Fermantasyonun Bitmesi İçin FG Kaç Olmalı?

O Ale mayanızda 20 derecelere çıkıp fermantasyon bittiğine emin olduktan sonra da 3-4 gün de kademe kademe soğutup (13-15 yada daha aşağısı ne oluyorsa) mayaları mümkün olduğunca dibe çöktürüp ondan sonra şişelemek daha berrak bira elde etmeye katkı sağlar ayrıca…

1 Beğeni

Normalde belçika mayalarında izlediğimiz fermentasyon şekli 16 -18 dereceden başlatıp her gün bir derece arttırarak 24 e kadar çıkartıp sonra müdahale etmeden serbest bırakıp oda sıcaklığında kalan süreci tamamlaması şeklinde oluyor

Hocam ev ortamında böyle milimetrik dereceleri nasıl arttırıp azaltıyorsunuz hayretler içerisindeyim. Benim kova ev ortamında balkon hariç nereye koyarsak koyayım 24-26 dan aşağı düşmüyor.

Bilgilendirme geçiyorum. Dün fermantasyon kovasını bir leğenin içinde 40 derece suyun içine koyarak 17 den 20 derecelere yükselttim. Kapağını açıp steril bir kepçe içe fazla oksijene maruz bırakmadan karıştırdım. 24 saat sonra bir ölçüm daha yaptım yeniden 1016 çıktı. Şu anda 20 derecede sabit. 3 4 gün hiç bişey yapmadan bekleyip tekrardan bir ölçüm yapıp eğer 1016 değişmemişse 3 gr şekerle şişelemeyi düşünüyorum. Biranın tadımını yaptığımda yeniden sizleri bilgilendiririm

O liste yanlış çünkü fermantasyonun mantığını anlamamış biri tarafından hazırlanmış. Yanlış olduğunun yanında neden yanlış olduğunu da ekleyelim de denk gelen birisi siz cahilsiniz bu doğru bence demesin.

Standart bira yapımlarında ortalama en düşük değer 1008 ölçülür en azından istenen Pilsenler için bu değer dışında pek görmedim bu değer de türe göre iyi ya da kötü olur. Fakat @menegin hocamın yaptığı bir biraydı sanırım. Konu başlığını aradım ama bulamadım o başlığı bulabilseydim ekleyecektim hatta kovasından falan temizlemekle uğraşıyordu inatçı bir maya idi. Vahşi maya ile yapılan bir türdü ve hatta şişe dibinden alınıp çoğaltılmıştı konudan hatırladığım kadarıyla. O maya ile bizim uysal mayaların tüketemediği kompleks içerik, şekerler dahi tüketilebiliyor. Yani çok daha düşük değerler, bu hayvan mı maya mı belli olmayan canlılar tarafından mümkün kılınabiliyor ki o da biranın şişede yaşlandırılmasıyla mümkün.

Toparlarsak; Bu listedeki öneriler bir yöntem dahilinde yapılıyor, yapılmıyor değil. Fakat böyle lambur lumbur değil, profesyonel! bir yaklaşımla yapılıyor. Öncelikle mayanızın gücünden, doğru miktarda maya eklediğinizden ve mayalanma sıcaklığınızdan emin olmanızı gerektiren bir teknik ki bu listeyi doğru kabul ettiyseniz bence baştan elendiniz. Böylece biraz matematik ile hiç şişe şekeri kullanmadan bitiş FG nizden önce birayı şişeliyorsunuz ve mayanın nihai FG’ye şişede mayalanmasına devam ederek ulaşmasını sağlıyorsunuz sonuç olarak da şişe şekeri kullanmadan karbonlaşma sağlıyorsunuz.

Toparlayamadık; bu yöntemler çok karmaşık bir süreç sonucunda sadece doğru olabilir. Şıranızda her zaman maya tarafından tüketilemeyen besin kalacaktır. Bu besin maya tarafından tüketilemediği için biracılık tabirinde yüksek bitiş tatlı ya da gövdeli olarak adlandırılacaktır bunların tam tersleri de vardır. Neyse sıkmadan toparlayalım. Fermantasyon eğer stuck olmadıysa yani az maya ya da sıcaklık dengesizliği yüzünden mayanız uykuya geçmediyse FG değişmez. O nedenle de şişede ne kadar şeker kullandıysanız o kadar karbondioksit sonuçtur FGdeki değer (maya tarafından tüketilmemiş tü kaka denmiş içerik) hesaplamaya katılamaz. Mayanın tüketemediği şekerler gazlanmaya etki etmez. Yanlışım varsa hocalar düzeltir. Saygılar.

2 Beğeni

Yalnız ben bundan kurtulmaya çalışmıyorum, aksine çoğaltmak için uğraşmıştım :slight_smile: Her sene bir parti deniyorum.

2 Beğeni

Bu gönderiye cevap vereceğim diye diğerini mahvediyordum. Son paragrafı çizgili de olsa kurtardım. Neyse. Evet tam hatırladığım gibi sadece sanırım konu başlığının altındaki o mayayı temizlemekle gibi öneriler, sorunlar aklımda kalmış.

1 Beğeni

Merhaba 10 gün önce Butik Biranın Pilsnerini kurdum, 10 gündür hava çıkışı devam ediyor, 19 dereceyle başladı ve şuan ortalama 21-22 derecede.
Kurduğum gün hidrometrem olmadığı için ölçüm yapamadım hidrometre ve mezur şuan elime ulaştı.
Şişelemeye geçip gecmemem gerektigini nasıl anlayabilirim.(Hangi değerleri gormeliyim ? Vb)
İlk kitim olduğu için fazla hakim değilim biraz detay verirseniz yardımcı olurken sevinirim.

1 Beğeni

OG yi bilmediğin için yüzde kaç alkol olduğunu hesaplaman zor. Genelde şişelemeye geçmek için önerilen 3 gün üst üste ölçüp yapıp aynı değeri alıyorsan şişelemeye geçebilirsin demektir

1 Beğeni

Merhaba. Şu an kaç derecede kaç değer okuyorsunuz?

1 Beğeni

Merhaba biraz geç gördüm 22 derecede 1010 şuan

Bir kaç gün daha bekleyin yeniden aynı değeri alırsanız şişeleyebilirsiniz

1 Beğeni

Cevaplar için teşekkürler, dedikleriniz den yola çıkarak siseledim, şişelerin bazılarının üstünde köpük , bazılarınin üstünde beyaz bir çeper var sebebi nedir acaba? Ayrıca siselerken şeker kopurme yaratti. Bu ikisinin olası sonuçlarını merak ediyorum.

Gazlama şekerinin oluşturduğu krausen olabilir. Köpürme nedeni de şişelerken kova sıcaklığı düşük değilse şekerle köpürme yapabiliyor.
Bu dediklerinizin hepsini yaşadım, eğer temizliğinizden eminseniz ve şişelerken tadına baktınız ve problem yoksa gönlünüzü ferah tutun ve gazlanmasını bekleyin.

1 Beğeni

Tekrardan iyi akşamlar öncelikle bu gönderi altında bana yardım eden tüm arkadaşlara teşekkürler.

Aklıma takılan son bir soru var, şiselemenin üstünden 3 gün geçti ve şise diplerinde bariz şekilde görünen beyaz bir tabaka var, şişe dibi tamamen dolu.
Bu durum normal bir durum mu?

Normal bir durum. Şişe içinde de mini bir fermentasyon gerçekleştiği için kovadaki gibi dip tortusu oluşur. Şişeleri açmaya başladığınızda bu tortuyu havalandırmadan birayı dikkatlice bardağa aktarmalısınız.

1 Beğeni

Abi ben öncesinde güzel bir soğutma yapmalarını öneriyorum. Şişelerin dibinde eğer tortu varsa bu köpürmeye sepep oluyor açınca şişeleri. Güzelce soğutsunlar ve açtıkları gibi şişenin dibi kaynatmadan hemen bardaklarına koysunlar. Yoksa tortu havalanır.

1 Beğeni

Şişe dibinde bulunan tortu sakıncalı bir şey değildir.
Bulanık sizin için sorun değilse o kısmı da tüketebilirsiniz.

2 Beğeni

Bu çok doğru değil ne yazık ki. Şişeyi açtığınızda köpürme fazla oluyorsa şişe içindeki sıvıda çözünmüş karbondiyoksit miktarı fazla olduğu içindir. Tortu yüzünden köpürme olmaz. Eğer durum bu olsaydı, Bomonti Filtresiz ya da Luna gibi filtrelenmemiş ticari biralarda da aynı durumla karşılaşıyor olurduk.

2 Beğeni

Ama onlardaki tortu miktarı çok az. Sizde çok doğru değil demişsiniz. Çok doğru değilse çok fazla doğru olan ne?

1 Beğeni