Fıçıdan Şişeleme Yöntemleri

Daha önce yeri geldikçe paylaşılmıştı burada anlatılanlar. Yeni yerimizde de toplu olarak olmasında fayda olacaktır umarım.

Öncelikle “neden fıçıdan şişeliyoruz?”, “şişeleyeceksek neden fıçılıyoruz?” ya da “fıçıladıysak neden şişeliyoruz?” gibi sorular gelebilir aklınıza. Önce kısaca bunlardan bahsedelim.

Sizlerin de bildiği gibi fıçıda karbondioksit ya da nitrojen gibi gazlar ile gazlandırılan birada dip tortusu oluşmuyor. Aynı zamanda gazlanma seviyesini, eğer az olumuşsa arttırmak ya da çok olduysa azatmak, fıçı sistemlerinde mümkün. Dolayısı ile fıçı sisteminde tam olarak istenilen seviyede biramızı gazlandırabiliyoruz, hem de tortusuz. Tabi “ben tortuyu çok seviyorum” diyen arkadaşlarımız çıkacaktır, zevkler ve renkler tartışılmaz, yorum yapmıyoruz :slight_smile: . İşte bu noktadan sonra, fıçı sistemi ile hazırladığımız biramızdan arkadaşlarımızı, sevdiklerimizi ve sevenlerimizi neden mahrum ededim düşüncesi sarıyor aklımızı ve fıçı gönderemeyeceğimizi farkedince de şişelemenin yollarını aramaya başlıyoruz. Tortusuzluktan da ödün vermek istemediğimiz noktada aşağıdaki aparatlar imdadımıza yetişiyor.

Ucuzdan pahalıya doğru kendi denediğim ekipman ya da aparatları aşağıda anlatmaya çalışacağım.

PET Şişe Karbonizasyon Başlığı - Ball-Lock
Burada karşımıza plastik ve paslanmaz olmak üzere iki seçenek çıkıyor. Fiyat olarak her ikiside makul sayılabilir ancak tabiki plastik olan daha uygun. Paslanmaz olan da uzun vadede ücretinin hakkını verecektir. Paslanmaz olanlarda dikkat etmeniz gereken kısım bazıları sadece gaz(Gri) bazıları hem gaz(Gri) hem de Sıvı(Siyah) ball-lock ile kullanılabiliyor olmasıdır. Çift maksatlı olanlar biraz daha pahalı oluyor, ihtiyaca göre seçim yapılabilir. Plastik olanlar ise zaten çift maksatlıdır. Bir de paslanmaz olanlarda iç tarafta sızdırmazlık için conta oluyor, plastiklerde contaya ihtiyaç olmadığı için yok.
Ben ikisini de denedim, daha ucuz olması, hafifliği, çift maksatılı kullanılabilmesi ve contasız olması nedeni ile plastik olanların daha verimli ve kullanışlı olduğunu düşünüyorum.

image

Şimdi biraz da kullanım alternatiflerine ve yöntemlerine değinebiliriz.

  • PET şişeye fermentasyon sonrası direk doldurulup PET şişenin içinde gazlanma yapılabilir. 2 - 2,5 lt PET şişeler kullanılarak mini fıçı sistemi oldukça ucuza mal edilebilir. Ancak bu arajmanda güvenlik valfi (safety valve) olmadığı için dikkatli olmak lazım. Fazla basınç tahliye olmayacağı için istenmeden durumlarla karşılaşılabilir.
  • PET şişeye fıçıda gazlandırdığımız birayı doldurup, bu kapak ile kapatılarak tekrar gaz basılabilir. Bunu pek tavsiye etmiyorum. Çünkü direk dolum sırasında biranın oksijene magruz kalması, kısmi de olsa gazlanma kayıpları oluşması ve köpüklenme miktarının artması gibi dezavantajlar ortaya çıkacaktır.
  • Karşıt basınçlı dolum yöntemi bence en ideali. Çünkü bu yöntemde bira oksijenle temas etmiyor, kapalı sistem aktarım yapılıyor, gazlanma kayıpları neredeyse yok düzeyde ve köpüklenme kontrol altına alınabiliyor. Bu yöntemin genel mantığı;
  1. adım: Dolum yapılacak olan şişe ya da fıçı önce CO2 ile basınçlandırılır.
  2. adım: İçeride sıkışan oksijen tahliye edilir ve tekrar CO2 basılarak basınçlandırılır.
  3. adım: Bira hattı bağlanır. İçeride basınç olduğu için bira akışı olmaz ya da sadece dengelenene kadar bir miktar akış olur.
  4. adım: İçerideki basınç kontrollü bir şekilde tahliye edilir. Basınç düşmeye başlayınca boşalan gaz yerine bira akışı başlar. Gaz tahliye hızını kontrol ederek köpüklenme minimuma indirilebilir.
  5. ve son adım: Dolum bittiğinde gaz tahliyesi durdurulur, bira hattı ayrılır ve istenirse bir miktar gaz basılabilir.

Bu yöntemde biranın soğuk olması performansı olumlu yönde çok etkileyecektir. Dolayısı ile en az servis sıcaklığına kadar biranizi aktarım öncesi soğutmanızı tavsiye ediyorum. Hatta aktarım sırasında olası gazlanma kayıplarını önlemek veya telafi etmek için servis sıcaklığından 1-2 derece daha düşük sıcaklıklara inebilirsiniz.

Yöntemi bu aparat ile uygulamak için; aparatı PET şişeye taktıktan sonra önce CO2 basıp, daha sonra kapağı hafif gevşeterek içindeki oksijeni tahliye ediyoruz. Çok uzun tutmanıza gerek yok, yani şişeyi tamamen CO2 ile doldurmaya çalışmayın. CO2 oksijenden ağır olduğu için dibe çökecek, dolum başladığında bira CO2 ile örtülecek ve üzerinde oksijen kaldıysa bira girişi devam ettikçe yukarıdan tahliye olacaktır. Tabi bunun için şişenin dibine ulaşan bir hortum kullanmak lazım. Hortum hem oksijen konusunda hemde köpüklenme konusunda fayda sağlayacaktır. sonrasında içi CO2 Ile basınç altında olan şişeye şimdi bira hattını bağlayarak ve yine kapağı kontrollü bir şekilde gevşeterek dolum yapılabilir.

  • İsterseniz aşağıdaki şekilde bir T aparat kullanarak fıçı deneyimine daha yakın sonuç alabilir ve yukarıda anlatılan yöntemleri daha rahat uygulayabilirsiniz. Özellikle karşıt basınçlı dolup yöntemini.
    image

Yukarıda tarif etmeye çalıştığım kullanma yöntemlerinin daha iyi anlaşılması için aşağıdaki iki videoyu izleyebilirsiniz.

1. video
2. video

Karşıt Basınçlı Dolum Aparatı

Piyasada hazır yapılı olarak satılan bu aparatlardan kullanabilirsiniz. Çalışma prensibi yukarıda anlatılan ile aynı. Üst tarafta görünen vana 3 yönlü vanadır. Bir tarafına gaz hattı diğer tarafına ise bira hattı bağlanır. Vana kolu hangi yöne bakıyorsa o hattı açar ve alt tarafa doğru gönderir. Kolu orta pozisyona getirdiğinizde iki hatta kapatılır ve alt tarafa herhangi birşey geçmez. Yan tarafta görünen vana ise (blow off valve) basınç tahliye vanasıdır.
Bunun ile dolum yaparken,

  1. adım: Aparatı dolum yapılacak şişeye (Cam ya da PET) lastik conta iyice oturacak şekilde yerleştiriyoruz,
  2. adım: Basınç tahliye vanası kapalı iken gaz hattını açıyoruz ve kısa bir süre bekleyip kapatıyoruz.
  3. adım: Gaz ve bira hattı kapalı iken tahliye vanasını açarak içerideki oksijeni dışarıya atıyoruz ve tahliye vanasını kapatıyoruz. İsterseniz 2. ve 3. adımları oksijeni tamamen çıkarmak için tekrarlayabilirsiniz ancak yukarıda da bahsettğim gibi bence gerek yok. Boşuna CO2 harcanmış olur.
  4. adım: Tahliye vanası kapalı iken tekrar gaz hattını açıp şişeyi basınçlandırıyoruz. 2-3 saniye açık tutup kapatmak yeterli olacaktır.
  5. adım: Gaz hattı ve tahliye vanası kapalı iken, bira hattını açıyoruz. Bu aşamada iç basınçtan dolayı bira akışı ya hiç olmayacak ya da şişenin iç basıncı ile fıçının iç basıncı dengelenene kadar bir miktar bira akacaktır.
  6. adım: Bira hattımız açık ve gaz hattı dolayısı ile kapalı iken, yavaş yavaş tahliye vanasını açıyoruz ve bira akışı başlıyor. İstediğimiz seviyeye gelince tahliye vanasını ve bira hattını kapatıyoruz.
  7. Adım: Bu aşamada şişe iç basıncını düşürmek için bira ve gaz hattı kapalı iken tahliye vanasını açıp içerideki basıncı tamamen boşaltıyoruz ve bekletmeden şişe kapağı ile kapatıyoruz.

Bu aparatın benzerini isterseniz kendiniz de yapabilirsiniz. Ben yukarıda anlattığım aparatı hiç kullanmadım ama aşağıdaki gibi benzerini yaparak kullanmıştım. Gayette ucuz ve güzel olmuştu.



Deneme için çektiğim videoya buradan ulaşabilirsiniz.

Karşıt Basınçlı Dolum Vanaları/Muslukları
Piyasada çeşitli markaların farkı modelleri mevcut. Aşağıda bir kaç örnek fotoğrafı paylaşıyorum.



image
image
image

Genel olarak hepsinin çalışma şekli aynı. Bazısı tamamen paslanmazdan yapılmış bazısı plastıkten ya da paslanmaz ve plastik kambinasyonundan. Bazısı sadece PET şişe için tasarlanmış bazısı sadece cam şişe için.

Ben ilk resimdeki modeli kullanıyorum. Esasen PET şişe için yapılmış bir ürün. Ancak daha sonra cam şişede de kullanılabilsin diye ek bir aparat yapmışlar. Ben aldığımda ek aparatı henüz yapmamışlardı o yüzden aşağıda resimlerini paylaştığım gibi paslanmaz puldan kendim yapmıştım.

Paslanmaz pulu dış çapını vananın cezvesine girecek kadar küçültüp iç çapını da cam şişenin boğazına geçecek şekilde genişlettim ve daha sonra U şeklinde kesip kullanmaya başladım.






Çalışma şekillerini anlatmaktansa aşağıdaki videolar daha açıklayıcı olacaktır. Zaten oldukça basit.
PET şişe ile demene videosu
CAM şişe ile deneme videosu

Afiyet olsun :slight_smile:

25 Beğeni

Şu carbonation capleri cam şişede kullanabilecek bir aparat lazım :slight_smile:

4 Beğeni

Üzerinde çalışıyorum pek yakında bu forumda vizyona girecek :slight_smile:

5 Beğeni

Ben satışa açılmasını bekliyorum.

2 Beğeni

“Kötü komşu insanı hacet (mal) sahibi yapar” misali, yakında olursa hiç şaşmam:)

1 Beğeni

Hakan Bey getirecek diye duydum Boel Itap. Umarım shank için uzun alternatifleri de olur. Zira standart shank boyu 40 mm üzeri collarlarda içeriden ekstra delik açma anlamına geliyor.

2 Beğeni

Bu kırmızı karbonizasyon başlıklarını hem PET şişe hem de CAM şişede kullanmak için aşağıdaki gibi basit ve ucuz bir aparat yapabilirsiniz.

Malzemeler
1 adet Kırmızı karbonisazyon başlığı (25TL)
1 adet Kauçuk Tıpa Delikli NS19/26 - 17x22x25 mm (5TL)
1 adet 6mm hortum bağlantı nipeli (2TL)
250mm paslanmaz 6mm dış çap boru (7TL)
1 metre Beyaz Su Arıtma Cihazı Hortumu ( 1/4" ) 6 mm (1.25TL)

Önce kauçuk tıpayı paslanmaz boruya geçiriyoruz. Tıpa 5mm delikli (tam merkezleyememişler yalnız). 6mm olan paslanmaz boru sıkı geçiyor. Zorlanırsanız sıvı sabun kullanabilirsiniz. Daha sonra karbonizasyon başlığına nipeli takıp diğer ucunada tıpayı taktığımız paslanmaz boruyu takıyoruz. Bu kadar basit. CAM şişe dolumu için hazırız.



PET şişeler için ise paslanmaz boruyu çıkarıp yerine uygun uzunlukta kestiğimiz plastik hortumu bağlayabiliriz.


Kargo ücretlerini ve minimum alabileceğiniz miktarları göz ardı edersek bu arapatı bugün itibari ile 40 TL gibi oldukça uygun bir maliyetle yapabilirsiniz.

Kullanım biraz manuel olacak elbette.
CAM için aparatı şişeye yerlestirip tıpayı sızdırmazlık sağlacak kadar elimizle basırıyoruz. CO2 hattını başlığa takıp içeriye gaz veriyoruz. Daha sonra tıpayı hafif gevşeterek içeride kalan hava ve oksijeni tahliye ediyoruz. Sonra tıpayı tekrar yerine yerleştirip bir miktar daha CO2 girmesi için bekliyoruz (2-3 sn). Sonrasında CO2 hattını çıkarıp bira hattını bağlıyoruz. Bu aşamada bira akışı olmayacak, içeride basınçlı CO2 olduğu için. Sonrasında yine tıpayı hafif gevşeterek içerideki CO2 nun dışarıya çıkmasını ve yerine biranın gelmesini sağlıyoruz. Akış hızını tıpa ile ayarlayabilirsiniz. Dolum bitince bira hattını başlıktan çıkarıp aparatı da alıyoruz ve beklemeden şişe kapağı ile kapatıyoruz. Bu şekilde karşırt basınç altında dolum yaparak en az oksijen teması ve gazlanma kaybı ile fıçıdan şişeye aktarım yapmış oluyoruz.

PET şişede de mantık aynı, değişen sadece tıpayı gevşetme yerine başlığı gevşeterek yapıyoruz.

16 Beğeni

Hocam seni @Msk fıçı sistemleri Ltd. Şti. ile temas ettirmek lazım, bir itap neden olmasın.

3 Beğeni

Çok yakında tüm Türkiye’de :face_with_hand_over_mouth:

3 Beğeni

Anlamadım, pipet mi :slight_smile:

1 Beğeni

Çok saçmaymış gerçekten. Keşke çok yakında itap gelse.

1 Beğeni

Sayılır. Pipet değil, bir hortum.
Öncesinde şişeye Co2 basıp sonra bu şekilde dolduranlarda var ve gayet memnun olduklarını belirtiyorlar.

Itap gelir niye gelmesin, ama yurtdışındaki fiyatıyla 1000 tl’yi geçen bir ürün burada kaça tekabül eder ve bu parayı kaç kişi verir orası muallak. (aslında pek muallak değil ya)

Yine dünyada 80 dolara satılan bambaşka bir tasarıma sahip doldurma aleti için kafa yorup tasarıma başlayacakken bu paylaştığım videoya denk geldim, yorumları okudum. projeyi rafa kaldırdım. Bu topraklara göre bir yatırım değil, hortum iş görüyor deniliyor. Fıçı sistemi kurulu olan basitçe deneyebilir.:wink:

3 Beğeni

benim boşta duran musluktan bir deneme yapacağım, bakalım

2 Beğeni

Baya önce bu nadide hortum yöntemini denemek için bu aparatı almıştım. Getireyim sana @menegin Hataya gelirken.

1 Beğeni

Ben bu aparatı ve hortumla doldurmayı denedim. Doluyor mu evet ama çok köpük oluyor. Bi itap değil kesinlikle.

1 Beğeni

Merhaba, denemenizi anlatımda yer alan aliexpress’te satılan hazır sistemler ile mi yaptınız yoksa anlatımı yapan arkadaşın bahsettiği araçları kendiniz yaparak mı denediniz?

1 Beğeni

Hortumu aparata taktım. aparatı musluğa taktım. Köpük oldu. Ama çok köpük oldu

Önceki forumdan hatırlayanlar olacaktır ters basınç benzeri bir aparat yapmıştım ben de, ancak doğru düzgün kullandım mı? Hayır tabi😄 Neden derseniz tembelim çünkü.
Ancak şöyle bir sey var ki biraniz yeni gazlandiysa, şişeyi de dolum öncesi suyla calkaliydasiniz ve akış kontrollü bir muslugunuz varsa köpürme minimum seviyede oluyor. Ben genelde ya grolsch ya da skol bira şişesi kullanıyorum. Yani kopuklenme çok olduysa biraz bekleyip köpük azalınca üzerine ilave yaparak şişeyi tamamlıyorum. Gazı da ideal oluyor.

1 Beğeni


Merhaba Bu şişeleme yöntemini kullanan varmı 600tl gibi bir rakama geliyor almak mantıklı mı?

1 Beğeni

Hocam bu aparatın hiç bir faydasının olacağını düşünmüyorum. O yüzden kullanmadım ve kullanmayı da düşünmem. Sizin bu aparattan tam olarak beklentiniz neyse, belirtirseniz belki alternatif birseyler düşünebiliriz.

1 Beğeni