuz?

1 Beğeni

Basınç fermantasyon sonrası fermenter altından mayayı ayırma imkanınız varsa fermenterde lagering yapın. Eğer bu imkan yoksa coldcrash sonrası fıçılayıp, fıçıda lagering yapın.

Milk stout türünü denemek istiyorum. Maltlar vs alındı. Laktoz reçetede 500 gr olarak mevcut. Bu laktoz beni biraz endişelendirdi, tatlımsı bira veya kokteylleri severim aslında ama milk stout ile ilgili youtube da yorum bakınca biraz olumsuz eleştiriler de gördüm, acaba deneyen veya ticari örnekleri denemiş olan arkadaşların fikri nedir? Milk stout yerine sadece stout’a mı dönsem ya da 500gr laktoz fazla bunu 400-300’gr mı indirsem? Laktoz çok tatlı bir bira mı yapacak yoksa hafif bir tatlılık mı verecek ??

1 Beğeni

Kaç litre için düşünüyorsun bilmiyorum ama 500 gr biraz fazla gelebilir. Ben daha önce 300 gr kullanmıştım 25-26 litreye. Hissedilebilir ancak çok bağırmayan bir miktar olmuştu diye kalmış aklımda.

3 Beğeni

22-23 litre gibi olacak…baktığım örnekler 500 gr laktoz diye karşıma çıktı, ama bir yandan da ya fazla gelirse diye aklıma takıldı, başka bir arkadaştan bir öneri daha gelmez ise düşünceni ve uygulamanı dikkate alıp 350 gr laktoz kullansam diye düşünmeye başladım…

2 Beğeni

Valla ben bilmem. Damak sonuçta.
Ben de tatlı içki severim, bana uygun bir miktar gibi gelmişti 300 gr.
Tüketirken yani.

2 Beğeni