Selamlar,
Bildiğiniz gibi su profili bira üzerinde önemli etkiye sahip, bunu sağlamanın en doğru yolu ise bütün minerallerinden arındırılmış saf su ile işe başlayıp üzerine ihtiyacımıza göre hesaplayarak çeşitli mineral tuzlar eklemek ve istediğimiz rakamları kesin olarak sağlamak. Ben daha önce belediyenin aylık yayınladığı su profillerini baz alıyordum, Fakat bu maalesef çok tutarlı olmuyor, Çünkü belediye aylık bir ortalama yayınlıyor ve evinize gelen su çoğu zaman birkaç santralden karışarak geliyor. Dolayısı ile aslında hiç bir zaman kullandığınız suyun içeriğinden emin olamıyorsunuz. Ayrıca çoğu zaman yüksek bikarbonat içeriğinden dolayı güzel bir suda gelmiyor, Sülfat / Klörür dengesi uygun gelmiyor, Lagerler içinde yeterince soft bir su kesinlikle değil.
Bu durumu çözüp biraların kalitesini bir adım daha ileri taşımak için bir süredir ters ozmos su arıtma sistemlerini araştırıyordum, aslında bu iş çok kolay ve oldukça ucuz.
Tek yapmanız gereken tanesi ortalama 500 TL’ye satılan 4 çeşit filtre alıp bunları birbirine bağlamak, bağlama aparatlarını, boruları zaten birlikte geliyor. Maliyeti ucuz tutmak için herhangi bir kazan pompa vs almıyoruz zaten gerek de yok. Sistemi musluğa bir aparat yardımı ile bağlayıp suyu oldukça düşük debide açarak arıtılmış suyu boş temiz damacanalarda biriktiriyoruz, 2 damacanada toplam 35-40 litre su biriktirdikten sonra sistemi söküp bir kenara kaldırıyoruz.
Ben tüm sistemi istanbul karaköyde bolca bulunan su arıtma dükkanlarından birinden topladım, herşey toplam 2000. TL tuttu Nisan 2026 itibari ile.
Internette de aynı şeyler mevcut.
İhtiyacımız olan şeyler ne eksik ne fazla olarak
- 5 mikron sediment filtre (1.sıraya takılacak)
- GAC aktif karbon filtre (2. sıraya takılacak)
- RO membran filtre ( 3.sıraya takılacak)
- Reçine filtre (4. ve son sıraya takılacak)
Reçine filtre biraz fantezi aslında, RO filtreden sonra su 20 ppm’in altına iniyor ki bu bira için sıfır sayılacak bir değer, ben komple sıfırlamak istediğim için reçine filtre de ekledim.
Normal paket olarak satılan su arıtma sistemlerinde suya tekrar mineral ekleyen ve PH’ını yükselten tatlandırıcı filtreler bulunur, bizim bunlara ihtiyacımız yok çünkü beyaz kağıtla başlamak istiyoruz.
Aşağıda sistemin görüntüleri,
Gözüktüğü gibi oldukça basit ama işlevsel bir sistem. Sistemin giriş kısmını musluğa bağlıyoruz, Çıkış ucu ise damacanada birikecek.
Bu sistem saatte ortalama 5-6 litre temiz su üretiyor. Yani bir kaç saat boyunca böyle bırakıp biriktirmeniz lazım olacak.
Böyle bir sistemi kurunca yaklaşık 300 TL’ye bir TDS metre almanızı kesinlikle öneririm,
TDS metre suyun ppm derecesinden sertliğini ölçer, PPM yükseldikçe suyun içindeki Kalsiyum,Magnezyum,Sodyum,Sülfat,Bikarbonat,Klörür gibi minerallerin yoğunluğu artar, ppm sıfıra yaklaştıkça düşer. sıfır olunca hiç bir mineral kalmamış de-iyonize saf su elde etmiş olursunuz.
Ayrıca kaliteli bir PH metre almanızı da öneririm, saf suyun PH’ı genelde 6-6.5 gibi düşük bir seviyeye gelir, Ekleyeceğiniz tuzlarda suyun PH’ını değiştireceğinden mayşeleme PH’ını dikkatli takip etmeniz gerekiyor. Bunun için güvenilir bir PH metre şart.
Aşağıda istanbulda musluk suyundan direkt gelen suyun TDS metre ve PH metre ile ölçülmüş değerlerini paylaşıyorum.
Aşağıda ise Ters ozmos sisteminden geçtikten sonra
Şimdi elimizde temiz bir sayfa var, Kalsiyum Sülfat, Magnezyum Sülfat, Kalsiyum Klörür gibi tuzları ve bir adet hassas tartı edinerek bunları mayşe suyuna brewfatherdaki su hesap makinesi kullanarak ekleyebiliriz.
Not: Aynı ölçümleri paketli içme suları ile de yaptım, ppm 90 civari, ph ise 8 civari çıkmıştı.