Abi off, tıkırtadıkça senin bu gülüşün aklıma geldi, ben şahsen dün akşam ki ses deneyimim sonrası evde izole bir yeri olan yok ise bu halkalı balığı önermiyorum…içeriki odadan bile sesi geldi, ya da ben kafaya taktım, evet girdap çok başarılı, sanki daha rahat tutunuyor, ama camda dönme esnasına tıkırtı yüksek, sanırım sahibinden az kullanılmış halkalı bir balık satışa çıkacak
Ne kadar yüce ve kutsal bir iş yaptığını düşündükçe tıkırtısı duyulmaz olur. Hatta bir süre sonra onsuz yapamaz, yokluğunu hissetmeye başlar insan.
Stirplate üzerinde erlenin yerini hafifçe değiştir. İçindeki sıvı az ise sıvıyı arttır.
Hocam bazen tam merkezlemeyince ses daha yüksek oluyor. Hafif ileri geri oynatarak, merkezlemeyi deneseniz ve ses değişiyor mu baksanız belki faydalı olur. Ses tamamen kesilmiyor bende ama ciddi azalıyor tam denk getirdiğimde.
Arkadaşlar malumunuz eski nesil Jet30 larda dışarıda seviye göstergesi yok.
Eski forumda şeffaf bir hortum ve seviye işaretleme vb bir pratik çözüm uygulaması vardı?
Nasıl yapıyorduk…
Ale maya 24 derecede fermante olmasında sakınca var mı?
Hangi maya olduğuna göre değişir. Genel olarak 18-20⁰C lerde fermente etmek önerilerken bazı özel ale mayalar daha yüksek sıcaklıklarda iyi sonuç veriyor. Bu genelde maya paketinin üzerinde yazıyor, yazmazsa da maya adını internette aratırsanız çalışma aralığı çıkacaktır.
Merhabalar, elimde Mayaland’dan aldığım apa kiti var. Ben bunu şekerle değil de sadece malt kaynatarak yapmak istiyorum. Yani ş.otu eklemeden maltı 20 litre olarak kaynatacağım ve fermentöre aldıktan sonra içine bu kiti ilave edeceğim. Teoride yapılabilir geldi fakat hesabı yapamadım. Üretici ile konuştuğumda kitin gravitesini yaklaşık 1.080 olarak söyledi. 1.050 og ve toplamda 23 litre için kaç kg malt kullanmalıyım. Kitin kendisi 1.8 kg ve 1 litre de kalan pekmezi almak için kullansam 20 litre şıra ihtiyacı gerekir. Elimde 6 kg kadar weyermann pilsner malt var.
Şöyle düşünelim:
Ürünün sayfasında 1.2kg şeker kullanılması gerektiği yazıyor. Bu kadar şeker 23 litrede 1.020SG verir. Ya da 20 litrede 1.023SG.
Yani 1.023SG 20l mayşe hazırlanıp kit içeriği ile birlikte 23 litreye tamamlanırsa üreticinin hedeflediği OG (her kaç ise) elde edilmiş olur. Bu da %65 verimle 2.2kg Weyermann Pilsner eder.
Kitin mayalanabilirliği büyük ihtimalle düşüktür, tek başına mayalandığında FG yüksek kalır. FG’yi makul seviyelere indiren, şekerin varlığıdır. Bunu mayşe ile de sağlayabilmek için 65°C ya da daha düşük sıcaklıkta mayşelemeyi tasiye ederim.
Şekerden yola çıkabileceğim aklıma gelmemişti. Teşekkür ederim. 1.050’ye yaklaşmazsa da şeker ilave ederim artık.
İzmir’den herkese merhabalar,
Jet 30 alarak aranıza katıldım. 2 hafta kadardır forum olsun, YouTube olsun biraz bilgi edindim sanıyorum. Kit birası tecrübe etmeden tam tahıla giriştim, tecrübe kazanmak için ilk biramı tek malt, tek şerbetçiotu ile Premium Lager seçtim. YouTube’da Üreten Adam kanalında görerek BeerSmith 3 programını da aldım fakat programın içinde cihaz listesinde Jet 30 ya da muadili bir marka yok. Sanırım kanal sahibi kendi eklemiş. Ben özelliklerini bilmediğim için nette baktığımda kapanan bir forumda paylaşıldığını gördüm görsellerden ama site kapandığı için sadece küçük bir resim kalmış, büyütünce okunmuyor. Aranızda programa eklemek için gereken bilgilere sahip biri var mıdır?
23 L için yaptığım hesaplamalara göre:
5 kg Weyermann Pilsner Malt kullanacağım
- (maya olarak BB-25 kullanacağım)
Maltın çekeceği suya 0.8 ile çarparak 4 L dedim
Aktarma kaybına forumda makine hakkında edindiğim bilgilere göre 2,5 L dedim
%10 Kaynatma Kaybı: 2,3 L
Genleşme Kaybı: 0,92 L
Toplam Su: 32,72 L
Mayşeleme: 15 L
Yağmurlama: 17,72 L olarak yaptığım hesap doğru mudur?
İlk biram olacak, mayşe suyunun Ph değerini de dengelemek istiyorum
Damacana su kullanacağım, gerek var mıdır?
Teşekkürler
Öncelikle hoşgeldin hemşerim. Jet 30 kullanmamakla beraber mayşeleme esnasında malt-su oranının 1-4 olmasının verimlilik açısından daha iyi sonuç verdiğini söyleyebilirim.
Hoşgeldiniz.
5kg malt için yaklaşık olarak şu değerler oluşur;
Siz reçetenizi oluşturun sonra aklınıza takılan yerlerde yardım edecek çok kişi çıkar.
Merhaba, çok teşekkür ederim
Reçete şu:
Hangi programı kullanıyorsunuz, Jet 30 envanter dahilinde midir?
Merhaba. Öncelikle hoş geldiniz.
Doğrudur yanlıştır bilmem ama ben Beersmith’te şu şekilde kullanıyorum:
Bu harika oldu, çok sağolun, hoşbulduk…
Rica ederim ama asıl olan zamanla kendi koşullarınız ve uygulamalarınız doğrultusunda ufak tefek düzeltmeler yapmanız olacaktır.
Ufak oynamaları takıntı hâline getiren biri olmadığım için zaman zaman ortaya çıkan minik aksaklıkları umursamıyorum ben.
Ufak tefek farklılıklarla, şöyle bir reçete kullanıp memnun kalmıştım ben. Yağmurlama suyu 7,98 diyor mesela ama ben genellikle daha çok yağmurlama suyu kullanıyorum.
Hatta şimdi gözüme çarptı, mayşeme profilinde başlangıç için 27,78 litre su yazıyor ama bu maltla o kadar su sığmaz muhtemelen.
Çok da dikkate alınacak biri değilim özetle… Konu hakkında sizi aydınlatır arkadaşlar