Bizim gibi gençleri de görmen lazım. ![]()
Benim yarışmaya yetişmeyen leziz cold ipa
4,2 kg. extra pale pilsner
1 kg. jelatinize pirinç (mayşeleme suyunu fazla tutuyorum (25 lt.), hiç tıkanma problemi yaşamıyorum)
215 gr. dekstroz
64,5 C - 60 dakika
75 C - Mash out - 15 dk.
1 kg pirinci 2 lt su ile jelatinize ediyorum, sparge suyundan düşerek 6 lt sparge 75 C
22 gr. Magnum - 60’
Whirlfloc Tablet - 15’
30 gr. Centennial - 7’
30 gr. Mosaic - 7’
30 gr. Centennial - Whirlpool 82C - 10’
30 gr. Mosaic - Whirlpool 82C - 10’
2 paket W34-70 - 10C Ferm
Ferm bitimi 1’er gün arayla 12-14-16 derece yükseltmesi
16 derecede 1 gün bittikten sonra aynı ısıda 55gr. Chinook + 55 gr. Cascade + 40 gr. Amarillo - Dryhop - 4 gün
Coldcrash - 4 gün
1053/1005 - %6.3
E IPL olmuş bu. Cold IPA’nın amacı lager maya ile sıcakta fermente etmek değil mi? ![]()
Değil.
Cold IPA ile India Pale Lager (IPL) arasındaki farklar, her iki bira tarzının benzer yönleri olsa da üretim süreci, tat profili ve stilistik özelliklerde belirginleşir. İşte detaylı bir karşılaştırma:
-
Fermantasyon ve Maya Türü:
- Cold IPA: Genellikle lager mayalarıyla düşük sıcaklıklarda fermente edilir, ancak bazı durumlarda ale mayalarıyla da yapılabilir. Soğuk fermantasyon, biraya temiz ve berrak bir karakter kazandırır. Cold IPA, IPA’nın şerbetçiotu ağırlıklı yapısını korurken lager benzeri bir ferahlık sunar.
- India Pale Lager (IPL): Kesinlikle lager mayalarıyla düşük sıcaklıklarda fermente edilir. IPL, lager karakterini daha baskın bir şekilde sergiler ve IPA’nın şerbetçiotu profiline lager’in pürüzsüz, temiz yapısını ekler.
-
Tat Profili:
- Cold IPA: Yoğun şerbetçiotu aromaları (çiçeksi, meyvemsi, çamsı) ve belirgin bir acılık içerir, ancak gövdesi hafif ve içimi ferah olacak şekilde tasarlanmıştır. IPA karakteri ön plandadır, ancak lager benzeri temiz bir bitiş sunar.
- IPL: IPL’de de şerbetçiotu aromaları öne çıkar, ancak acılık genellikle Cold IPA’ya göre daha az yoğundur. Lager karakteri nedeniyle daha pürüzsüz, hafif tatlı ve “crisp” bir tat profili vardır. Şerbetçiotu, IPA kadar baskın olmayabilir.
-
Görünüm:
- Cold IPA: Berrak, altın sarısı bir görünüm sunar. Pusluluk (hazy) genellikle yoktur.
- IPL: Benzer şekilde berraktır, altın sarısı veya açık kehribar rengindedir. Görünüm açısından Cold IPA ile IPL oldukça benzerdir.
-
Malzemeler:
- Cold IPA: Hafif bir gövde için genellikle pirinç veya mısır gibi ek tahıllar kullanılır. Şerbetçiotu seçimi, modern IPA tarzlarına uygun olarak tropikal veya meyvemsi tatlar veren çeşitler (örneğin, Citra, Mosaic) olabilir.
- IPL: Daha geleneksel lager tahıl billeri (örneğin, pilsner maltı) kullanır ve şerbetçiotu profili biraz daha dengeli veya klasik (örneğin, Saaz, Hallertau) olabilir, ancak modern IPL’lerde yeni dünya şerbetçiotları da kullanılabilir.
-
Stilistik Amaç:
- Cold IPA: IPA’nın yoğun şerbetçiotu karakterini korurken, lager benzeri bir ferahlık ve hafiflik sunmayı amaçlar. IPA severlere hitap eden, ancak daha kolay içimli bir alternatif olarak geliştirilmiştir.
- IPL: Lager tarzını temel alır ve IPA’nın şerbetçiotu karakterini lager’in temiz, ferah yapısıyla birleştirir. Lager hayranlarına hitap ederken IPA’nın aromatik özelliklerini sunar.
-
Alkol Oranı:
- Cold IPA: Genellikle %6-7 ABV civarında, IPA’lara yakın bir alkol oranına sahiptir.
- IPL: Genellikle %5-6 ABV civarında, biraz daha düşük alkollü olabilir, lager tarzına uygun olarak.
Özetle:
- Cold IPA, IPA’nın şerbetçiotu ağırlıklı karakterini ön planda tutar ve lager benzeri bir ferahlık ekler. Daha çok IPA severlere hitap eder.
- IPL, lager karakterini temel alır ve IPA’nın şerbetçiotu aromalarını ekler, bu nedenle daha çok lager tarzına yakın bir deneyim sunar.
Her ikisi de berrak ve ferah bir içim sunar, ancak Cold IPA daha yoğun şerbetçiotu ve acılık profiline sahipken, IPL daha dengeli ve lager odaklıdır. Türkiye’de craft bira sahnesinde her iki tarz da deneniyor, ancak Cold IPA daha yeni ve popüler bir trend olarak öne çıkıyor.
İstediğiniz özellikleri yakalabildimizmi
What Is A Cold IPA? | Sierra Nevada Brewing Co. https://share.google/qHBPAe9tGhCjgNtpj
We brew our Cold IPA using lager yeast, fermented warmer than usual, to give Cold Torpedo its light and clean backbone. That temperature bump helps reduce the sulfur-like notes that lager yeast can create when kept at its normal range of 42–55 ºF. Ale yeast, on the other hand, often generates fruity aromas called “esters” during fermentation, which play into IPA flavor. And since Cold IPA is a spotlight exclusively for hops, we designed Cold Torpedo to strip away any distractions.
Cold IPA Is Heating Up | Craft Beer & Brewing https://share.google/ea0nYGgRtkgToHGAh
As far as what makes a cold IPA what it is, the yeast is probably the most important ingredient. The warm-ish fermentation temperature—typically around 65°F (18°C), compared to 50–55°F (10–13°C) for a typical lager—is going to push the boundaries of your selected yeast strain. It pays to pick one that can handle it.
Bu da Ocak 2024 de yapmış olduğum biranın açıklaması;
Bir an kendimden şüphe ettim.
Lager maya ile lager sıcaklığı değil de warm dedikleri sıcaklıkta bunu icat eden şahıs yapmış, bu warm da 18 derece civarı.
Ben Izevbir’den bir arkadaşımın Novalager ile yaptığı Cold IPA’i tattım. Çok beğendim. Bir de enzim kullanmış enzimden kaynaklı mı bilemedim ama şerbetçi otlarıda güzel bir şekilde hissediliyordu.
Bu bira içinde bildiğim saf kan bir lager maya değil de w 34/70 veya Novalager/ M54 California Lager gibi hibrit mayaları tavsiye ediyorlar.
Bu birayı iki kere yaptım, ilkini geçen seneki festival için yapmıştım, sonra kendime yaptım, yakında bir tane daha yaparım, içimi çok keyifli bir bira oluyor…
Üstat sen süphe edersen biz kime sorup öğreneceğiz ![]()
Ya bırak şampiyon ![]()
Reçete yaparken 100 ayrı kaynak araştırıyorsun.
Abi hibrit maya ya da lager mayayı ale sıcaklıklarda ferm edilmeli diye biliyorum bende. Hibritin amacı zaten belli. Ben m54 kullanacağım elimde olduğu için. 3-4 kişiye yollayacağım kendim tadım yaptıktan sonra eğer güzelse. Seni ekliyorum listeye.
Fazlasıyla memnun kaldım.
Türü ayıran yalnızca mayanın çalışma ısısı değil, yazdığım gibi bir kaç fark var. En başta IPL olması için tahıl kullanılmalı, cold ipa’da pirinç ve/veya mısır olmalı. Daha sonrasında CI daha yoğun ot içermeli ve ipa gibi hissettirmeli. Alkol oranı bir tık daha yüksek olmalı. Özetle türün reçeteleri tamamen farklıdır. Bir firmanın yaptığı yöntemi koşulsuz kabul etmek bana biraz manasız geliyor, ben reçetemin cold ipa özellikleri taşıdığına inanarak cold ferm yaptım. Sonucundan da fazlasıyla memnun kaldım. Çok rahat içimli ama ot ön planda bir bira oldu.
Bir sonraki denememde partiyi ikiye bölüp aynı mayayı yine soğukta ve daha sıcakta kullanıp aradaki farkları deneyimleyerek fikirlerimi paylaşırım.
Aslında kastettiğim direkt sıcaklıktı, lager sıcaklıklarında olmuyor cold ipa. Yoksa kendi reçetemde detaylı anlatmıştım stili. Sen fermentasyon bitimi 12-14-16 lara yükselttim yazınca o kısmın hatalı olduğunu belirtmeye çalıştım. Yoksa haklısın, IPL de pirinç ve mısır kullanılmıyor.
W 34/70 hibrit maya değil bildiğim kadarıyla, bir de @menegin le tartışıyoruz ve asla sonuca varamıyoruz, ben diyorum ki cold ipa bjcp yarışmasına experimentalden girer Engin ipa dan, argümanım şöyle; bjcp de cold ipa diye bir stil yok İzevbirinki de bjcp yarışması, dolayısıyla bunu değerlendirecek veriler de yok, Engin de e bu ipa mecburen ipadan girecek, mantığıma uyduramadım bir türlü, sen ne diyorsun bu hususta?
Bunu hem diacetil rest, hem de otların aromalarının yüksek ısıda daha fazla geçmesinden kaynaklı yaptım.
-ki uzun zaman sonra dryhop’a ot israfı diyen ben fikrimi değiştirdim, bira buram buram kokuyordu. Yani işe yaramıştı.
Bana sorarsan da 21B - Specialty IPA
Yok abi ben w34/70 hibrit demedim, bu sitil için özellikle w34/70 ve hibrit maya olarak da Novalager/ M54 California Lager öneriliyor dedim.
Bilirsin w34/70 diğer diğer saf kan lager mayalardan biraz farklı. Öncelikle çok temiz bir bitiş sağlıyor daha da önemlisi lager maya olsa da bu maya daha yüksek sıcaklıklarda öyle istenmeyen tat ve koku yaratmadan gayet güzel işini görüyor
Benim okuduğum bu biranın mucidi olan şahıs da bir yazıda w34/70’i öneriyordu. Ama mesela novalager’in kendi sitesine girince de hemen göze cold IPA çarpıyor. Elimde Novalager var, bu durumda denemek şart oldu ![]()
John Palmer’da şöyle yazmış, direkt google çevirdi, vakit olsa okur düzeltmeye çalışırdım ama hiç vaktim yok ![]()
Soğuk IPA’nın tarzı, nitelikleri açısından tam olarak yeni değildir ancak bir araya getirilme ve fermente edilme şekli nedeniyle kendine özgü bir kimliği hak etmektedir.
Bira, bir bira fabrikasında IPA olarak tasarlandı; ancak o biranın soğuk fermantasyonu ve şerbetçiotu karakterine sahip bir IPL olarak değil. Bu, Brut IPA’nın (yani normalden daha kuru olacak şekilde formüle edilmiş ve fermente edilmiş) etkisiyle Batı Yakası IPA’sının evrimiydi, ancak bir lager bira fabrikasında ev lager mayasıyla sıcak olarak fermente edildi.
Peki nedir o?
Kelimenin tam anlamıyla IPA gibi demlenmiş bir Amerikan Kremalı Bira. Peki Kremalı Bira nedir diye sorabilirsiniz? ABD’de hem Yasaktan önce hem de sonra üretilen eski bir tarz. Bununla birlikte, orijinal Amerikan bira stilinin, 1890’da ABD’de baskın bira stili haline gelen Adjunct Lager olduğunu da belirtmeliyim. Adjunct lager, 1800’lerin ortalarında Almanya’da tasarlandı ve Alman göçmenler tarafından ABD’ye getirildi. Bu bira tarzı o zamanlar Almanya’da alışılmadık bir durum olmasa da, daha yüksek maliyeti nedeniyle hiçbir zaman tam anlamıyla benimsenmedi. Mısırın çift püre tekniğiyle birlikte yardımcı olarak kullanılması daha sonra 1862’de ABD patenti aldı. Çift püre, esasen bugün hala kullanılan bir çift kaynatma veya tahıl püresidir:mısır irmikleri, mısır nişastasını jelatinleştirmek ve dekstrinize etmek için bir kısım maltlı arpa (63-75°C) ile yüksek sıcaklıklarda püre haline getirilir, kaynatılır ve daha sonra tam şekerleme için normal bir arpa malt püresine eklenir. Bu, Amerikan Adjunct lager’ın (AAL) doğuşuydu ve stilin, bugün dünyada üretilen biranın esasen yüzde 90’ına kadar olan evriminin başlangıcıydı.
Tarihsel olarak American Cream Ale, AAL’nin doğal kardeşiydi, aynı bira mayasıyla aynı biraydı ancak normal bira uygulamalarıyla karşılaştırıldığında bira sıcaklıkları ve süreleri altında fermente ediliyordu. Cream Ale, AAL’den daha fazla estere ve genel olarak daha yumuşak bir karaktere sahiptir, ancak bunun dışında günün lager biralarıyla aynıydı.
Cream ale için mevcut BJCP tarzı kılavuzlar, kolay içilebilen bir bira için 1.042-1.055 OG, 1.006-1.012 FG ve 8-20 IBU’lardan bahsediyor, her şey biraz tatlı. Mısır, pirinç veya basit şekerler tipik olarak öğütün yüzde 20’sine kadar kullanılır, bu da daha hafif bir gövde ve yüksek içilebilirlik sağlar.
Soğuk IPA aynı şekilde demlenir ancak daha yüksek yerçekimine sahip OG 1.055-1.065 ve 50-70 IBU’lar, tipik Batı Yakası IPA yönergelerine daha çok benzer. Sonuç, Brut IPA kadar kuru olmayan ve ekzojen enzimlere ihtiyaç duymayan, daha hafif gövdeli, daha az ester bir Batı Kıyısı IPA’sıdır.
Fermentis SafLager W-34/70 gibi bir lager mayasının kullanılması, lager için tipik olandan daha sıcak sıcaklıklarda fermente edilmesi, ancak gerçek bir ale suşu için olduğu kadar yüksek olması gerekmemesi önerilmektedir. Önerilen yunuslama sıcaklıkları 11-15°C’dir ve fermantasyonu bitirmek için 18°C’ye yakın serbest bir artış vardır. Bitirme yerçekimi tipik olarak 1,006-1,009’da gelir.
Tarif formülasyonu
Soğuk bir IPA için bu genellikle pilsner malt veya Amerikan 2 Sıra ve öğütülmüş mısırın yüzde 20’sinden oluşur. İşte bu kadar. Şerbetçiotu programı, katı bir taban acısı sağlamak için 60 dakikalık bir kaynatma ilavesini, ardından soğutmadan önce kaynatıldıktan sonra jakuzi (sıcak demleme) ilavelerini ve kuru atlama işlemlerini içerir. Tercih ettiğiniz her türlü şerbetçiotu kullanabilirsiniz ancak ben ABD Batı Kıyısı IPA’sını Centennial’a biraz dahil etmeye çalıştım. Dengede tutmak için yaklaşık 70 IBU’yu hedefleyin. Tavsiye ettiğim maya suşu, Weihenstephan lager mayasıdır, genellikle 34/70 veya 3470 olarak adlandırılan Weihenstephan Buğday bira mayası ile karıştırılmamalıdır. Bu suş, ale sıcaklıklarında hafif esterlerle temiz bir şekilde fermente olur, ancak garip bir şey yoktur. Bir Kolsch maya türü de işe yarayacaktır. Fermantasyon sıcaklığının daha yüksek olması nedeniyle bira ziftleme oranları kullanılır.
Durul bunu kabul etmez ![]()
Ben Expermential’e girmez dedim ve sanırım mixed-style dedim. Sonuçta benzersiz bir deneyim değil, bir çok firma üretiyor. Bu açıdan bakınca da commercial specialty beer kategorisine de girebilir. BJCP 2021 e göre ipa kategorisine giremiyor elbette ama special olarak değerlendirilir ve o kategoriye taşınır mı? Onun kararını verebilecek yetkinliğim elbette yok.
Specialty ipa da 2021 bjcp de cold ipa diye bir stil yok, adı üstünde elbette ipa ama bir bjcp yarışmasında kategorisi olmadığı için ben experimental diyorum, @menegin mixed style belki olabilir akla başka bir şey gelmiyor açıkçası