Ben her şeyin en basitini yapmaktan yanayım.
Açıkçası -eğer benden bahsettiyseniz- herhangi bir enfeksiyonun kurbanı olduğum kanısında değilim.
Umarım öyle bir durum yoktur ama varsa da ben fark etmem muhtemelen. ![]()
Bir tur lager veya lagerimsi bir bira yapın bence, Tek pilsener malt, tek noble ot 60 dk acılık sadece, naturel maya, %5 abv, 18 IBU
Ekipmanda yada prosesde bir sıkıntı varsa o zaman belli oluyor.
Ama bir yandan da @Piizman haklı olabilir.
Bir haftadır 7-8 psi civarında tuttuğum birayı şu an herhangi bir sorunla karşılaşmadan bardağa alabiliyorum.
Hatta gaza gelip basıncı 10 psi değerine bile çıkarttım.
Tabii her şeyin yoluna girmiş olduğunu henüz farz etmiyorum.
Sanırım Brouwland’den aldığım ve elime henüz geçmemiş malzemelerin etkisini yaşıyorum halihazırda.
Emir telakki ederim.
Ve fakat lakin, son yaptığım partiye hangi şerbetçiotunu koyduğumu bile bilmiyorum.
Etiketini kesmek gibi bir çılgınlık yapmışım ama tadı fena değil.
tadı memnun ediyorsa zaten sorun yok ![]()
Şimdilik alles gut. ![]()
Tek problem fıçıların bir alt katta oluşu ve o katta da farelerin var olduğunu bilmem.
Fıçı ve hat temizliği şakaya gelmez, özellikle temiz sandığımız fıçılar aslında pekte temiz olmuyor. Bu işe özel makine yaptım. Kuvvetli basınçlı bir pompa, portların içinden de sıvının geçmeye yarayacağı iki ball locklu hortum ve asıl kahraman spray ball ile 15 dakika ılık pbw’li su sonrası çıkan kiri anlatamam. (Sprayball tedarik edebilsem daha iyi bir tasarımı piyasaya sürecektim ama malesef parça yok.) sonra aynı şekilde sıcak su ile durulama, kenara kaldır, doldurmadan önce statsan, istiklal marşı ve kapanış.
Temizlik sırasında suyun hali;
Ben de senede en az 2 kere pbw, sıcak su ve starsan, fıçı değişimlerinde de mutlaka starsan ve sıcak su (aslında kaynar su) uygulaması yapıyorum. Biraya ilk başladığımız zamanlarda söylenenler hiç değişmedi ve değişmeyecek. Öncelikle temizlik ve hijyen ![]()
Boşta duran fıçının içerisine 3-4 litre kaynar su ekleyip hattan geçirmek zor olmamalı.
güzel sistem olmuş, bende böyle birşey yapabilsem iyi olacak gibi, bende önce sıcak suyla kaba kirleri atıp ardından 2 litre pbw’li su koyup iyice çalkalayıp yerde fıçıyı yerde temas alanını artırmak için yatay olarak bekletiyorum arada döndürerek. Akabinde 2 litre pbw’yi gazla musluklardan ve hatlardan dışarı basıyorum hat temizliği için. Kenara kaldırıyorum.
Kullanmadan öncede aynı işlemi starsan ile yapıyorum.
Benim sorunum biraz daha fermanterde bence, çünkü FG’ler düşük cıkmaya basladı, 1.010 biten reçeteler 1.006 bitmeye başladı, birada sour tadı var.
Aslında sizdeki topdan türkiyede bulunur gibi, CIP sistemleri türkiyede pek çok gıda endüstrisinde kullanıldığı için yaygın şeyler. bu sistemi piyasaya sürseniz satar bence.
https://flowtechoguzpaslanmaz.com/paslanmaz-disli-doner-tip-yikama-topu
https://www.batisanltd.com/paslanmaz-doner-tip-temizleme-topu/
Türkiye’de ki fiyatlar uçuyor. Final fiyatının oldukça fazla olmasına sebebiyet veriyorlar. İnsanı bu parayı kimse vermez kıvamına getirip vazgeçiriyor. Çindeyken çözüyordum bu işi ama Malesef örnek numuneler çok kalitesiz çıktı, dönerken ses yapıyorlardı. Bir gün bir yerlerden çözersem kafamda proje belli. Kesinlikle çok yararlı ve işi oldukça kolaylaştırıp insanı yormadan temizlik sağlayan bir ürün.
kullandığınız pompa nedir sizin, modeli falan
Sence fermzillanın ağzını açıp şerbetçiotu dökerken bira ne kadar oksijene maruz kalıyor? Kalıyorsa bu oksidasyonu ne kadar ileri taşıyor?
Kalsa bile hemen 4-5 kere Co2 basıp purge etmek bu kadar zor olmasa gerek… ardında en ufak bir oksijen kalmayacağı aşikar
Ben kapağı açmadan önce gaz portunu bağlıyorum. Kapağı açtıktan sonra biranın üst yüzeyini hafiften titretecek şekilde co2 yi açıyorum ve o şekilde döküyorum. Kapattıktan sonrada bir kaç kere co2 basıp tahliye ediyorum.
Ayrıca her ekipman ayrı bir vakit harcamasına sebep oluyor. Mesela hopbongu parçalarını bir araya getireceksin, takacaksın sonra temizlemek için tekrar sökeceksin, temizleyeceksin.
Ben her seferinde fıçıları 60-70 derecede 15-20dk aşağıdaki sistem ile PBW kullanarak yıkıyorum. Dolum öncesinde de starsan uyguluyorum.
Ball lock bağlantıları için T’ye aparat bağladığınızı görüyorum, bas çek sistemi kurmuşsunuz onlar ne olarak geçiyor tam
Benim kullandığım artı şeklindeki paslanmaz parçayı soruyorsanız kruva ıstavroz olarak geçiyor.