Elimizde mayşe ya da malt özü vs yoksa çoğaltma işlemini şeker ya da dekstroz ile yapabilir miyiz?
şeker ve desktroz olmaz, içinde besin ve enzim olmadığı için maalesef olmuyor. kaynattıklarınızdan 1 er 2 şer litre ayırıp dondurucuda saklarsanız istediğiniz zaman kullanırsınız.
Genel kanı şekerli su olmaz yönünde… Sebebi de zaten açıklanmış. Benim de bildiğim maya çoğaltılırken, ana fermantasyona yakın bir ortam oluşturulmalı ki mayanın karakteri aynı çizgide devam etsin.
Ama, adam web sitesine yazmış, maya uyandırmak için 250ml suya 10 kesme şeker atılır. Uyandırma ve starter biraz farklı. Starterin amacı mayayı çoğaltmaktır, uyandırma ise mayayı aktif seviyeye getirmektir. Diğer yandan da büyük markalar uyandırmak için sadece su kullanın der. Nitekim maya zaten besini ile birlikte paketlenir.
Şimdi ben merak ettim:
- hangi şartlar altında şekerli su kullanılabilir?
- maya besini ile birlikte paketlenir dedim ya, maya besinini arttırmak için pakmaya kullanılabilir gibi birşeyler de yazıldı? Pakmayayı sıcak suya atıyoruz, maya ölüyor ama besini kalıyor. Hangi koşullarda pakmaya kullanılabilir?
Şekerli su kullanımı yok, ya da ben bilmiyorum.
Maya uyandırmak için 30 ⁰C su yeterli oluyor.
Maya besini bulunamadığı durumda sıcak suya atılacak maya besin olabiliyor. Pakmaya’dan kastınız ekmek mayası ise o kısmı önemli değil, bira mayası veya ekmek mayası oluyor. Ama besin olarak maya kullanılnası konusunu biz candy sugar için yazmıştık. Bira için kullanmak tada olumsuz etki edecektir.
Piyasada maya besini olarak satılan DAP (Diamonyum Fosfat) aslında bitkiler için kompoze bir gübre çeşidi.
Bitki içğn çok önemli iki besin maddesi fosfor ve azot aynı şekilde mayalar içinde önemli besin maddesi.
Ben yıkanmış mayayı dolapta saklarken 2 haftada bir az miktarda şekerli su ile bu mayayı uyandırıp besliyorum. Yarım gün kadar şekerli suda köpürüyor, sonra dolapta tekrar çökeltip şekerli suyu temiz su ile değiştiriyorum. Bu şekilde uzun süre kullanmayınca ölmesi veya sirke anasına dönmesi sorununu çözdüm.
Ama şekerli suyu fermente ederken karakteri ne kadar değişiyor hep aklıma takıldı. Şu ana kadar belirgin bir fermentasyon veya tad problemi yaşamadım. Yine de sormuş olayım.
Şekerli su hiç kullanmadım. Yıkama yaptığım zaman da zaten yarı-yarıya kullanarak bir yıkamayı 2 defa kullanıyorum. Sanırım daha az da kullanılabilir. İkinci nesilde de yıkayınca sayı 4e çıkıyor. Ama uzun süre bekleyen yıkanmış maya kullanmadığımdan tek bir mayadan en fazla 3-4 fermantasyon elde ettim. Yani ikinci nesilden öte geçmedim.
Konuyu nesil ve şekere getireceğim. Ufak miktarlarda şeker 1-2 nesilde problem olmaz diye tahmin ediyorum. Zaten yıkama sonucu elde edilen o sıvı saf maya değil, az çok içinde ölü mayalar var ki bildiğim kadarıyla ölü maya da esasında besindir. (yatırım tavsiyesi değildir, hatta hiç tavsiye değildir)
2 sene önce 50TL sayıp aldığım bir Kveik mayam var, hala orijinal paketinde buzdolabında duruyor. Bir türlü kullanmak nasip olmadı. Onu kullanırsam, ona gözüm gibi bakacağım. (bebek yaşını doldurdu bu sene biraz daha rahat olurum)
O zaman bu durumda kullanmadığımız hazır kuru bira mayalarını ya da yıkanmış mayaları kaynar suya atıp soğuyunca o çözeltiyi çoğaltmak istediğimiz mayaya besin olarak kullanabilir miyiz? İçine başka bir şey koymamıza gerek var mı?
Kullanılıyor tabii ama forumun yasaklı konularına giriyor
En mantıklısı her zaman mayşeden bir miktar ayırmaktan geçiyor. Şekerli suya ölü mayadan elde edilmiş besin eklemesi yoluyla çoğaltımış mayayı şahsen ben kullanmam. 6 saat kaynatma yapıp, bir kaç hafta beklediğim birayı şansa bırakmak çok doğru gelmiyor açıkçası.
1038 og 2 litre mayse ile ilk cogaltmamizi baslattik
Mayaları belirtilen şekilde,
10ml su, 10ml gliserin ve 30ml maya olarak en sağdaki tüpte görünen şekilde karıştırıp buzluğa atıyorum. Donduktan sonra soldaki ve ortadaki tüpler gibi bir hal alıyor. Bu bir sorun mudur? Yoksa normal olan bu mudur?
Buzlukta ilk mayalarım olduğundan net bir bilgi almak istedim.
Donana kadar arada çalkalıyorum, yoksa gliserin dipte birikiyor.
Peki böyle olumca maya gliserin ile temas etmiyor mu? Yani bu bir sorun oluşturur mu?
Gliserin maya hücrelerinin soğuktan donup hücre zarının patlamasını önlüyor. Bir tarafta maya, gliserin ve su ayrışırsa koruyacağını düşünmüyorum.
Bunlara yapacak bir şey yok artık. Bundan sonrası için senin gibi yapmak lazım.
Yıkanmış mayayı gliserinsiz bir şekilde buzluğa koyan var mı acaba? Deneyip de sorun yaşamayan ya da yaşayan?
Bu şekilde donanları starter ile stirplate içinde döndürüp problemsiz kullandım.
Süper, teşekkürler Gökay.
Düduklude icerisine suzgec koyup su sevyesinden yukseltmeme ragmen su ve gliserin koyup agzi kapali sekildeki falkon tupleri 10 dk kaynatinca isidan zarar goruyor
Su ,gliserin ve falkon tupleri sizler nasil temizliyorsunuz
Falcon tüpleri kapakları açık şekilde normal tencere de 15-20 dakika kaynatıyorum. Maya koyacağım zaman da kullanacağım tüpleri tekrar bu şekilde kaynatıyorum. Ayrı bir tüpe su ve ayrı bir tüpe gliserin koyup onları da 15-20 dakika kaynatıyorum. Ayrı koymamın sebebi su bayağı buharlaştığından ölçüleri ayarlayabilmek.
Gliserini bu derecede kaynatmanın diyeceğim ama gliserinin kaynama derecesi 290 derece olduğundan kaynatmış oluyormuyuz, bu yaptığım bir işe yarıyor mu bilmiyorum. Gliserini 100 derece civarında kaynayan suda 15-20 dakika bekletiyorum diyeyim.