Reçetem Olur Musun?

Baz maltı siz söyleyince alacağım abi :grin:. Elimdeki 10kg maltı atmak zorunda kaldım güvelendiği için.

Çavdar ana karakter olacaksa geri kalan maltlar onu desteklemeli, bastırmamalı.
2–3 özel malt yeterli; fazlası kompleksite değil, karışıklık getirir.
Kısaca:
Reçete “ne ekleyebilirim” değil, “ne eklemesem daha iyi olur” sanatıdır. :beer: derdi bir büyüğümüz.

Şöyle bir reçete çıkar buradan;

Ateşi yakmak sana kalmış :beers:

*Bir öneri;
Sakız gibi olacağından ilk 15 dk dokunma, sadece dinlensin, pompa ile sirkülasyon. Sonrasında her 15 dk da 1 kere gğzelce karıştır. Mash out da dokunma. Hem verimlilik artar.
hem de tabanda yapışma falan olmaz.

3 Beğeni

Mayaya göre yapacaksın, maya ipa, pale ale, english bitter veya golden ale mayası, dolayısıyla seçeceğin baz malt pale ale veya maris olacak, bu stillerden birini seçersen ona göre reçete oluşturulabilir, illa çavdar kullanacağım diyorsan rye ipa yapabilirsin pale maltla beraber

3 Beğeni

Abi senin nick name “reçetematik” olmalı :slight_smile: (@Durul da kontrolmatik mi olsa :slight_smile:, ince hassas ayarları var)

Bir kaç gündür bende elimdeki eski çavdar ile oranı yüksek bir çavdar birası yapayım diyordum, tam da önüme bu reçete düşüverdi :rofl: , Rye porter, Rye Smoked Porter, Rye IPA, klasik Rye veya Rye Wine gibi seçeneklerde bakınıyorum, ben kveik mayası kullanacağım, benim seçim aşaması genelde çooook uzun sürüyor :slight_smile:

Pazar günü @Harun35 ile senin kahveli kabak reçeteyi yapacağız, valla baktım Harun senin reçeteni her şeyiyle birebir uygulayacak, ona kendi yaptığım gibi bir iki fikir vereyim diye düşündüm de sonra bir şey olur benden olur dedim vazgeçtim :slight_smile:

2 Beğeni

Rye wine çok ilgi çekici duruyor, ama baya bi zorlayacak özellikle süzmede ve makine temizlipinde, wheatwinedaki buğday yerine çavdar kullanarak mı yapacaksın?

Abi aşağıdaki bir alıntıdır.
İki bira arasındayım zaten bir bu bira yıllanacağı için bana çekici geliyor, iki smoked porter rye da çekici geliyor. Sanırım smoked rye da yakın bir dönem populer olmuş.
Belki ikisinde yaparım.

Şaşırtıcı bir şekilde, bu biranın optimum çavdar içeriği sadece %15’tir. Bu tür yüksek alkollü birada, az miktarda çavdar bile bolca karakter katar. Daha yüksek çavdar içeriğiyle yapılan deneyler daha iyi bir bira vermedi. Açık renkli çavdar maltı içeriği sadece %11 olduğu için bu bira beta-glukan tortusu olmadan demlenebilir.

Çavdar Şarabı – 20 Litre İçin Tarif
Başlangıç ​​yoğunluğu: 1.104 (24.6ºP)
Son yoğunluk: 1.025 (6.3ºP)
Alkol oranı: %10
IBU: 45

Malzemeler:
8.5 kg Açık renkli ale maltı (%85 malt)
1.1 kg Açık renkli çavdar maltı (%11)
0.3 kg Karamel çavdar maltı (%3)
0.1 kg Çikolatalı çavdar maltı (%1)
45 IBU için acılaştırıcı şerbetçiotu
Kveik veya ale mayası (nötr veya orta derecede meyvemsi)

65°C’de (148°F) bir saat boyunca mayşeleme yapın. Mümkünse, mayşeyi 70°C’nin (158°F) üzerine çıkarın ve kısa bir süre dinlendirin. 75–78°C (167–172°F) sıcaklıktaki suyla durulama yapın. Şırayı en az 75 dakika kaynatın. Şıra hacmini azaltmak için daha uzun süre kaynatmanız gerekebilir. Kaynatmanın 15. dakikasından sonra acılaştırıcı şerbetçiotlarını ekleyin. Şırayı fermantasyon sıcaklığına soğutun ve tamamen fermente olana kadar bekletin. Bu tür güçlü bira, şişelemeden önce bir miktar olgunlaştırmadan fayda görür. Bira şişelemeden önce haftalarca bekleyecekse, şişelemeden önce az miktarda maya eklemenizi öneririm.

Yumuşak karbonasyon ile şişeleyin veya fıçıya koyun. Şişeleme için, litre başına 4 gram sofra şekeri öneririm.

Kveik mayasını tanımadan önce bu birayı Wyeast American Ale II mayasıyla mayalardım. Maltlı ve orta derecede meyvemsi bir profile sahip harika bir maya. Şimdilerde bu tür biraları Voss tipi kveik mayasıyla mayalamayı tercih ediyorum.

Çavdar şarabım taze iken mükemmel bir tada sahip, ancak yıllandıkça bu mükemmellik daha da artıyor. Her zaman maksimum miktarda üretiyorum çünkü bira yıllarca mahzende olgunlaşacak ve değişime uğrayacak. Yıllarca mahzende bekletilmesi ona parlak bir tat veriyor, ancak ağızda bıraktığı yağlı his korunuyor.

2 Beğeni

Bu arada su kimyası için Buski verilerini alıp ekledim, sonuçta amaç eldekileri değerlendirmekse beni, para harcamaksa @Durul u dinleyin :wink:

Güzel görünüyor biraz inceleyeyim.

2 Beğeni

Midas Touch gibi yine birlkte yapalım mı :slight_smile:
Ben Kveik maya sen nasılsa kveik maya sevmediğin için ale maya kullanırsın :blush: :beers:

2 Beğeni

Roggenbier mi yapsak?

1 Beğeni

Canına susadıysan, evet yapabilrisin :slight_smile: Hatta Sahti de çıkar bu maltlarla ardıç ağacı bulursan :wink:

Mayan roggenbiera uygun değil, yapbileceğin stiller alağıdaki linkte

Ben sıradaki biramı elimdeki mayalara göre seçiyorum, bozulmasınlar diye de sırayla stirde çevirip iki tüp ayırıp kalanını da kovaya ekliyorum, yani benim düşüncem stili maya belirler, eksperimentale saygım var o da ayrı tabi

1 Beğeni

Benim yorumum;

:beers:

2 Beğeni

% 28 rye var, ben wheatwineda % 57.4 buğday kullanmışım bunda da o oranda çacvdar ve türevlerini kullanırdım

Tamam, sen kullan :slight_smile:
Bu arada yeni makine siparişi ver.

Bu reçete istek ve arzu mu yoksa üretim planında bu sezon yerini alacak mı :blush:

1 Beğeni

Eş zamanlı yapalım diyorsan sıraya alayım :slight_smile:

Şu an yeri düzene sokmaya çalışıyorum.

Daha önce hem roggenbockta hem de roggenbierde 3400 kg rye kullanmışım, yeni makine almadım

Abi hangi makineler var sende?

Sen de katıl eş zamanlı kaynatmaya :wink:

1 Beğeni