Hava Kilidinde Hareket Durması

Teşekkür ediyorum. 1-2 dereceden birşey olmaz diye düşündüm ilk kit yapımım

1 Beğeni

Özellikle mayayı ekledikten sonra sıcaklık düşüşleri fermentasyonun başlamasını olumsuz etkiliyor.

Ama maltın açıklamasında da 24derecede maya ekleme 18-25 derece arası fermantasyon yazıyorsu

Tamam o şekilde devam edin :slight_smile:

4 Beğeni

Merhaba. Kiti kurdum kristal hava kilidi ile. 3 tam gün boyunca hava çıkışı normaldi fakat her gün hava kilidindeki su azaldığı için her gece su ekliyordum çizgisine kadar. Dün gece yani 3. Tam günün sonunda yine su ekledim. Bugün akşam eve gelince hava çıkışının durduğunu gördüm su aynı seviyede duruyor. Bir sorun var mıdır sizce? Bir şey yapmam gerekir mi? Gözle görünür bir hava kaçacağı da görmüyorum. Su ekledim diye bir sorun mu oldu acaba su koymak için tıpayı açmak gerekiyor tıpayı açınca bi tıss diye hava çıkışı oluyor.

Şu konuları okuyabilirsiniz:

Merhaba. İlettiğiniz yazıları okudum buraya yazmadan önce fakat benim kafama takılan konu 3. Gün gibi erken bir sürede hava çıkışının durması ve hava kilidine su ekledikten sonra durması. Acaba benden tıpayı açıp hava kilidine su koyduğum için mi sorun oldu diye düşünmekteyim. 4-5. Günde dursaydı kendi kendine kafaya takmazdım. Bir de az alkol oranı elde etmek için kit malt özü dışında şeker veya malt özü ile kurmadım. Tüm bu parametreler ışığında bilen bir abinin bana sorun var yada sorun yok şunu yap bunu yap demesine ihtiyacım var :slight_smile:

1 Beğeni

Biranın olmaması gibi bir sorun yok :slight_smile: İlk kurulumumuzda hepimiz heyecan duyup sürekli kova başında vakit geçirmek istiyoruz ama bu işin özü sabır. Sürekli su eklemeniz (kova dışında taşan su yoksa eğer) tersine bir hareket olduğunun göstergesi. Mayayı daha yüksek sıcaklıklarda eklemiş olabilir misiniz? Fermentasyonun bir çok etkeni var, biz her şey normalmiş gibi yorumlar yapıyoruz ama süreç farklı olabiliyor. Siz başladığınız günden itibaren 2 haftalık süreci tamamlayın her şekilde. Elde edeceğiniz sonuç tecrübe hanenize eklenecektir :wink:

1 Beğeni

Umarım sorun yoktur :slight_smile: Su eklediğim yer hava kilidi. Şuraya kadar su ekleyin demek istediği bir çizgi var oraya kadar ekliyordum her gün öbür gün o çizginin altına düşüyordu gaz çıkışı oldukça bende alta düştükçe çizgiye getirene kadar ufak bir su ekliyordum her gün hava kilidine su biterse içeri hava girmesin diye. 3 gün boyunca böyle yaptım. 3. Gün sonunda su eklediğimde bir daha hava çıkışı gözlemlemedim. Kova kapağına hafif bastırınca hava kilidinde gaz çıkışı yaşanıyor. Hava kilidinin üst tıpasını dün açtım tıss diye hava çıktı içeriden. Tek sorun ilk 3 gün yaşanan hava çıkışını gözlemlediğim hava kilidindeki kalp atışları :slight_smile:

1 Beğeni

Neyin cevabı? Yazmıştım zaten. “Neden Hava Kilidinde Hareket Yok” başlığı aslında herşeyi anlatıyor. Fermentasyonun dostu zaman, düşmanı sabırsızlık, bunu unutmayın lütfen ve bizi de anlayın, cevaplar hep aynı oluyor çünkü ve olacak da.
Hava kilidi dünyadaki en büyük icat değil. İçeriye oksijen girmemesini ve karbondioksit çıkışını sağlıyor. Bunu hava kilidi yerine hortum ve su dolu kap, ya da balona iğne ile delik açarak yapanlar bile var. Siz dediğim süreci bekleyin, olağanüstü bir durum yoksa biranızı 1 ay sonra içiyor olacaksınız.

1 Beğeni

Alkol oranı düşük olsun diye şekersiz sadece kit içinden çıkan öz ile kurdum. Kiti aldığım yere sordum. İçerisindeki şeker oranı az olduğu için fermantasyon bitmiştir muhtemelen. Ölçüm yapın yoğunluk sabite şişeleyin dedi. Sizde bekleyin deyince arafta kaldım. Nolursa olsun 2hafta beklemek şart mı yoksa satıcının dediği doğru olabilir mi?

Garanti veriyorlarsa şişeleyin :slight_smile:
Daha önce de belirttiğim gibi, fermentasyonu etkileyen bir sürü unsur var. Sıcaklık, maya miktarı, yoğunluk v.b.
Benden “şişeleyin” cevabını bekliyorsanız, o cevabı veremem. En doğrusu ölçüm. 3 gün aynı değeri alıyorsanız şişeleyebilirsiniz. Beklemek yerine
Bahsettiğimiz başlığa baksaydınız orada da aynı şeylerin yazdığını görebilirdiniz.
Biz de isteriz “bugün sünnet, yarın deniz” demeyi ama şu an için bu mümkün değil.
Satıcıya da sormuşsunuz zaten, isterseniz onları dinleyin. Çünkü tahminimce gazlanmadan birayı da bitirebilirsiniz. Yani patlama riski olmayacak :wink:

2 Beğeni

Gazlanmadan birayı bitirebilirsiniz. Patlama riski de olmayacak derken neyi kasdettiğinizi anlamadım. Kinaye kullanarak fermantasyon bitmemiştir patlayabilir mi demek istediniz yoksa yazıldığı gibi patlamaz dediğinizi mi düşünmeliyim :slightly_smiling_face:

Forumda ve önceki konuşmalarda 2 farklı görüş hakim olduğu için bekledim aslında. Bazı kişiler 2-3 gün ölçümde aynı değer alınırsa 3. Gün bile şişelenir diyor bazı kişilerde ölsem bile 14 gün beklerim diyor. Şekersiz sadece kit ile kurduğum için fermente edilecek şeker miktarının azlığından erken bitme ihtimali düşündürdüğü için okusam bile bekledim sizlerden cevap. E forum da da 2 farklı görüş olunca. Bilir kişilerden cevap beklemek kaçınılmaz oluyor. Bilen bilmeyene bıkmadan usanmadan anlatsın ki bilen kişilerin sayıları artsın bilmeyenler bileni rahat bulsun :slight_smile:

Hava kilidinden buralara geldiysek ortam güzelleşti demektir. Forumda veya bira yapılan her yerde kimse ölçüme karşı çıkamaz! Eğer ölçme imkanınız yoksa 14 gün biraz olayı garantilemek için söylenmiştir. Daha fazla polemik yaratmamak adına(!) yorumlamayı bırakıyorum. Forum ve konu ile yeterli bilgi yukarıdaki arama tuşunda mevcut. Umduğunuz gibi biralarınız olması dileğiyle, iyi akşamlar…

Sorun da bu zaten. Polemik yok ortada. O kadar güler yüzlü ve iyi niyetliyim ki sorarken ne kinaye ne sinirlenme var içimde. Fakat terslenmeyelim, yukarıda var git oku cevabı almayalım diye 2 kere düşünüyoruz yazarken, sorarken. Forumların asıl amacı genel geçer mevzuların spesifik taraflarının tartışılması değil mi? Spesifik durumları genel geçer yüzeysel şekilde cevaplandıracaksak google var zaten. Google yetmediği için forumlarda destek alıyoruz.

Ben her cevapta zeytin dalı uzatıyorum bıkmadan usanmadan cevaplayın bizleri herkesin durumu aslında farklı diyorum fakat polemik yaratmak cevabı alıyoruz. Yeni başladığınız, bilgi seviyenizin kısıtlı olduğu zamanlarda bu şekilde yaklaşıldığını düşündüğünüzde ne demek istediğimi ne hissettiğimi anlamak açısında aynı sayfada olacağız. Ben yine de teşekkürler ederim. Sadece naçizane daha arkadaşça ve güler yüzle yaklaşım sergilemenizi feedback olarak vermek isterim. Polemik yaratmadan kabul eder misiniz bilemiyorum ama canınız sağolsun.

Uğur Bey, ben hiç bir sektörde iş bulamayınca gelip bizde çalışanların sektöründe, yani inşaat sektöründe çalışıyorum. O kalifiye olmayanlara bir şeyler anlatabildiğim pek söylenemez ama burası farklı bir mecra. Kafa bulmak için alkol üreten veya tüketenler pek uğramazlar bu foruma. Benim aksime, genelde belli bir kültür seviyesinin üstündekiler vardır forumda. Tersleyici bir cevap olsun istemiyorum ve polemik olmaması adına konuyu kapatmaya çalışıyorum ama aynı yerden devam ediyorsunuz. Bakın cevap hep aynı, ikileme düşme yok. Ölçme imkanınız varsa ve 3 gün aynı değeri alıyorsanız şişelersiniz, yoksa 14 gün beklemek sizin faydanızadır cevabını bir çok kere gördünüz. E aldığınız yere de sormuşsunuz. Başka ne cevap istiyorsanız söyleyin o cevabı vereyim. Forumdaşlar faydalansın diye bazı soruları özellikle yanıtıyoruz ama sizinki tamamen kişisele döndü. Bu yüzden bu konuda artık cevap vermeyeceğimi bir kere daha yineliyorum.

1 Beğeni

Yazdım yazdım sildim. İşin özü şurada var:

Sonuç olarak fermentasyon bitmiş mi bitmemiş mi, bu derdimiz. Bunu anlamanın bir tek yolu var, bir hidrometre edinmek. Elinizde bir hidrometre yoksa, Engin’in de dah önce söylediği üzere, edilecek herhangi bir lafın, o lafı kimin ettiğinin, ettiği lafın saçmalık mı yoksa Pasteur’ün kabul edeceği bir kelam mı olduğunun anlamı yok.

Hava kilidine su eklemek fermentasyonu durdurur mu? Buna ne cevap verilebilir bilmiyorum. Hangi mantıkla arada bir alaka kurulabildiği konusunda da karanlıktayım. Hava kilidinin yegane işlevinin içeri oksijen ya da hava girmesini engellemek olduğu yukarıda bağlantısı sunulan yazıda var. O halde hava kiilidine eklenen hava fermentasyonu neden ve nasıl etkileyebilir ki? (Bu arada şunu da eklemek lazım, o yazıdaki bilgiler güveniir gelmeyebilir, buna en ufak itirazım olmaz ve eğer durum böyleyse, yapmanız gereken şey de açıktır: Araştırmak, bu bilgilerin doğru olmadığını kabul görecek referanslarla çürütmek. Ama eğer o bilgilerin doğru olabileceği kanısındaysanız, hava kilidine eklenen suyun fermentasyonu nasıl etkilemiş olabileceğini düşündüğünüzü de açıklamanız gerekir.)

Zaten siz de demişsiniz ve bu minik aparatın ne işe yaradığını biliyorsunuz.

Bu kalp atışlarının bir anlamı olmadığından da bahsediliyor yukarıda bahsedilen gönderilerde.

Bu özün ne olduğunu anlamadım ben. Levent Kırca’nın evlendiği sosyetik avukat hanım vardı, ona Öz diyordu ama sanırım aynı değil.

Satıcının dediği doğru kesinlikle. Ama satıcının dediğinden farklı bir şey de denilmedi ki size. Bakın:

Kinaye kullanılmış.

Evet tabii ama burda bir eksiklik de var. Yani benim biramın 1010 ile bitmesini planlamışsam ve üst üste iki gün 1030 ölçmüşsem 3. günde şişelemem. Bunu yapan varsa o da kendi görüşünü buraya ekleyebilir tabii ki. Yani benim kafamda fermentasyonun biteceği noktaya dair kabaca bir fikir vardır, ona yakın bir noktaya ulaşmışsam ve 2-3 gün aynı değeri ölçersem şişelerim.

Bilir kişi yok korkarım. Bilen sıvı içerisinde yüzen ve çok kolay kırılan, kırıldığında da rahat rahat, ağız dolusu sövebildiğiniz bir alet. Hidrometre diyoruz kendisine. Gerçekler onda.

Çok haklısınız ama bunun nasıl yorucu bir şey olduğunu bir bilseniz… (Bu arada, bizim forumda bu konuda acaip bir çaba gösterildiğini de söylemeden geçemeyeceğim.)

Buna çok sevindim. Umarım hep böyle devam eder ve çok sevdiğimiz insanlar arasında yeni birini daha eklemiş oluruz.

Herkesin durumu aslında farklı değil ne yazık ki. Herkesin tabi olduğu bir dizi temel prensip var ve onları da aşağıdaki konuda okuyabilirsiniz:

Haha… Bu konuda suçlanmamız yeni değil. Hatta bu suçlama doğrultusunda, çok samimi olmamıza rağmen foruma yazmayı bırakan arkadaşlarımız var. Ama ben bu görüşünüze katılmıyorum. Aksi olsa, gecenin bu saatinde Şule Aydın seyretmeye devam eder, en başta söylediğim gibi hareket ederek size yanıt vermek için çaba göstermeyi tercih etmezdim.

Bence burada haksızlık etmişsiniz.

Neyse, daha fazla yazıp polemini yapmak istemiyorum. Saat çok geç, bazı şeyleri istediğim gibi ifade edememiş olabilirim, hoşunuza gitmeyen bir şeyler okuduysanız, özellikle sizi kırmak için yazmış olmadığımı aklınızın bir köşesinde tutun lütfen.

3 Beğeni

Çok teşekkür ederim. Duymak istediğim beklediğim yaklaşım buydu. Bir destek talep ettim genel geçer mevzulara bazı parametreler eklendiği için emin olunmayan fikirler vardı aydınlatması gereken. Açıkça anlattınız ve buna çok sevindim. Yukarıda var git oku demediniz, ne bekliyorsun yazdık ya demediniz, söylenen şey aynı ama söylemek ve insana yaklaşım arasında fark var. Gece gece cümle cümle öne çıkararak cevapladığınız ve verdiğiniz emek için teşekkür ederim. Kafamda bu sefer oturdu her şey. Ben sizi çok sevdiğim insanlar arasına aldım :slight_smile:

Merhaba arkadaşlar
İlk kitimi 2 gün önce kurdum ve az önceye kadar hava kilidinden hiç çıkış göremiştim. Hava kilidi etrafına star sanlı su sıktığımda büyük olasilikla kaçak tıkandı ve 2 dk sonra hava çıkışı başladı.
Sorum şu
Kova etrafında tortu oluşumu fazlaca var, bu 2 gün zarfında hava kaçağı herhangi bir sorun çıkartmış olabilir mi? (Hava kilidindeki su dengesiz duruyordu ama çıkış yoktu)
Bu kaçağı engellemek için şuan neler yapabilirim?( Hava kilidini yerinden çıkarmak bir sorun mu?)

Öncelikle şu konuyu okumanızda fayda var:

Hava kilidinin yerine tam oturduğunu kontrol edin, içiniz hiç rahat etmiyorsa hava kilidinin kovayla bir araya geldiği yere teflon bant vb sarabilirsiniz.

Hava kaçağı herhangi bir sorun çıkartmamıştır. Düzeltmek, kaçağı onarmak ve benzeri amaçlarla hava kilidini yerinden çıkartmak bir sorun teşkil etmez.