Tam Tahıl Bira Yapımcılarına Sorular

Kaynatmayı bitirin mutlaka.
Sonrasında kazanda da soğuyabilir, biraz soğuduktan sonra kovaya alıp öyle de bırakabilirsiniz. Kova temizliği için bir miktar kaynar su ayarlayabilirseniz, Star Sun’la birlikte kullanırsınız, sorun olmaz. Suyun ne zaman geleceğine bağlı olarak durum değişir ama şıranın havayla temasını olabildiğince keser ve makul bir sıcaklığa iner inmez mayalarsanız büyük ihtimalle sorun yaşamazsınız. Sadece biraz daha buğulu bir biranız olacak.

Merhaba. Yaptığı biralarda hidrolat kullanmış birileri var mı aramızda?

Bu şekilde bi on yıl daha bekleyelim.

1 Beğeni

Star Sun? @BoBo (20 tane BoBo)

1 Beğeni

Ya ben hep yanlış yunluş yazdım bu zımbırtının adını. Kalın kafama girmiyor bir türlü. Siz anlamışsınızdır nasılsa. :slight_smile:

1 Beğeni

Almam zaten. Daha betermiş.

Merhaba mantığına hakim olmadığım için merak ettiğim bir şey var; pilsenerler için yaptığımız düşük sıcaklıktaki lagering illa ki ikincil fermantasyonda mı yapılmalı? Yani ben direkt olarak mayaladığım kapta bir ay iki ay neyse bekletsem aynı sonucu alamaz mıyım? Dip tortusundan kurtulmak mı gerekiyor? Çünkü ben bu işten hiç hoşlanmıyorum; fermenteri aç ikinci kaba aktarmak için benzin çeker gibi birayı çek ağzına değdirmeden. İkinci fermentere aktar, oksitlendi mi oksitlenmedi mi dert edin. Can sıkıntısı tamamen.

Tortudan ve mayalardan daha fazla ayırmak için farklı fermentere almak elbette daha faydalı ama öyle bir şart yok.
Ayrıca sadece pilsnerler için yapılmıyor, berraklık istenmeyen stiller haricinde hemen her stilde yapılabilir.

Musluklu kova veya aktarma sifonu kullanırsanız buna da ihtiyacınız yok.
Ben dezenfekte ettiğim hortumu musluğa bağlayıp dipten doldurarak ikinci fermentere alıyorum mesela. Musluksuz fermenteri olup aktarma sifonu ile yapanlar da çok.

2 Beğeni

Aktarma sifonu hep sorun çıkartıyordu bana, @magunay’ın yöntemiyle musluğa hortum bağlayarak daha aşağı seviyedeki kovaya yerçekimi yardımıyla aktarmaya başlayınca çok rahat etmiştim. Bir süredir bununla da uğraşmıyorum ve direk dolaba koyuyorum. Zaten soğukta bir süre bekleyince dibine iyice yapışıyor tortu.

4 Beğeni

Soğuk dinlendirmenin tatları yumuşattığını, lagerlama olduğunu biliyorum. Çökelme, zaten aynı zamanda cold crash olmuş olduğu için ekstrası gibi düşündüm. Derdim sadece genç birayı hareket ettirmeyip, hava temasından kurtarmak. Musluktan aksa bile diğer fermenter ayrı bir risk çıkarıyor. Hazır tadı düzgün bakterisiz birayı riske atıyoruz hem de ikinci fermentere dolarken her halükarda o bira dönüyor v.s havayla bol bol temas ediyor.

Bu koşullar altında dip tortusu soğuk dinlendirmenin etkisini azaltan bir şey mi değil mi onu bilmiyordum. Sorun yok cevaplarınızdan anladığım kadarıyla o yüzden artık çökeltici zımbırtılarını da kullanmadan sadece soğukta dinlendirip çökeldiği kadar da çökelmesini sağlayıp şişelemek niyetindeyim. Bu kadar uğraşıyorum sonra şişeye alınca şişe tortusu oluyor bu seferde bardağa doldururken kılı kırk yarıyorum tortu hareketlenmesin diye v.s.

3 Beğeni

Aslında başlı başına bir konu bu dinlendirme. Yüksek alkollü çoğu Belçika birasında 10-15 ⁰C lerde 28 günlük dinlendirme var. Mesela buzdolabında çok uzun süre beklettiğinizde tekrar maya eklemeniz gerekebilir, çünkü mayalar ebedi uykularına çekilmiş de olabiliyor.
Oksidasyon ya da bakterilerden korkuyorsanız aktarım yapmanıza gerek yok. Aslında yapılan her şey hep daha iyiyi çıkarabilmek için Umut Hocam.
Yalnız ne kadar tortusuz yapmaya çalışsanız da şişeleme şekeri ile tekrar çoğalan bir miktar maya dipte tortu oluşturacaktır.

4 Beğeni

Şöyle bir atasözümüz var, “Ne kadar aktarırsan aktar şişeye düşer bir miktar tortu.” Filtreleme yapmadıkça, az ya da çok, tortu olacak.

Zamanında bir dizi vardı, Yarın Artık Bugündür. Oradaki sosyetik ailenin kızı Zeynep doktor çıkar ve kurayla bir taşra iline atanır ve kendini bambaşka bir dünyada buluverirdi. Yaşadığı korkunç kültür şokundan yakınan Zeynep’e üniversite yıllarından tanıdığı ve çok daha mütevazi bir arka plana sahip arkadaşının söylediği, bu taşra ilindeki insanlar hakkındaki sözler bir anlamda bira tortusu için de geçerli aslında: “Onları sev doktor!”

3 Beğeni

İkeanın korken adında şöyle şişeleri var. Hiç kullanan oldu mu?

Kullandım ama birada değil, grolsch benzeri bu şişe

Acaba gazlanma esnasında gazlanmadaki basınç sorun yaratır mı? Kaçırma yapar mı?

Hiç bir sorun yaratmaz, salıncak kapaklı bir sürü şişe var bende ve daha önceleri birada kullanırken sorun yaşamadım. Şimdi kısa sürede tüketeceğim şaraplada kullanıyorum.

2 Beğeni

Biranın rengini ve berraklığını (kimi türlerde) kontrol etmek için her dolumda 1 tane kullanıyorum bunlardan. Şimdiye kadar hiç sorun yaşamadım. Şeffaf olması nedeniyle evin en karanlık yerinde saklayıp ilk tükettiğim şişe oluyor genelde.

3 Beğeni

Merhaba bana yeni yıl hediyesi olarak Winter Stout kiti almışlar fakat yanında California Lager mayası göndermişler dediklerine göre. Bu maya bana biraz değişik uyumsuz geldi emin olamadım. Başka maya önerisi olan olur mu?

Bence Lallemand Nottingham ale ile güzel olur.

2 Beğeni

Tekrar merhabalar, bira yaparken karşılaştığım ufak tefek bazı sorular, sorunları topladım yine deneyiminize danışmak istedim şimdiden teşekkürler;

1: Serpantinin mayşeyi uzun sürede soğuttuğunu düşünüyorum. Dengeli bir soğutma sağlamadığı için de makinanın kendi termometresi doğru ölçmüyor. Bira yapımında en çok vaktimi alan süreç bu. Buna alternatif olarak ters akım soğutucu diye bir şeyi öğrenmiş oldum. Fakat serpantinle soğutma yaptığımızda berraklık için irish moss gibi katkıların avantajı zaten çökelme sağlaması ve hızlı soğutmanın da etkisi çökelmeyi destekleyicilik. Bu ters akım soğutucu içi bu emeği çöpe atmıyor mu mayşeyi döndürdüğü için çökelme olmuyor gibi geliyor yanılıyor muyum? Bunun bir çözümü var mı?

2: Maya çoğaltırken bildiğimiz üzere bir paketten 1-2 gram kadar alıp bunu çoğaltıyoruz ki paramız cebimizde kalsın mayalarımız güçlensin fakat geriye elimizde açık pakette bir sürü mayamız kalıyor. Bunu hava almayacak şekilde bantla paketlediğimizi varsayıyorum bant mikrop yuvası. Maya paketini starsun ile fısfıslasak bant yapışmıyor bu göz ardı edilebilir bir risk mi siz nasıl yapıyorsunuz? Şimdi yeni elimde kalan şerbetçiotlarını bantlayıp buzluğa atmamak için vakum makinası aldım şerbetçi otunu işim bitince vakumlayıp öyle kaldırıyorum buzluğa aynı makinanın sadece sıcak pres özelliği var paket kapatmak için bunu mu kullansam?

3: Bir diğer sorum soğuk demleme. Biliyoruz ki şerbetçiotu paketini açınca ondan istediğimiz gramajı alıp kazana attığımızda kaynıyor zaten ve bir sorun yok. Fakat aynı paketi şerbetçiotunu soğuk demlemede kullanmak şerbetçiotunun bakteri v.s tutmama özelliği olmasına rağmen riskli buluyorum. Bu riski göz ardı edebilir miyiz?

4: Elimde starsunun muadili biraburada’nın sattığı dezenfektan var. Bunun içeriği bildiğim kadarıyla starsun’dan farklı oksijenle çalışıyor. Ve kullanımında diyor ki temas eden yüzeyde bir dakika beklemelisiniz ki bu sürede mikroplar ölür o bir dakika içerisinde de çözelti oksijene dönüşüp dağılır. Ama buradaki akıl kurcalayan şey şu; bu çözelti oksijene dönüşüp işini bitiriyorsa bir yandan da kullanmadığınız arta kalan miktarı saklayıp sonra kullanabilirsiniz denmesi bir çelişki gibi geliyor. Belki bilmediğim teknik ufak bir detay vardır ama çözeltiyi saklamak etkisini yitirmiş bir ürün saklamak gibi de geliyor o nedenle.

5: Overpitching ev biracılığı için gerçekten bir sorun olabilir mi? Fazla maya ekleyip başı belaya gireniniz oldu mu? Yabancı kaynaklarda bunun cevabı en acemi birisinin bile bir terslik hissetmeden yapamayacağı yönündeydi.
Teşekkürler.