Tam tahıl biracılık için Ters Osmoz su yapımı (RO Water)

Selamlar,

Bildiğiniz gibi su profili bira üzerinde önemli etkiye sahip, bunu sağlamanın en doğru yolu ise bütün minerallerinden arındırılmış saf su ile işe başlayıp üzerine ihtiyacımıza göre hesaplayarak çeşitli mineral tuzlar eklemek ve istediğimiz rakamları kesin olarak sağlamak. Ben daha önce belediyenin aylık yayınladığı su profillerini baz alıyordum, Fakat bu maalesef çok tutarlı olmuyor, Çünkü belediye aylık bir ortalama yayınlıyor ve evinize gelen su çoğu zaman birkaç santralden karışarak geliyor. Dolayısı ile aslında hiç bir zaman kullandığınız suyun içeriğinden emin olamıyorsunuz. Ayrıca çoğu zaman yüksek bikarbonat içeriğinden dolayı güzel bir suda gelmiyor, Sülfat / Klörür dengesi uygun gelmiyor, Lagerler içinde yeterince soft bir su kesinlikle değil.

Bu durumu çözüp biraların kalitesini bir adım daha ileri taşımak için bir süredir ters ozmos su arıtma sistemlerini araştırıyordum, aslında bu iş çok kolay ve oldukça ucuz.

Tek yapmanız gereken tanesi ortalama 500 TL’ye satılan 4 çeşit filtre alıp bunları birbirine bağlamak, bağlama aparatlarını, boruları zaten birlikte geliyor. Maliyeti ucuz tutmak için herhangi bir kazan pompa vs almıyoruz zaten gerek de yok. Sistemi musluğa bir aparat yardımı ile bağlayıp suyu oldukça düşük debide açarak arıtılmış suyu boş temiz damacanalarda biriktiriyoruz, 2 damacanada toplam 35-40 litre su biriktirdikten sonra sistemi söküp bir kenara kaldırıyoruz.

Ben tüm sistemi istanbul karaköyde bolca bulunan su arıtma dükkanlarından birinden topladım, herşey toplam 2000. TL tuttu Nisan 2026 itibari ile.

Internette de aynı şeyler mevcut.

İhtiyacımız olan şeyler ne eksik ne fazla olarak

1. 5 mikron sediment filtre (1.sıraya takılacak)
  2. GAC aktif karbon filtre (2. sıraya takılacak)
  3. RO membran filtre ( 3.sıraya takılacak)
  4. Reçine filtre (4. ve son sıraya takılacak)

Reçine filtre biraz fantezi aslında, RO filtreden sonra su 20 ppm’in altına iniyor ki bu bira için sıfır sayılacak bir değer, ben komple sıfırlamak istediğim için reçine filtre de ekledim.

Normal paket olarak satılan su arıtma sistemlerinde suya tekrar mineral ekleyen ve PH’ını yükselten tatlandırıcı filtreler bulunur, bizim bunlara ihtiyacımız yok çünkü beyaz kağıtla başlamak istiyoruz.

Aşağıda sistemin görüntüleri,

Gözüktüğü gibi oldukça basit ama işlevsel bir sistem. Sistemin giriş kısmını musluğa bağlıyoruz, Çıkış ucu ise damacanada birikecek.

Bu sistem saatte ortalama 5-6 litre temiz su üretiyor. Yani bir kaç saat boyunca böyle bırakıp biriktirmeniz lazım olacak.

Böyle bir sistemi kurunca yaklaşık 300 TL’ye bir TDS metre almanızı kesinlikle öneririm,

TDS metre suyun ppm derecesinden sertliğini ölçer, PPM yükseldikçe suyun içindeki Kalsiyum,Magnezyum,Sodyum,Sülfat,Bikarbonat,Klörür gibi minerallerin yoğunluğu artar, ppm sıfıra yaklaştıkça düşer. sıfır olunca hiç bir mineral kalmamış de-iyonize saf su elde etmiş olursunuz.

Ayrıca kaliteli bir PH metre almanızı da öneririm, saf suyun PH’ı genelde 6-6.5 gibi düşük bir seviyeye gelir, Ekleyeceğiniz tuzlarda suyun PH’ını değiştireceğinden mayşeleme PH’ını dikkatli takip etmeniz gerekiyor. Bunun için güvenilir bir PH metre şart.

Aşağıda istanbulda musluk suyundan direkt gelen suyun TDS metre ve PH metre ile ölçülmüş değerlerini paylaşıyorum.

Aşağıda ise Ters ozmos sisteminden geçtikten sonra

Şimdi elimizde temiz bir sayfa var, Kalsiyum Sülfat, Magnezyum Sülfat, Kalsiyum Klörür gibi tuzları ve bir adet hassas tartı edinerek bunları mayşe suyuna brewfatherdaki su hesap makinesi kullanarak ekleyebiliriz.

Not: Aynı ölçümleri paketli içme suları ile de yaptım, ppm 90 civari, ph ise 8 civari çıkmıştı.

4 Beğeni

Paylaşım için teşekkürler fakat izninizle şunu;

düzeltmek isterim.

Elinizde analizi doğru yapılmış veya kaynağından etiketli bir su varsa, o değerlere göre gerekli şeyleri ekleyerekte istediğiniz suyu elde edebilirsiniz. İllaki saf su gerekmez.

1 Beğeni

Yorumunuza katılıyorum, fakat pratikte buna ulaşmak için sürekli paket su almak gerekiyor, buda oldukça maliyetli oluyor.

Ayrıca pek çok ulusal marka paket suyun içeriklerini farklı yıllarda tarihlerde takip ettim, bir çoğu yıllardır küsüratına kadar aynı değerleri yazıyor ambalajlarına, En kötü bir kaç mg oynar yahu, bence hepsi ilk ruhsat alırken yaptırdıkları değerleri basıp geçiyorlar.

Sıfır değerlerle başlamanın en sağlam olduğu görüşündeyim. Dünyadaki litaratürde genel kabul görmüş durum budur.

Sürekli paket su alıp onunla bira yapacaksanız RO sistem evet çok gerekli değil, etiket üzerindekilerinden yürüyüp yaklaşık bir değer tahmin edilebilir, (Yinede kesin olarak bilemeyeceğiz) Ama Maliyet cok artıyor, ayrıca sürekli su tedariki de bence ekstra iş.

Batch’ler arasındaki tutarlıllığa katkıda bulunması açısından da bence çok kritik RO sistem. Ölçebilip,müdahale edebildimiğiz her metriği dikkate almamız lazım.

1 Beğeni

Haklısınız.
Benzer konuyu yıllar önce açmıştım. Sonra bu işten vazgeçip damacana ile yapmaya başladım. Tabi benim damacanam evde kullanılanlardan değil, ticari şekilde uygun fiyatla gelen çatalca suyu. Dediğiniz doğru, aynı kaynaktan bir çok marka doldurulup aynı etiket değerleri basılıyor.

Sizinki bu bendeki sistemin ilk 4 filtreli hali. Aynı sistemde membrandan sonra su alıp biriktiriyordum bende.

2 Beğeni

Çok güzel, nasıl peki sonuçlar, memnunmusunuz? Tavsiyeleriniz nedir?

Bu arada konu kirliliği yapmak istemedim, özür diliyorum. yalapşap arattım açmadan önce ama yinede deneyim paylaşmanın önemli arşiv oluşturduğunu düşünüyorum.

Bilgi paylaştıkça güzel, amacımız ortak, daha iyi bira yapmak :slight_smile:

Teşekkür ederim,

3 Beğeni

2 ay sonra gelen edit.

Valla bu RO sistemi başıma bela oldu, 2 parti yaptım bundan sonra iki birada bir değişik sıkıntılı oldu.

İlk parti basit bir lagerdi, sonuç bira tam anlamı ile tatsız, bayat, hayatsız birşey oldu. ne malt tadı vardı ne ot tadı, sarı bir gazos gibiydi. PH’tanmı diye ölçütüm son bardaktaki biranın PH’ı 4.2 verdi normal gözüktü, keg içine dry hop ot atarak anca içebildim.

ikinci bira Neipa idi, ters ozmos sisteminden önce mis gibi NEİPA yapardım, bu seferkinde acayip bir aspirin/medikal tada benzer pis bir acılık oluştu, bu içilecek gibi degil. ( Gitti 20 litrede 300 gram ot :frowning: ) bunda da bardaktaki ph 4.3

Birşeyler kesin yanlış.

ilk ihtimal ters ozmos suda alkali değeri negatif olduğu için PH’ı ayarlayamadım belki fakat mayşeleme PH’ı ikisinde de 5.3 5.4 civarindaydı, belki makine kalibre degil diyecem ama brewfatherda 5.3 5.4 civarı öngörmüştü.

ikinci ihtimal sistemimde bulunan resin filtre, normalde bir çok sistemde bu yok, ben ekstra koymuştum 0 tds almak için, belki bunda bir sıkıntı var diyip bunu çıkartacağım.

üçüncü ihtimal eklediğim tuzlarda sorun var, özellikde gypsum nedense mayşe suyunda çözülmüyor, sanki içine chalk karıştılışmış gibi diyecem ama kullandığım gypsum laboratuvar sertifikalı %99.9 saf kalsiyum sülfat.

Vallahi birasız kaldık, bu işten anlayan arkadaşlardan tavsiyeye açığım, aşağıya reçeteleri ve eklediğim laktik asit, tuzları vs koyuyorum.

LAGER

NEIPA

Bir çok insan ters osmoz su ve reçetede önerilen oranlarda mineral ve tuz eklemeleri yapıyor. Bence ya bir bulaşı sorunu var ya da sizin arıtma ssteminden kaynaklanan bir sorun. Medical aroma ve tatlar genelde klorlu su nedeniyle olabiliyor ama sizin biralar 4.2 gibi bir pH seviyesinde olduğundan enfeksiyon da akla geliyor. Kap kacak herşeyi iyice dezenfekte edip kullandığınız maya sağlıklarını da incelemek gerekiyor.

Kolay gelsin :beers:

4 Beğeni

enfeksiyon gibi de olabilir, starsanı damacanada 2 aydır bekletiyordum, etkinliğini yitirmiş olabilir.

Genelde bu tarz kontaminasyonlardan sonra detaylı ve farklı bir temizlik lazım, pbw ve starsan kurtarmıyordu, herşeyi çamaşır suyuna batırıp yıkayıp temizleyim sonra tekrar pbw ve starsan düşünüyorum,

Aslında pbw ve starsan türevleri yetecektir. Çok iyi durulanmayan çamaşır suyu klorofenol yani yara bandı, ecza dolabı gibi ağır kusurlardan sayılabilecek ve biradan uzaklaştırılamayacak tat-kokulara sebep olabilir. Yine çok iyi durulanmazsa sağlık için de oldukça zararlı. Başta bahsettiğimiz ikiliden vazgeçmeyin derim, çamaşır suyu çok riskli.

2 Beğeni

Su profiline bu kadar odaklanmaya gerek var mı?

Senaryoyu yazıyorum… Aşağıdaki sürecin ilerlediği bir demleme düşünelim.

Ekipman sterilizasyonları tamam. Stile uygun malt profili, şerbetçiotu, stile uygun sağlıklı maya, demleme süreci, ısı kontrollü fermantasyon ancak normal arıtma suyu ya da market suyu kullandık. Sürecin sonunda nihai ürün olan birayı tadarken bu birada şu su ajanı eksik bu su ajanı eksik diyecek kaç kişi var?

Bir ev biracısı olarak benim anlamakta güçlük çektiğim yada anlayamadığım tek şey su ayarını nasıl yapacağım. Demek istediğim su profili bence bir ev biracısı için endişe edilecek en son şey. Herşeyin mükemmel yapan bir ev biracısı olduktan sonra su profiline kafa yormak bence daha mantıklı.

@menegin abi sen 7 ayrı maya ile deney yaptın ne kadar başarılı oldu? Su profilindeki farklar ne kadar başarılı olacak?

1 Beğeni

Zevk alıyorum bira ile oynamaktan :smiley: Başka türlü heyecanı kalmıyor, Çözecem bu su işini de inşallah

Bende zevk alıyorum bira yapmaktan. Oturup reçetemi oluştururken ama sonuç odaklı çalışmak insanı daha tatmin ediyor. Parasını verip aldığın bir ürünün bozuk çıkması nasıl beni enayi hissettiriyorsa biramın İçilemez olması beni çılgına çeviriyor. 6-7 saatlik emeğimin hiç olması…

1 Beğeni

Yeni şeyler deneyince maalesef böyle kazalar olmadan olmuyor, derdim para veya zaman değil, yeni teknikler deneye deneye oturtup ileriye yürümek.

Mesela bu süreçte starsanın etkinliğinin uzun vadede ve çoklu kullanımda etkisini araştırmış oldum, Malum 18 litre starsan yapıp fıçıları purge ediyordum kapalı transfer ile, pintiliğim tutup bunu damacanada bir kaç kez kullanıp 2 ay kadar zaman geçirdim. iyice bembeyaz birşeye döndü en sonda. Bence bundan bir sorun oldu öyle tahmin ediyorum.

Starsanı ters ozmos suda kullanılmasının önerildiğini okudum, bu sayede içinde bikarbonat vs olmayan su ile kullanınca içeriğindeki asitin naturalize olma süresinin cok uzadığını ve solüsyonun berrak kaldığı yazıyor.

Şimdiki starsan damacanasını ters ozmos su ile hazırladım, bakalım nasıl gelişecek işler.

7 farklı maya deneyinde yine su profili ayarlaması yapmıştım. Su profili ile oynamayabilirsin ama bir çek lagerin çek lager yapan kaynak suları.
İngiliz biralarında sülfatlı sular baskın oluyor ve şerbetçi otunun aculığını ön plana çıkarıyor mesela. Neipa’da mesela klorür ağırlıklı su profili kullanılyor, bu hazy olmasını ve kadifemsi dokuyu sağlıyor.
Farkı yaratan detaylar kısacası.

3 Beğeni

Bizim ülkemizdeki kaynak sularında bikarbonat çok yüksek, hepsi 100-150 ppm üstü, temiz bir lager için sıfıra yakın öneriliyor, bende kaynak sularına yönelmeyi düşündüm sonra bunda dolayı vazgeçtim.

Aslında istanbulun iski suyu bikarbonatı saymazsanız görece güzel bir su, aylardır iski raporlarını takip ederim, ortalama 50 ppm kalsiyum, 7-8 ppm magnezyum, 30-40 ppm arası sülfat ve klörür var. bikarbonatı belirtmiyorlar fakat rakamları yerine hesap makinesinde koyduğunuzda anyon katyon dengesinden 150ppm civari bikarbonat çıkıyor.

İşin güzel yanı yüksek bikarbonat dünyanın sonu değil, zaten 250 ppm’lere kadar tada bir etkisi yok, maden suyu hariç hemen hemen tüm sular bu değerin altında, sadece PH’ı yükseltiyor ve buffer etkisi var, laktik asit ekleyerek naturelize etmek gerekiyor, PH’ı tutturduğunuz zaman bikarbonat çok da sorun değil.

Ters Ozmos suyun amacı suya boş sayfa ile başlamak ve her seferinde aynı değerleri yakalamak, öbür türlü günden güne barajdan baraja değerler dalgalanır.

1 Beğeni

Hazır bir sistem işinizi daha kolaylaştırabilirdi aslında.

1 Beğeni

Hazır sistemlerde benim parçalarımın aynısını kullanıyor.

önümüzdeki haftasonu test partisi yapacağım, dümdüz smash blonde ale, %5 abv, pale malt ile, ve sadece tek noble ot kullanacğım 20 IBU olacak, elimde perle var, 15 IBU 60 dk’dan, 5 IBU ise son 10dkda, maya da us-05, og 1048 fg 1010.

Prosesdeki kusurları mümkün mertebe örtmeyecek sade bir bira.

bu sefer klasik musluk suyu kullanacağım, herhangi bir tuz eklentisi olmayacak, sadece mayşe PH’ını 5.3 5.5 arası bir değere getirceğim önceki biralarımda olduğu gibi, ve herşeyi aşırı iyi temizleyeceğim. Bu bira güzel olursa arkasına aynı reçeteyi ters ozmos su ile deneyeceğim.

Kesinlikle var.

Kesinlikle en çok dikkat edilmesi gerekilen şey. %97’si su olan bir içecekten bahsediyoruz. Kötü suyla yapılan biradan hayır gelmez.

"Kafa yapsın yeter"ci olmadığınızı ve tadı ön planda tutan bir tüketici olduğunuzu varsayarak, aynı reçeteyi bir musluk suyu ile bir de içme suyu ile deneyin farkı göreceksiniz. Buna ek olarak stile göre otu ya da maltsılığı parlatmak için farklı kimyasalları bu sebeple kullanıyoruz.

3 Beğeni

Şimdi bira yaparken sanitasyon vb yapıldı ne yapıyoruz , reçete, burada stile göre genelde de ülkelere göre maltları kullanıyoruz, şerbetçi otlarını ve mayaları da keza, bjcp çok güzel bir yol gösterici bence bu konuda, her şey bitti kovaya girdi “fermentasyon süreci” denilen şey devreye giriyor, ısı takibi, gerekirse 2.fermentasyon gibi, ama tüm bunları yapıyoruz ama suyumuz yanlışsa bak neler olabiliyor, benim yaptığım cream ale reçetesi üzerinden örneklendireyim;
Stil şerbetçiotunu baskın ön planda istemez yüksek fosfat birayı tamamen stil dılına çıkartır
Klorür yüksek olursa çok yoğun gövdeli olur, burada orta belki biraz düşük klorür gerektirir su
Kalsiyum mesela istenmeyen tanen tatlarını azaltır, mayanın sağlıklı çalışmasını sağlar, maltlarla etkileşimiyle phın yükselmesini engeller belli oranda
Deniz derya ama brewfather gibi programlar sanakendi su değerlerini girdiğinde ve de stili seçtiğinde otomatik olarak kullanacağın mineralleri gramajlarıyla veriyorlar, çok basit bir şey ve ancak bu şekilde dört dörtlük bir birayı diğer tüm süreçlerle birlikte uygularsan yapabilirsin, ama şunu da diyebilirsin, ben takmıyorum bu kadar bu işleri, o da kişiden kişiye değişen bir yaklaşım tabi

7 Beğeni

Adamın Uludağ’dan kaynak suyu var, sen ne diyorsun :smiley:

1 Beğeni