Yeni Başlayanlar İçin

Olur tabii ki. Fakat cold crash sonrasında şişelemek için başka bir yere taşımanız gerekirse cold crash’ın etkisi bir parça azalacaktır.

Direkt dolabin kapagi acikken doldurayim o zaman. Tesekkurler. Bir de FG 1004 e kadar dustu, OG 1041 idi. Bu FG cok mu dusuk?

Reçetede planlanan fg neydi, öngörülen ya da, bir de maya neydi, ata pozitif maya değilse saison vb gibi 1004 baya düşük bir og

Kit birasi benimki, Butik biradan aldigim pilsner kiti + seker kullanarak yaptim.

Şeker kullanınca fg düşük çıkar ama 1004 normal mi bilemiyorum yalnız şu andaki kitler genelde böyle çıkıyor, TC de yapılan kitler çok da bir şey beklememek lazım

1 Beğeni

Nerde o eski ithal kitler .Şişede durdukça güzelleşirdi .

1 Beğeni

Hele o belçika brewferm kitleri

1 Beğeni

Merhabalar;
Bende başlangıç kiti ile aranıza katıldım ve ilk denememi yaptım. Butik bira pilsener kurulumu yaptım ve 21 gün kovada bekleterek %4.4 alkol değerinde biralarımı şişeledim.
2haftadır duruyorlar açıp bir tane denedim ve hoşuma gitti gazlanması iyi tadım olarak ticari biralardan daha çok hoşuma gitti.

Sizden ricam yeni bir kurulum yapmam için hazır kit önerisinde bulunabilir misiniz lütfen?
Forumda okuduğum kadarı ile şuan stoklarda bulabildiğim butikbira nın “Butik Wheat” ve “Butik English IPA” yı denemeyi düşünüyorum. Farklı bir öneriniz var mıdır?

Birde son sorum olarak bazı arkadaşlar 1.2kg sıvı mal özü+ 300 gr şeker ekleyerek kurulum yapmışlar ama sonucunu göremedim. Bu şekilde kurulum yaparsak sanırım + maya eklememiz gerekecek ama ilk ölçümlere göre litre başına kaç gr maya eklemeliyim bilmiyorum ve butikbira nın kitlerinde amerikan ale mayası geliyor ama + olarak almak istersem stoklarda yok bu aşamada amerikan ale mayası ile “BB-34 İngiliz Ale Maya” yı birlikte ilave etsem bir sorun olur mu?

1 Beğeni

Dün butik biranın -Butik Yorkshire- kitinin ilk şişesini denedim
1kg şekerle kurulum yapmıştım total 23 litre–Alkol oranı sanırım %5 gibi çıktı
Ipa ya benziyor ama acılığı çok daha düşük,kolay içilebilir,malt ve şetbetciotu dengeli,kokular aromalar bana çok hoş geldi,gayet severek içebileceğim birşey olmuş

Butik yaz aşkı dark–bunu bugün şişeleyeceğim,sonuçları yazarım

Biraburada -Bohemian Pilsner- Acılığın ön planda olduğu pilsner,piyasadaki pilsnerlere göre çok çok iyi ama ben acılığını sevemedim

Biraburada - German Malt–Bugüne kadar içtiğim en iyi kit birasıydı,öyle hoşuma gittiki şuan kendi ürettiğim maltlardan aynısını yapmaya çalışıyorum,buram buram balımsı malt tatları ön planda,acılık düşük,içimi kolay,doyamadığım bir biraydı

Şuan elimde Butik English IPA-- Butik Bock— Yaz Aşkı Pilsner kitleri mevcut,bunlarıda denediğimde sonuçları yazarım

1 Beğeni

Herkese merhabalar.
2018’den 2021’e kadar kit biracılığı yapmış ve 40 civarı kit kurmuştum. Eski forumlarda da çok yazmaz okumayı tercih ederdim. Yorumlarını okuduğum eski isimleri tekrar görmek güzel geldi.

İthal kitlerin bulunamaması, iş yoğunluğu ve üşengeçlik birleşince hobi yarım kalmıştı. Hobiye geri dönmek adına son yurtdışı seyahatimde 10 adet kit aldım. Elimde eskiden kalma, sktları 2021-2022’lerden 7 adet kit, dolapta muhafaza edilmiş mayalar ve buzlukta duran şerbetçi otları mevcut. Deneysel olarak bunları da kuracağım ama mayaların çalışmama riskine karşı maya, şerbetçi otlarının aroma kaybı ihtimaline karşı şerbetçi otları temin etmeli miyim sizce? Bir de elimdeki şişeler kullanıldıktan sonra su ile çalkalanmış, ağızlarında kullanılmış kapakları ile odada durdular. Ama tabi şişelerin dışı tozlu. Sadece starsun ile arıtma yeterli olur mu yoksa temizliğin ilk aşaması da şart mı sizce?

2 Beğeni

Öncelikle tekrardan hoşgeldin
Temizliğin tüm aşamaları her zaman şart
Mayalar içinse o zmnki maya kaliteleri şu anda yok , mayaları çoğaltabilme şansın yoksa en azından uyandırma deneyebilirsin, uyanırlarsa zaten kıvaya eklersin hemen

2 Beğeni

Butikbira-- yaz aşkı dark – Bu arkadaşı birtürlü 1012 altına indiremedim,Siyah biraların karakterindenmi bu birtürlü 1012 altına inmiyor arkadaşlar ??diğer kitlerimi rahatlıkla 1000e indirebilmiştim
Ayrıca birkaçgün önce ilk denemem olan tam tahılımda fermantasyonda 2. gündeyim olağanüstü bir hız var,sanki turbo maya kullanmışım hızında gaz çıkışı mevcut :face_with_monocle: :face_with_monocle:,sıcaklık 20-22 arası

Bilgilendirme için teşekkür ederim. Bende tavsiyenize uyup Butik Yorkshire kiti siparişi verdim muhtemelen yarın kiti kurup şişeleme ve gazlanma sonrası sonuçları paylaşacağım.

1 Beğeni

Hocam tekrar merhabalar;
ButikYorkshire kitini 12 saat önce kurdum.
1.2Lt amber sıvı malt özü + 200 gr toz şeker ekleyerek kurulumu yaptım. Öncelikle sıcak suda eriterek ve iyice karıştırarak hazırladım. Fakat başlangıç değerim hidrometre ile 1042 olarak çıktı. (Kurulumdan 12 saat sonra tekrar ölçüm yaptım ve değer aynı) Ben biraz daha fazla olmasını bekliyordum. Siz 1kg şeker ile Kaç OG ile başlamıştınız?
Bundan önce kurduğum Pilsener kitimde de gene sıvı malt özü ile kurulum yapmıştım ve OG 1038 ile başlamıştım. Butik biranın sıvı malt özlerinde sanki bir sorun var gibi anlam veremedim açıkçası.

Ayrıca şu dikkatimi çekti Kit ile gönderdikleri Amerikan ale mayalar ambalajlı 8.8g gelmekte. Ben 2 kit sipariş vermiştim ve diğer kitim buğday birası olduğu için ona uygun buğday ale maya sipariş eklemiştim. Bu sebeple kiti 1 buçuk paket Amerikan ale maya ile kurdum. Sonuçları gene buradan size bildireceğim.

1 Beğeni

1 Kg şekerle kaç OG yakaladığımı ölçemedim çünki o zaman hidrometrem yoktu hocam ama bitiminde hidrometrem vardı ve 14.gün ölçtüğümde 1000-1002 gibi bir değer çıkmıştı,19-22 aralığında gerçekleşti fermantasyon
Bak şu tabloya göre seninde FG benzer durumlarda çıkarsa OG 1045 ile %5,6 bi alkol oranı yakalayacaksın görünüyor

Bence sıvı malt özü işine hiç girme bu orjinal kitin tadında bariz değişiklik yapıyor,ben şekerle yaptığım kurulumlardan çok memnunum

Ek bilgi : Bende bu kiti sırf deneme amaçlı 2 paket maya ile kurdum,şuan fermantasyonda olan Yaz aşkı dark olanı ise bir önceki kurulumdan kovanın dibinden aldığım mayalarla kurdum,bunu daha öncede yapmıştım,sorunsuz çalışıyorlar,Genelde kova dibinden aldığım mayalardan kullandığım zaman 7-8 yemek kaşığı kullanıyorum 23LT kurulum için,sorunsuz…
Bende %50 buğday %50 Arpa deneyeceğim tam tahıldan bir hafta sonra bunun içinde yine kova diplerinden aldığım ale mayaları deneyeceğim,bakalım sonuç nasıl olucak

Butik kitlerinde og nin düşük çıktığını birkaç kişiden daha duydum .Sebebini bilecek kadar teknik bilgim yok ama fiyat düşük kalsın diye farklı müdahaleler olabilir .1002 bira için çok düşük fg .Eğer süreçte temizlikte sıkıntı yoksa bu da kitin yapısından kaynaklı .Bence biraburada kitlerini kullanın.Butiğin kitlerinin sadece adı kaldı.Eski tadı maalesef yok …İmkan varsa maltla yapmak en iyisi .:raising_hand_man:

1 Beğeni

Merhaba nereye yazacağımı bilemedim o yüzden buraya yazdım. gerekiyorsa uygun başlığa yönlendirirseniz sevinirim.

Bira kovamı soğutabilecek bir dzeneğim daha ne yazık ki yok, bir ay kadar önce bir arkadaşım taşınırken bir miktar ekipman ve iki tane " BB-22 Kveik" maya vermişti. Sıcakta çalıştığı için denemeye karar verdim. 27 Mayısta kurdum. Başlangıç gravitesini ölçmedim (benim hıyarlığım :sweat_smile: ) Bugün (4 Haziran) ölçtüğümde 1015 gibi görüyorum. Krausen denir mi tam bilemiyorum da köpük oluştu ve çökmeye de başladı ama bir türlü emin olamıyorum. kilitten gaz çıkışı tam bir indikatör değil biliyorum ama hala yavaş da olsa çıkış var.
Kokladığımda arızalı bir koku gelmiyor hafif maya hafif de alkol kokusu alıyorum. bozulma yok bence.

sıkıntıma gelirsek 8 gün Kveik için okuduğum kadarıyla bir miktar uzun. İstanbuldayım ve son günler dışarıda ortalama sıcaklık 20-22 dereceydi. evde de 26-27 civarındaydı. kilerimde tutuyorum kovamı, hem yanında standart şerit yapıştırma hem üstünde klasik eczacı hem de odada asma dijital termometrem var. Güzelce önce alüminyum battaniye üzerine de peluş battaniyeye sardım. ısısı 27nin altına düşmedi eminim (dijital termometre 7 günlük min ölçüm kaydedebiliyor.) Kovanın altında tahta, tahtanın altında da strafor yalıtım var.

Graviteyi beklemeli miyim yoksa şişelesem mi? çok yazdım ama koşulları net aktarabilmek için detaylı anlattım.
şimdiden çok teşekkürler.

Edit: bu arada hazır kit english ipa kurdum. kış sonu ve baharda 3 kere kurup tutarlı tat yapısı yakalamıştım her batch’te. çok da sevmiştim. biraz heyecanlıyım nasıl olacak diye çünkü yaz boyunca soğutmak zorunda kalmadan devam edebilmek istiyorum.

1 Beğeni

26-27 C kullandığınız maya için biraz düşük mü ? Bu maya hakkında yazılanlara bakılırsa öyle görünüyor
Ben olsam kovayı açar,senite edilmiş uzunca birşeyle fazla oksijenlendirmeden dipte yatan mayayı havalandırır 3 gün sonra tekrar ölçüm alırdım,konunun uzmanı değilim ama 1015 kit biraları için bana biraz yüksek göründü
Bu arada bendede aynı mayadan var fakat cesaret edip kullanamadım,eğer sonuçları paylaşırsanız sevinirim…

1 Beğeni

Bence bekleyin.
Erken şişelemenin sakıncaları olabilir, temizlik yönünden bir endişeniz yoksa kovada bekleyen biraya bir şey olmaz. Hatta daha iyidir bile denilebilir. Kveik için 1015 epey yüksek bir değer, acele etmeyin derim.

2 Beğeni

Elimde bir kit ve ona sıvı malt özü de var. Onu da bundan sonraki kurulumda deneyeceğim ve dediğiniz gibi daha sonrası için şekerle denemeler yapacağım. Daha çok acemiyim açıkçası 2. kitimi kurdum ve tecrübe eksikliği var. Ne kadar okuyarak harfiyen uysam da yapılanlara tecrübe başka bir şey :slight_smile:

1 Beğeni