Selamlar herkese,
2. Geleneksel Antakya buluşmasına yetiştirmeyi umduğum fakat beceremediğim bir anı, tecrube ve tarifle karşınızdayım. Sizin de evinizde benim gibi fermenter soğutucu buzdolabınız yok ve lager yapamıyorsanız bu underpressure fermentation olayı “yazılanlara” göre oldukça makul.
Benim de evimde fermantasyon için kullanacağım bir buzdolabı olmadığı için denemeye karar verdim.
Önceilkle ön hazırlıkla başlayayım:
- Evde corny fıçım olduğu için fermenter olarak onu seçtim ama elinde fermzilla allrounder veya daha büyük ticari fıçıları olanlar onu da kullanabilir. Corny’nin dezavantajı olarak 19L genel olarak az olması ve sonrasında temizliğinin göreceli olarak zor olması.
-corny dip tube’un kesilmesi veya “floating kit” denilen aşağıdaki malzemeyi kullanmak gerekiyor ki dip tortusu alınmasın. ben Floating kiti tercih ettim. cornydeki dip tube’u çıkarıp yerine bu malzemeyi taktım.
- daha sonrasında basınç olarak önerilen 10-15 psi basınç altında sabit tutmak için spunding vakve denen aşağıdaki aygıtı kullandım.
-
maya seçiminde ise yabancı forumlarda iki maya öneriliyor: 1. Fermentis Saflager W-34/70 ve 2. LalBrew Diamond Lager. Ben de tercihimi ikinci seçenekten yana kullandım.
-
Sıra geldi reçete oluşturmaya
Munich Helles
4.5% / 10.7 °P
Recipe by
Baltazar
All Grain
jet 30 (copy)
70% efficiency
Batch Volume: 22 L
Boil Time: 60 min
Mash Water: 19.9 L
Sparge Water: 12.42 L @ 75 °C
Total Water: 32.32 L
Boil Volume: 28 L
Pre-Boil Gravity: 1.038
Vitals
Original Gravity: 1.043
Final Gravity (Adv): 1.009
IBU (Tinseth): 18
BU/GU: 0.43
Color: 8.3 EBC
Mash
Temperature — 65 °C — 60 min
Mash out — 75 °C — 10 min
Malts (4.3 kg)
3.5 kg (76.1%) — Weyermann Pilsner — Grain — 4.5 EBC
350 g (7.6%) — Castle Malting Château Cara Clair Malt — Grain — 9 EBC
250 g (5.4%) — Weyermann Vienna Malt — Grain — 8 EBC
200 g (4.4%) — Castle Malting Château Munich Malt — Grain — 25 EBC
Other (300 g)
300 g (6.5%) — Briess Rice Hulls — Adjunct — 0 EBC
Hops (45 g)
20 g (12 IBU) — Tettnang 4.5% — First Wort
25 g (7 IBU) — Tettnang 4.5% — Boil — 15 min
Hopstand at 80 °C
Miscs
4 ml — Lactic Acid 80% — Mash
1 items — Whirlfloc — Boil — 15 min
Yeast
1 pkg — Lallemand (LalBrew) Diamond Lager 73%
Fermentation
Primary — 20 °C — 10 Bar — 7 days
Cold Crash — 4 °C — 3 days
Kaynattıktan sonra 20derece sıcaklığına indirip corny fıçıya alıp mayayı ekledim. iyice sıkıca kapattım ve spunding valve’i taktım. 10psi’ya sabitledim.
burada iki farklı görüş var. bir görüşte iki gün hava kilidinde tutulması gerektiği ve oksijenli ortamda mayanın çoğalmasına izin verilmesi gerekliliği, ikinci görüş ise spunding valve’i takıp akışına bırakmak ve ben yine ikincisini seçtim.
yaklaşık 5. günde hava çıkışı durdu. aldığım piknik tipi musluk kullanarak örnek alıp tadına ve gravite’sine baktım.
daha fermentasyonun 5. gününde içilecek gazlılıkta olması güzeldi. akabinde kegeratöre koyup 3 gün cold crash yaptım. 8. günün sonunda jelatin eklediğim ikinci boş corny’e kapalı olarak transfer ettim.
Gaza bağlayıp kegeratore yerleştirdim. kegeratördeki 1. haftanın sonundaki yani kaynama sonrası 15. günde görüntüsü aşağıdaki gibidir. (bu arada bir karbondioksit regulatörü problemi yaşadığım için gazlanması biraz azalmıştı.)
Şimdi bu “underpressure fermentation - basınç altında fermentasyonun” bize vaadettikleri:
- yüksek sıcaklıkta off flavour olmadan fermantasyon olayı.
- hızlı fermantasyon
- fermentorde daha az boşluk bırakarak daha fazla bira imkanı (bu corny için mumkun değil)
- daha hızlı gazlanma
- kapalı transfer yapıldığı için daha az aroma kaybı
ilk tadım yorumlarımda ise:
- gerçekten off flavour yok denilecek kadar az (zamanla kaybolacağına inanıyorum.)
- gazlanması yerinde
- şerbetçiotu aromaları daha hissedilir.
Benim gibi evinde buzdolabı olmayıp lager yapanlara özenenler için büyük bir olay gerçekten. buzdolabım olsa sadece sadece daha hızlı olması açısından yapar mıydım zannetmiyorum. Ama özellikle IPA yaparken aroma kaybını engellemek amacıyla yararlı olabileceği kanaatindeyim. 2-3 ay beklemek yerine 15 günde içilebilir bir “lager” elde etmenin mümkün olması da aramızdaki hızlı tüketicileri heyecanlandıracağı görüşündeyim. Saygılarımla.