Tam Tahıl Bira Yapımcılarına Sorular

çok kafaya takmadan, senin yorumlaman ile benim ilk düşündüğümün aritmetik ortalamasını alıp 400 gr koymaya karar verdim :sweat_smile:, elbet içilir ya da bir içen buluruz :innocent:

3 Beğeni

Bir içen bulunacağına şüphe yok.
En kötü, zahmet etmiş göndermişsin denilir ama her halükarda tüketilir.

4 Beğeni

Günaydınn. Her seferinde aynı sorunu yaşıyorum. Sadece su varken sıcaklık derecesi tutuyor ama maltları eklediğimde durum bu ;

1 Beğeni

Raci dipteki ısı probuna unlaşan maltlar vb yapışıyor, o probu kepçeyle karıştırırken temizleyerek ısı ölç

1 Beğeni

Sirkülasyonu tam yapıyor musun?

1 Beğeni

@Durul abi ben de öyle tahmin ediyorum. O zaman sepeti çıkarmam lazım mayşeleme esnasında doğru mudur?

@Msk evet hocam pompa yarım devirde çalışıyor. 52 derecede dinlenirken 3 kere karıştırıyorum bir de 52’den 60lara çıkarken yolda tekrar karıştırıyorum. Acaba fazla mı karıştırıyorum da o taneler aşağıya düşüyor

Mayşelemede sepeti çıkartamazsın ben dikkat etmemişim mayşelemede olduğunu, kaynatmadaki ölçüm sandım, termometre kalibrasyonunda sıkıntı yok di mi?

1 Beğeni

Abi 3 dijital 1 tane de alkollü termometre ile ölçüyorum aynı durum. Mayşeleme sıcaklığını 2 derece düşürdüm o şekilde idare etmeye çalışıyorum sık sık ölçüm alarak.

Kırımın çok unlu oluyor muhtemelen Raci, bi tık arttır aralığı öyle dene derim ben

1 Beğeni

Tamamdır abi. 1.20 yapıyorum genelde, yarın 1.30 1.35 deneycm. Yine pilsner malt ile kaynatma yapcm.

1 Beğeni

Sirkülasyon borusunun ucuna silikon hortum tak uzunluğu orta borudan aşağıya sarkıtınca kazan dibine ulaşacak kadar olsun.
Mayşeleme esnasında maltları ekleyip karıştırdıktan sonra ısı probunun unla kaplandığından şüpheleniyorsan o silikon hortumu orta borudan aşağıya gönder pompayı tam açık konumda çalıştır böylelikle o malt sepeti altında kalan kısımdaki unları mayşe ile karıştırmış olursun. Sonra silikon hortumu çek üst süzgecin üzerine bırak o unlar malt yatağında filtre olsun.

8 Beğeni

Çok teşekkür ederim, sorun çözüldü :slight_smile: :slight_smile:

3 Beğeni

:eyes: ufak bir sorum olacak, milk stout tarzı bir birada laktozu late additon olarak son 10-15 dk içinde mi kaynatmaya eklemek daha doğru olur yoksa kaynatmanın sonlanmasından sonraki 10-15 dk içinde mi eklemek sizce daha uygundur. Ben kaynatma bitmesine 10 dk kala eklemeyi düşünmüştüm ama son göz attığım yazıda kaynatma bitsin 15 dakika sonra ekleyin diye yazıyordu, fikri olan var mı merak ettim.

Laktozu kaynatmaya eklemenin bir anlamı yok aslında. Sonradan eklenebilir.

2 Beğeni

Çoook teşekkürler … :blush:

2 derece fark gayet normal. Termodinamik kanunlarına göre sıcak su daima üste çıkar. Kazanın altı ve üstü ile 2 derece ısı farkı normal.

Hocam, ben sorunu yazdığım anda çektiğim fotoğraf 2 dereceydi. Sorunu çözdüğümde 6 derece fark vardı. Devamlı başıma geldiğinden dolayı görür görmez sordum.

Grape Ale türü için şişede kondisyonlanma min ne kadar olmalıdır sizce ?

1 Beğeni

IGA için okuduğum bir yerde şişede en az altı ay beklenmeli diye yazıyor, biraz bırakıp bekletiririm ama ben 10 gün sonra bir tane açıp bakarım, dayanamam :slight_smile: (benimki hala kovada, bu gün ölçtüm 1.016 değerindeydi, şişeleme niyetim hafta sonu).

Benim batchden 8 şişe çıktı o yüzden kıyamıyorum. En optimum sürede açayım şişeyi dedim :confused: