Cara clair’i belgian blonde reçetelerinde kullandım eş değeri carapils’dir. Buğday reçetesi için bence çok gerekli değil. Her iki maltı da kullanmış biri olarak söylüyorum köpük dayanımına etki olarak carapils daha iyi. Artık reçetelerde caraclair kullanmıyorum.
Bu biraz kafa karışıklığı yaratan bir durum. Cara Clair’in çoğu tabloda CaraPils eşdeğeri göründüğü doğru. Castle malting’in melanoidin eşdeğeri olarak melano’yu verdiği de doğru. Tabii CaraClair’in dextrin malt olduğu da doğru. Bu ürün de biskuitimsi malt aromasını arttırıyor yani, ama EBC değerlerine bakarsak evet, CaraPils karşılığı demek daha doğru. Yani herhalde melanoidin kadar arttırmıyordur maltsılığı.
Muhtemelen anladığınız gibi o “dextrin malt, yani weyermann melanoidin eşdeğeri” postunu, herhangi bir deneyime değil, sadece Cara Clair’in dextrin malt olduğunu ve Cara Clair’in , “Cara” ön ekine rağmen base malt olarak geçtiğini okumama dayanarak yazmıştım. Ama tabii sonuçta dextrin malt bir kategori ve birden fazla ürün içeriyor.
Eksik okumalar böyle aceleci sonuçlara varmamla sonuçlanabiliyor bazen.
Sizi yanlış yönlendirmek istemem, dolayısıyla Cara Clair’i Carapils eşdeğeri; Melano’yu ise, adının da ima ettiği gibi melanoidin karşılığı olarak almanızı öneririm.
Arkadaşlar, dunkelweise kaynatmak istiyorum…
Şöyle bir reçete yaptım… Orjinal reçetede bulunmayan, Elimde olan CaraWheat ve cara-rye nin tettleri geçmek üzere kullanmak istedim.
Renk daha mi koyu olmalı, çavdar ve buğday caramel aynı anda fazla.mi olur…
Cara aroma vs mi kullanmalı… Ne dersiniz…
Bence carawheat ve çavdar fazla değil asıl dikkat edilmesi gereken carafa1. Ben olsam 2 kg munich yerine 1:1 pils ya da pale ale ve munich kullanırdım. Maya nedir? FG düşük görünüyor.
Aslında tam da dunkelweizen kaynatma aşamasındaydım ben de… Hatta reçete şu…
Sizin reçetede seviyorsanız biraz karamel artırılabilir belki, onun dışında Ibu, renk vs. standartlar dahilinde.
@Msk nın dediği gibi carafaya dikkat, gerekirse renk açık kalsın ama %2-3 oranını geçmesin.
Decoction veya malanoidin kullanılmayacaksa biraz daha maltsı olan munih malt bence iyi seçim.
Sağlam decoction yaparım derseniz karamel malta bile gerek yok, %3 carafa, %37 pilsner, %60 buğday maltı işi bitirir…
Yabancı videolarda dükkana reçeteyi gösterip reçetedeki kadar malzeme alan ev biracılarını izlemiştim. Türkiye’de internetten satışta olda keşke diyordum ve olmuş da, bence yaygınlaşması gereken bir özellik