Ev Birası Tadım Notları

Bence siz bi çay için artık

2 Beğeni

Bu akşamın ev birası tadım notları @augurs’un gönderdiği Sumac Farmhouse Ale’ye dair.

Açık konuşmak gerekirse ilk başta epeyce bir önyargı içerisindeydim bu bira konusunda ve biraz şüpheyle yaklaştım.

Ve yine açık konuşmak gerekirse ben sevdim bu birayı ve bir iki ufak tefek değişiklikle çok güzel sonuçlara ulaşılabileceğine dair güçlü bir kanaat geliştirdim.

Öncelikle biraz buğulu, damakta ve genizde kendini hissettiren bir gazlılığa sahip. Buğulu görüntü benim açımdan hiçbir şekilde sorun teşkil etmiyor. Gazlılığı ise tam sevdiğim ayarda.

Sumak kokusunu çok net alıyorum. Bence misket limonunun rahiyası da geliyor ama ilk bir iki yudumda vişneyi çok hissedemedim. Daha sonra forumdan bakıp da vişne de kullanıldığını öğrendikten sonra dikkatimi biraz daha yoğunlaştırarak tattığımda ise vişne tadının sonradan, yani sumak ve limondan sonra kendini gösterdiğini fark ettim.

Bu arada şunu da itiraf etmeliyim ki reçeteye bakmamış olsam vişneyi tanımlamam pek de mümkün olmayabilirdi.

Şerbetçi otu aromasını hiç alamadım. Sumak aroması öncelikli ve bu da beni olumlu bir şaşkınlığa itti.

Mehmet Sami Bey’in yaptığı sour biralarda ya da Gülendam’ın yaptığı istridyeli biradakine benzer bir tuzluluk da söz konusu ve bence çok ama çok yakışmış. O iki birayı da bunu da beğendiğimi düşünerek bu tuzluluğun hoşuma giden bir şey olduğuna karar verdim.

Ve fakat lakin, bu biradan üst üste iki tane de içilmez gibi geldi bana. Bir akşamda ancak bir tane içilebilecek bir ürün bu, aynı @Msk’ın sour biraları ya da @Gulendam’ın istiridyeli birası gibi.

Saison seviyorum ben belli ki, hatta en sevdiğim tür bile olabilir.

Şikayetçi olabileceğim yegane mevzu, hafiften gelen ve tam olarak tanımayamadığım topraksı bir koku. Hani Target otunun kokusuna benzer bir şey…

Şüpheyle yaklaştığım bir fikrin böyle güzel bir sonuca varması çok etkileyici ve aslında bu hobinin sınırlarının gerçekten de gökyüzünde olduğunun bir ispatı.

Uzun zamandır beni en çok heyecanlandıran biralardan bir tanesi ve bu reçeteyi de en kısa zamanda deneme niyetindeyim.

Çok teşekkür ederim abicim, eline sağlık.

12 Beğeni

Bu gecenin ikinci ev birası tadım notları sevgili @menegin’in gönderdiği Pilsner Urquell klonuna dair.

Öncelikle şunu ifade etmem gerekir ki, tüm detaylarıyla hatırlamıyor olsam da ilk tükettiğim Pilsner Urquell’i çok da beğenmemiştim. Ama bu bira akşamıma renk kattı demezsem haksızlık etmiş olurum.

Tür olarak yorumlanması biraz zor bir bira, pilsner. Sekliği, gazlılığı, köpüğü ve bıraktığı dantel üzerinde bir iki kelam edilebilir ama en azından benim için, bunların ötesinde bir şeyler söylemek çok kolay değil.

Öncelikle tüm hayatım boyunca gördüğüm en berrak ev birasının bu olduğuna hiç şüphe yok. Muhteşem bir berraklığa sahip. Hakkaten, daha iyisini görmedim bugüne kadar ve fotoğrafı kendimi mutlu edecek kadar başarılı bir şekilde çekememiş olduğum için hayıflanıyorum şu an.

Bence bana bir şişe daha gönderilmesini hak ediyorum. Hatta, hak etmekle de kalmıyorum, 50’lik bir şişenin bana iletilmesine ihtiyacım var, düzgün bir şekilde fotoğraflayabilmek için.

Gazlılığı yerinde, köpük neredeyse son yuduma kadar eşlik etti biraya ve kadehte çok güzel bir dantel bıraktı.

Kişisel fikrim, azcık daha yüksek bir IBU’yu kaldırabileceği yönünde ve ecik daha gazlı olsa itiraz ediyor olmazdım.

İyi bir pilsnerden beklenilecek kadar sek ve benim için her mevsimde keyifle tüketilecek bir bira olmasına rağmen, saçma sapan sıcaklarla boğuştuğumuz yaz aylarına gereksiz bir heyecanla yaklaşanları, o gereksiz zamanlarda mutlu edeceğine hiç şüphem yok.

Ben çok beğendim, eline sağlık sevgili dostum.

Not 1: 50’lik versiyonunu bekliyorum.
Soru 1: @ers dediğimiz arkadaş en son 18 gün önce ziyaret etmiş forumu. Bu zatımuhtereme de göndermiştin yanılmıyorsam… Bu şartlar altında o şişeyi de açsam beni suçlamaya devam etmeniz haksızlık olmaz mı?

Çok teşekkürler.

10 Beğeni

Çok afiyet olsun.
O birayı makineyi denemek için yapmıştık.
Bu da reçetesi;


Makine acemisi olduğumuz için çok da uzun sürdü o gün mayşeleme. Neyse, yazın keyifle tüketiriz derken denemeniz için fıçıdan doldurdurmaya başladığımda üç0ncü şişenin yarısında bira gelmediğini farkettim. Yani üzülerek söylemeliyim ki 25 lik şişe bile yollama şansım yok, hatta son şişe yine sizin evin sınırlarında. Ersoy Abi özellikle istediği için yollamıştım. Yine yapma niyetim var, gerçi German Pils de olabilir bu sefer, yaparsam ondan da yollayabilirim.
Son olarak, evet acılık alt sınırda ama o bira German kardeişi kadar sek değildi.
Tekrar afiyet olsun :beers:

8 Beğeni

Damak tadı iyi olan arkadaşlardan hissettiği tatlar ile ilgili yorum almak beni her zaman şaşırtıyor, bende olmayan bir özellik hala eğitmeye uğraşıyorum ama olmuyor :slight_smile: Tuz konusunda sana katılıyorum, biraya sanırım stiilne göre değişik bir lezzet veriyor, bende sevdim, çok eskinden kit zamanı yaptığım sasion biralarını sevmediğim için sonradan yapmaya girişmemiştirm, kendime biraz daha bu türde şans tanıyacağım gibi. Senin hissettiğin sumak tadını ben bir türlü alamıyorum, ne almam gerektiği konusunu belki bilmiyorum, bir sonrakine 70-90 gr civarında ekleyip gittiği yere gitsin gibi bir düşüncem var, Vişne belki çok az daha arttabilir gibi, ön planda olmasa daha iyi sanırım. Bu birayı bir kaç kez daha yapıp neler olacak görmek istiyorum açıkçası.

5 Beğeni

Şu başlıkta yapmış olduğum German Pils.

https://craftbeertr.com/t/ufukp-german-pils-5d/3073?u=ufukp

Kaynama günü bir takım sorunlar nedeniyle alkol oranı stilin üstünde kaldı ve alkol bir tık hissediliyor.
Malt yoğunluğu fazla olan bir bira oldu, “crispy” dedikleri kısım bu birada biraz eksik kaldı ama novalager maya gerçekten hakkını veren bir maya bence.
Hafif tatlımsı bir bitişi var yanlış hatırlamıyorsam 1011 gibi bitmişti.
Acılık olması gerektiği gibi. Aroma otu pek hissedilmiyor. Zaten olmasını da beklemiyordum.
Çok da sevmesemde yeni tarif Efes’e benzer bir bira oldu. Zaten bu birayı içtikten sonra kendimce dedim ki “Eski pirinçli Efes benzeri bira yapmalıyım” :slight_smile:
Berraklık için kappa karagenan sağolsun
Bu haliyle sanki munich helles e daha yakın oldu gibi.
Nihayetinde kışın soğuk havada 8-9 °C servis sıcaklığıyla iyi içilir bir bira oldu. :beers: :beer:

7 Beğeni

dın dın dın dın dın dın

:shark: :shark: :shark:

Bunun ne kadar doğru olduğuna ya da gerçekten bilgi ve deneyim sahibi arkadaşlar haricinde ne kadar yerinde olabileceğine çok da emin değilim. Son derece subjektif ve pek çok koşul doğrultusunda büyük farklılıklar yaşanabilecek bir şey tadım yapmak bence.

Bütün bunları da göz önünde bulundurarak, teşekkürler çok. :hugs: :people_hugging:

Bu gecenin ev birası tadım notları sevgili @menegin’in gönderdiği Maibock’a dair.

Öncelikle tüm samimiyetimle ifade etmem gerekir ki şu an içerisinde bulunduğum ruh hali (!) ile bira tadımı yapmak hiç de adil değil. Ama ne yazık ki, bir ölümlü olarak, ben de kendi defolarıma sahibim ve sevgili dostumu tanıdığım için ne yazık ki çok da umurumda değil.

Maibock dediğimiz zaman aklımıza “benim bockum” gibi bir ifade gelmesin. Orada geçen “mai” may, yani mayıs anlamında. İsimden gelen bu zorlama nedeniyle hemen tatmam şarttı ve ben de bu doğrultuda hareket ettim.

Bu sevgili arkadaşım bu akşamki konuşmamda bu birayı henüz tatmadığını ve çok merak ettiğini söyledi. Arkadaşım hiç merak etme, ilk uygun zamanda aç iç, seni çok güzel bir şey bekliyor.

Gazlılığı yerinde, damakta ve genizde hissediliyor. Köpüğü kalıcı, dantel kısmında çok da yeterli olmamasına rağmen son yuduma kadar bana eşlik etti.

Buğulu bir görünüme sahip ama dert değil bu, daha önce de müteadit defalar ifade ettiğim üzere.

Şerbetçiotu kullanıldı mı bilmiyorum (!) ama varsa da çok yoğun değil.

Maltsı, orta gövdeli, içimi rahat.

Ben büyük keyif içerisinde tükettim, eline geçenleri şanslı olarak görüyorum.

@menegin kardeşimizi güzel biraları ile anıyorum hep; zaman zaman fazla inatçı ve belki de zor bir insan olsa da sevgimizi hak ediyor (bira hakkında daha fazla saçmalayamadığım için konuyu saptırmaya çalışıyorum bu noktada).

Neyse, artık güne nokta koyma zamanı. İzninizle biraz tıkınıp uykunun şefkatli kollarına bırakayım ben kendimi. @Gulendam’ın yeniden bira yaptığı günleri görmek ümidiyle…

7 Beğeni

Afiyet olsun. Ne diyeyim ki :slight_smile: Adı üstünde, mayıs birası. Bence daha beklemeliydi, ama sanırım ben sebep oldum birazda içmene. 1.5 aylık ve 7.2 alkollü bir biranın bence bu hakkı olmalıydı.
Aslında diğer Bocklara göre Helles Bock da şerbetçiotu daha fazla kullanılıyor ama çok aroma beklentisine girmemek lazım, yoksa o birada 100 gr şerbetçiotu kullanmışım.
Reçetesi burada var.

Bundan sonrakiler için dur deme hakkımı kullanayım, en azından bayramdan sonrasını beklersen sevinirim. Karmeliet i ise unut gitsin :wink:

2 Beğeni

@menegin kardeşimizi güzel biraları ile anıyorum hep; zaman zaman fazla inatçı ve belki de zor bir insan olsa da sevgimizi hak ediyor

Bu kısma katılıyorum. Bi de bize hiç…

4 Beğeni

Buraya, kaynağına kadar geldikten sonra senin için paketlediğim biralar olduğu gibi senin koyduğun dolapta duruyor. Uçakta bagajla uğraşamam, çantam küçük demeseydiniz Cenk Bey, bir çok arkadaşımızdan önce bu biraları tatmış olacaktınız. İşte bu yüzden inatçı, zor ve hatta aksi bir insan olabiliyorum :wink:

2 Beğeni

Yok seni suçlamayız canım. Direkt vururuz.

Yooo, tamamen hür iradem ve hiç de pişman değilim.
Bu arada, sabah 7,2’yi okuduğumda şaşırdım, hiç belli değildi.
Çok teşekkürler bir kez daha.

1; Merhaba bir süredir foruma pek bakamıyorum. Cream Ale Tadımınız için teşekkür ederim. Cream Ale’de marketten alınan Kellogs mısır ezmesi kullanıldı. Ben içerken çoğunlukla onun kokusunu aldım. Daha önce tavuk yemi olarak satılan katkısız mısır ezmesi aldığımda aynı koku onda olmuyordu. Belki aldığınız koku onun kokusudur.

2; Pilsen için açıkçası ne diyeceğimi bilemedim zira 1008 bitişli tam %5 ABV bir biraydı. Özellikle takip ederek doğru ölçümler aldığıma eminim. Tek aklıma gelen şu aşamada şişe şekerinin etkisi oluyor. İkisi için de kokuyu belirtmişsiniz bu kokunun neyden kaynaklanabileceğini bilemiyorum bana içerken normal geliyordu o kadar deneyimli değilim maalesef belki başka iyi yapılmış bir ev pilseni içersem ayırt edebilirim. Saygılar, tekrar teşekkürler.

1 Beğeni

Kullanılan pilsner malt weyermann mıydı, bu arada 5 abv yi 4.5 abv gibi algılıyor olmak iyi birşey bence bir bira için😉, tadım yorumuma ek; şerbetçi otu aromalarını biraz daha hissetmek isterdim bir de acılık kaçtı, 30 dan az hissettim? Bu arada koku hariç iki birayı da beğendiğimi tekrar belirteyim, iki yazlık bira, çıtır çıtır…

2 Beğeni

Hmm pilsener malt diyince şimdi bir ışık yandı. Pilsener weyermann tek malt tek şerbetçiotu. Hallertauer Mittelfrueh 45gr acılık 10gr 10 dakika aroma.
Ama ben bunu 60 dakika kaynattım :slight_smile: . Koku sorunu sanırım bundan kaynaklanıyor.

1 Beğeni

Weyermannsa bence bu değildir, eskiden pilsner malt ağırlıklı reçeteler 90 dk kaynatılıyordu, weyermann ın maltı çok iyi maltlanmış modifiye edilmiş vb olduğu için @ers der ki gerek yok, ama çok az geliyor mudur bilemedim, ben aldım ama az da olsa

1 Beğeni


@Ozerrock un Stoutu
Tam da canım güzel bir stout çekmişler yanlışlıkla açtım bunu(aslında ipa açacaktım)

Rengi köpüğü çok iyi, karbonizasyonu biraz fazla, kavruk maltlar yuvarlanmalı.

Eline sağlık özerim💪

10 Beğeni

İkinci bira @Ozerrock un turunç ipası

Bu da bu ara istediğim ikinci bira çeşidiydi. Hem de Antalya’nın her yeri Turunç olduğu için değerlendirmek istediğim bir tür.

Acılığı oldukça iyi turunç çok yakışmış ama diğer şerbetçiotlarını maskelemiş sanki. Acılık hiç koymadan sadece koku ile nasıl olurdu acaba?

Eline sağlık günümü şenlendirdin

12 Beğeni